Web Analytics

Urs agresiv relocat de pe Valea lui Andreiaş, Argeş

de | 15.08.2019 13:45 | Actualitate

Săptămâna trecută, Ocolul Silvic Carpathia a capturat un urs agresiv și l-a relocat într-o zonă izolată, departe de așezările umane. Prioritatea Conservation Carpathia în gestionarea fondurilor cinegetice este evitarea conflictelor. În cazul în care toate măsurile de prevenție nu dau rezultate, în funcție de gravitatea situației, se iau măsuri legale suplimentare.
Încă din această primăvară, locuitorii din zonele Valea lui Andreiaș, Valea lui Maldăr și Iaz, comuna Rucăr, județul Argeș, au fost deranjați în permanență de un urs care le-a atacat frecvent gospodăriile și care a omorât mai multe animale domestice. Ursul a fost atent monitorizat, iar echipa de intervenție CARPATHIA a luat diferite măsuri pentru a-l îndepărta, dar fără a avea succes pe termen lung.
În cadrul acțiunilor de gestionare a interacțiunilor dintre oameni și animalele sălbatice, Ocolul Silvic Carpathia, în calitate de gestionar al fondului cinegetic 22 Rucăr, a solicitat în luna aprilie Ministerului Mediului o derogare pentru capturarea și relocarea acestui urs. La finalul lunii iulie s-au obținut toate aprobările legale din partea autorităților de mediu și, la mai puțin de două săptămâni, ursul a fost capturat. Acțiunea s-a desfășurat în noaptea de 8/9 august, în prezența unui medic veterinar, fiind coordonată de personalul specializat din echipa de intervenție a Ocolului Silvic Carpathia. După capturare, ursul a fost sedat și relocat într-o zonă izolată, gestionată de aceeași structură, departe de așezările umane. În cazul în care această măsură nu va avea succes, vor fi luate măsuri suplimentare.
„În calitate de gestionari ai faunei cinegetice din zonă, am depus și vom depune în continuare toate eforturile necesare pentru a preîntâmpina și minimiza nivelul pagubelor produse de animalele sălbatice. Acționăm în toate punctele în care ni se semnalează prezența animalelor sălbatice în intravilan și luăm măsuri de îndepărtare a acestora. Pe lângă problematica urșilor, pentru a menține mistreții departe de grădini, am organizat diverse activități pentru îndepărtarea lor de sate și, unde măsurile nu au avut succes, din sezonul trecut până în prezent, au fost extrași 23 de mistreți din livezile private, grădinile și pășunile din imediata vecinătate a localităților. Conservation Carpathia a acordat fermierilor în anii 2018 și 2019 mai mult de 60 de compensații, fonduri suplimentare în plus față de plățile oficiale de compensare date de către Ministerul Mediului, iar proprietarii au convenit să îmbunătățească îngrădirea proprietăților lor, pentru a opri mistreții. În zone atacate des am instalat garduri electrice (avem 6 în acest moment) și încercăm să obținem finanțare să avem mai multe la dispoziție pentru instalarea temporară în intravilan sau la stânele din zona de proiect CARPATHIA”, declară Adrian Aldea, biolog management faună, și Bogdan Sulică, șef echipă de intervenție rapidă FCC.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii