Web Analytics

Ajutor de la Avocatul Poporului pentru şoferii din Piteşti care au plătit amenzi pentru ridicarea maşinilor

de | 16.04.2015 19:43 | Politica si Administratie

Şoferii ar putea câştiga definitiv războiul cu primăriile şi cu firmele care ridică maşini. Iar asta se poate întâmpla inclusiv la Pitești, unde zeci și zeci de șoferi au contestat în instanță taxele de milioane plătite pentru a își putea ridica mașinile. Șoferii primesc ajutor de la Avocatul Poporului, care a sesizat instanța supremă asupra hotărârilor de consilii locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal. Avocatul Poporului spune că doar Guvernul poate decide astfel de sancţiuni. Sesizarea Avocatului Poporului vine și în contextul în care Primăria Piteşti doreşte să repună în funcţiune sistemul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Dacă ÎCCS dă verdict favorabil sesizării, șoferii pot obține despăgubiri

„Potrivit unei orientări jurisprudenţiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate întrucât stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, domeniu reglementat de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Avocatul Poporului.
Potrivit Avocatului Poporului, deciziile pentru sancţionarea celor care încalcă legea circulaţiei trebuie reglementate doar de Guvern, prin lege, nu de consiliile locale. Ceea ce înseamnă că şoferii pot obţine în instanţă anularea deciziilor de ridicare a maşinilor. Mai mult, cei care au plătit ca să-şi recupereze vehiculele ar putea obţine despăgubiri în justiţie. În luna mai, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor analiza sesizarea Avocatului Poporului. Decizia instanţei va fi definitivă.

În 2013, CNCD a ridicat 1784 mașini cu un profit de 5 miliarde lei vechi

Deocamdată, serviciul de ridicare a mașinilor este suspendat de mai bine de un an la Pitești din cauza unor neclarități legislative. Reamintim că, în 2009,  CNCD a încheiat cu municipalitatea contractul pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. O afacere foarte bună pentru firma lui Constantin Scarlat. Un exemplu: numai în 2013 au fost ridicate 1748 de mașini, încasările din taxe fiind în acel an de peste 5 miliarde lei vechi. Toţi şoferii erau nevoiţi să dea 300 de lei de maşină, firmei lui Scarlat pentru a-şi putea recupera maşina şi între 340 şi 425 de lei (4 sau 5 puncte de amendă) amenda dată de către Poliţia Locală Piteşti. Primăria încasa doar 19% din taxele aplicate șoferilor certați cu parcatul.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii