Nu-l mai văzusem de ceva vreme. Ştiam că pictează în continuare, ca nimeni altul, cu pasiune şi cu frenezie, încercând să se elibereze astfel, puţin câte puţin, de o nemărturisită povară sufletească. Auzisem însă că a participat recent la o acţiune caritabilă, aşa că am găsit prilej să-i cer amănunte. L-am reîntâlnit, deci, la o cafea, pe avocatul Alexandru Jigman. Pe artistul Alexandru Jigman, mai bine zis.
Cu „Meduzele”, în ajutorul Pediatriei
Cu una dintre picturile sale, cu „Meduzele, din colecţia personală „Subacvatic World”, Alex a participat la expoziţia caritabilă „Fragmente de acasă”, organizată la Opera Naţională, în perioada 25 octombrie – 8 noiembrie, de către Asociaţia „Medici pentru România”, cu un scop foarte clar: reabilitarea etajului al VI-lea al Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
Cu elefantul, la restaurant
Pasionat de frumos, artistul a realizat recent şi un lucru inedit la Piteşti: a înfrumuseţat un restaurant din oraş („Bistro 27”) cu primele sale picturi murale, creaţii remarcabile (cum ar fi, de pildă, un elefant uriaş), realizate cu un mixt de vopseluri acrilice, speciale pentru pereţi. A ales acest loc, fiindcă – spune el – „în urmă cu zece ani, aici am avut prima mea expoziţie de pictură, primul meu vernisaj. Iar acum, tot aici, am o galerie permanentă, care include şi zece picturi pe pânză, în ideea de a îmbina arta culinară cu arta plastică”.
Citește și Atelier de pictură bisericească organizat de Arhiepiscopie, la mânăstirea Brătășești
Citește și Expoziţie de pictură „Argint e pe ape şi aur în aer”, la Fundaţia Culturală „Ilfoveanu&Badea”
Colecţia „Joker”, epuizată pe market-place
Cu imaginaţia sa foarte bogată, Alex a creat de-a lungul timpului 500-600 de picturi, atipice pentru unii, foarte căutate însă de iubitori de artă, de cântăreţi, de scriitori, care au nevoie de ilustrarea unor albume, a unor coperte de cărţi etc. Din expunerea lucrărilor sale, inclusiv pe reţelele sociale (Instagram, Facebook), au început să apară comenzile şi, prin urmare, câştigurile.
Nu ştim dacă latura aceasta de business e moştenită de la tatăl său, cunoscutul om de afaceri Victor Jigman. Ştim însă că în privinţa promovării şi a „desfacerii” picturilor sale, Alex s-a mişcat repede pe pieţe încă necunoscute pentru unii. Aşa se face că el a fost printre primii care a lansat o colecţie de NFT-uri (artă digitală), atât în format digital, cât şi prin oferirea lucrării originale.
Cum a procedat. A urcat colecţiile sale – „Dimensiuni”, „Fluturii nu mor niciodată”, „Sfinţii închisorilor comuniste” etc – pe mai multe „market place-uri”, adică pe galerii de artă digitale, platforme celebre, cum ar fi „OpenSea”, „Binance” sau „Elrond”, făcându-se astfel cunoscut în întreaga lume. Aşa a reuşit să vândă din lucrări, colecţia „Joker”, de pildă, având cel mai mare succes; 200 de NFT-uri vândute!
Pentru cine nu ştie, achiziţia pe astfel de platforme se face în criptomonede. Or, aici, pentru Alex Jigman a fost cu suişuri şi coborâşuri… „Anul trecut – spune el – a fost unul bun din acest punct de vedere. Din păcate, piaţa criptomonedelor s-a prăbuşit în 2022, iar tranzacţiile cu NFT-uri s-au diminuat foarte mult. Speră ca totul să revină la normal la anul”. Spre exemplificare, moneda Bitcoin era cotată la 45.000 de dolari în 2021, iar în acest an a ajuns la 16.000 dolari; eGold a scăzut de la 400 dolari (în 2021) la 40 dolari (în 2022).
„Fără duhovnic nu se poate”
Ceva anume îi dă forţă lui Alexandru Jigman să-şi pună în practică toate aceste trăiri. Este vorba despre un duhovnic. „Fără el nu se poate” – îmi mărturiseşte artistul în vârstă de 42 de ani, care, cum spuneam, are de dus o povară sufletească nemărturisită. „Este vorba despre avva Valerian (fostul actor Dragoş Pâslaru – n.n.), de la Mânăstirea „Sfântul Mucenic Filimon”, din cătunul Ţânculeşti, satul Vătăşeşti, al comunei vâlcene Goleşti. Este duhovnicul meu de trei ani. Mă duc la el de două-trei ori pe lună. Fac parte din obştea extinsă a mănăstirii; uneori rămân şi peste noapte acolo, lucrez la bucătărie…”
De acolo, Alex se întoarce la Piteşti mai senin. Cu credinţă, cu Dumnezeu înainte.
0 Comentarii