Web Analytics
scris luni, 03.06.2024

Alertă: Guvernul Ciolacu pregătește o nouă lege specială pentru distrugerea Roșiei Montane! 

„Invitația de a discuta, la Euronews, despre viitorul Roșiei Montane, mi-a atras atenția asupra unei informații care a trecut relativ neobservată în ultima lună, legată de un proiect legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, inițiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (condus de Radu Oprea, PSD).

Alertă: Guvernul Ciolacu pregătește o nouă lege specială pentru distrugerea Roșiei Montane! 

Sub umbrela Critical Raw Materials Act (CRM, Actul european privind materiile critice, adoptat anul trecut), Guvernul Ciolacu propune modificări privind materiile critice, prețioase și utile. Sublinierea îmi aparține, pentru că aurul și argintul NU sunt pe lista materiilor critice și strategice vizate de Uniunea Europeană (UE) în CRM!” – scrie Mihai Goțiu în romaniacurata.ro, într-un articol pe care-l preluăm în continuare.

Citește și: Cel mai feroce criminal în serie din Argeş rămâne în puşcărie. Instanţa i-a respins cererea de liberare condiţionată

Adoptarea CRM, în sine, a fost extrem de controversată, din cauza faptului că are în vedere numeroase derogări de la legislația comună, în special cea legată de protecția a mediului și a drepturilor localnicilor. De asemenea, criticii actului european au arătat că legea va fi utilizată ca pretext pentru a justifica derogări majore și în cazul altor materii prime decât cele 34 prevăzute expres în CRM.

În ciuda declarațiilor făcute de europarlamentari care au votat actul, acest lucru se întâmplă în România, potrivit unui răspuns oficial, semnat chiar de ministrul Economiei, Radu Oprea (PSD), transmis parlamentarei USR Cristina Prună, pe data de 8 aprilie 2024.

Lista materiilor critice (toate) și a celor strategice (cele cu galben), conform Critical Raw Materials Act. Aurul și argintul, așa-zise materiale ”prețioase” nu se află în listă. De asemenea, în CRM nu e definită categoria materialelor ”utile”, menționate în răspunsul semnat ministrul Guvernului Ciolacu (sursa: Consiliul Europei)

De subliniat că întrebarea parlamentarei USR viza proiecte legate de materii critice, iar răspunsul vorbește de un proiect de lege, aflat în stadiu de avizare externă, legat de ”materii critice, prețioase și utile, inclusiv a depozitelor de deșeuri care conținut asemenea materii, rămase de pe urma fostelor exploatări miniere”. Doar că, repet, CRM se referă la materii critice și strategice (din lista celor critice), iar materiile prețioase (precum aurul și argintul) și cele ”utile” (utile cui?) nu se află pe această listă. Coincidență (sau nu), proiectul de la Roșia Montană a început, în 1995, cu o licitație trucată (anunțul licitației a fost publicat, în presa centrală, ulterior semnării contractului!), privitoare la așa-zise resturi din depozite de deșeuri miniere istorice.

(nota bene: ”utilitatea” reală a aurului sunt bijuteriile și depozitarea lui, în scop speculativ global, în bănci – în acest sens e utilizat aproximativ 90% din aurul deja extras; restul de 10% e utilizat în scop industrial și poate fi obținut din recuperarea și refolosirea celui deja extras)

Articol preluat. Citește mai departe AICI.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...