Web Analytics

Aleşii Câmpulungului au interzis deşeurile în municipiu

de | 2.04.2014 20:15 | Actualitate

# Atenţie, doamnă Mariana Ionescu! Scandalul cianurilor a produs efect… # Urmare a hotărârii Consiliului Local, firma Global Eco Center, de la care a pornit incendiul, trebuie să dispară de pe fosta platformă ARO.

Un proiect de hotărâre întocmit pe baza reacţiei cetăţenilor faţă de incendiul produs în octombrie 2013 la depozitul de deşeuri de la ARO a fost adoptat luni, 31 martie, de către Consiliul Local Câmpulung. Astfel că, de acum înainte, nu mai este permisă depozitarea sau incinerarea deşeurilor periculoase pe raza municipiului muscelean. Rămâne de văzut dacă hotărârea va fi atacată în contencios administrativ. În funcţie de rezultat, se poate ajunge la situaţia ca firma Global Eco Center să fie nevoită să îşi întrerupă activitatea indiferent de rezultatul anchetei Gărzii de Mediu.  Propunerea ca municipiul Câmpulung să fie ferit de efectele depozitării şi neutralizării deşeurilor periculoase a venit din partea ziarului „Evenimentul Muscelean” şi a fost preluată de trei dintre consilierii locali. Motivaţia iniţierii unui proiect de hotărâre în scopul menţionat anterior a constat, printre altele, în ceea ce s-a întâmplat pe fosta platformă ARO la începutul lunii octombrie 2013. Atunci s-a produs un incendiu suspect într-o hală proprietatea Landmark Management şi închiriată de către firma Global Eco Center. În incintă se aflau depozitate deşeuri diverse – nu s-a comunicat oficial cantitatea şi tipul acestora – şi potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului au ars uleiuri uzate, containerele în care se afla acesta şi filtre auto. Au ars bine, fiindcă s-a intervenit cu peste o sută de pompieri, trei fiind răniţi, fumul s-a extins spre cartierul Grui, iar teama i-a făcut pe unii să părăsească localitatea. Încă se află în derulare tot felul de anchete şi verificări, la finalul acestei luni urmând să se afle rezultatele. Tot în această lună expiră şi perioada de suspendare a activităţii cu care a fost sancţionată firma Global Eco Center.
George Bălan, Cristi Creţu şi Nicolae Dumitrescu, consilierii care au promovat iniţiativa interzicerii deşeurilor la Câmpulung, au subliniat în expunerea de motive faptul că nu numai autorităţile de specialitate trebuie să se implice în prevenirea incidentelor periculoase care pot apărea la locul desfăşurării activităţii de depozitare şi neutralizare a deşeurilor, este nevoie şi de intervenţia administraţiei locale. Iar cea mai bună cale de a evita accidentele cu risc pentru populaţie şi mediu constă în interzicerea depozitării, stocării şi incinerării deşeurilor periculoase nu numai pe fosta platformă ARO, ci în întreg Câmpulungul. Ei subliniază şi faptul că dorinţa actualei conduceri a Primăriei de a tranforma municipiul într-o localitate turistică poate fi sabotată din interior prin acceptarea fiinţării în zonă a depozitelor de deşeuri.
Potrivit hotărârii, dispoziţiile nu vizează incineratoarele aferente spitalelor şi nici depozitele de deşeuri nepericuloase rezultate din activitatea agenţilor economici de pe raza municipiului, inclusiv rampa de transfer amenajată în baza programului judeţean privind Managementul deşeurilor.

Tofan zice că mai stă

Dacă se vor pune în aplicare prevederile hotărârii adoptate luni de Consiliul Local, atunci Global Eco Center va trebui să îşi golească depozitul de la Câmpulung şi să îşi înceteze definitiv activitatea în municipiul muscelean. Această măsură ar veni în contradicţie cu ceea ce ne-a declarat recent patronul firmei, Vasile Tofan, acesta susţinând că intenţionează să reia activitatea după 18 aprilie, dată la care expiră perioada de suspendare. Actul aprobat de consilieri poate să lezeze şi interesele proprietarului fostei platforme ARO, Landmark Management, în condiţiile în care la Câmpulung Industrial Park nu îşi desfăşoară activitatea prea mulţi agenţi economici, iar dispariţia unuia precum Global Eco Center ar conta din punct de vedere al veniturilor.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii