Web Analytics

ALERTĂ! A fost depistat primul caz de „Variola maimuței” în România! Un tânăr este cel infectat

de | 13.06.2022 17:21 | Actualitate

Primul caz de „variola maimuței” a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, transmite printr-un comunicat Ministerul Sănătății.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator.

Citește și: Familie cu trei copii – blocată cu autoturismul pe un drum forestier din comuna Sălătrucu, salvată de jandarmi

Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Până în prezent, au fost peste 1.000 de cazuri de variola maimuței raportate la Organizația Mondială a Sănătății în focarul actual, în afara țărilor din Africa unde se răspândește mai frecvent. Un prim focar a fost în Regatul Unit la începutul lunii mai, apoi s-a răspândit în cel puțin 30 de țări.

Simptomele includ febră, dureri de cap și o erupție cutanată care începe pe față și se extinde în restul corpului. Cazuri de infecție cu virusul variolei maimuței au fost înregistrate recent, printre altele, în Germania, Elveția, Spania, Belgia, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Austria și Suedia.

Citește și: Accident în Argeș. S-au izbit de copac și au rămas blocați în mașină

Variola maimuțelor se răspândește prin contact strâns și a fost depistată pentru prima dată la maimuțe, apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar ocazional în alte zone. Virusul a fost descoperit la maimuțele de laborator în 1958, iar de atunci diferite specii de animale, inclusiv veverițe și șobolani, au fost identificate ca fiind sensibile la acesta. Țările din Africa s-au confruntat cu focare sporadice de variolă a maimuțelor de când virusul a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970. În Nigeria, a existat un focar în curs din 2017.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole