Web Analytics

Adrian Miuţescu: „Dacă Florin Câţu este astăzi prim-ministru, este datorită lui Ludovic Orban”

de | 17.06.2021 16:04 | Actualitate, Politica si Administratie

# Care sunt cele mai importante episoade din lupta politică dusă de dvs. în județul Argeș?
– E un județ greu, mare, un județ important al țării. M-am înscris în Partidul Național Liberal în februarie 1990, iar bătălia propriu-zisă a fost în special cu stânga, cu acele partide care și-au tras seva din fostul partid comunist și care s-au numit FSN, FDSN, PDSR, PSD ș.a.m.d. La aceste partide au fost înscriși oameni care aveau legături cu fostul regim, oameni care, din punct de vedere financiar, erau bine dotați și care aveau niște structuri pe care le-au folosit. Bătălia cu ei a fost foarte grea. Noi am încercat și ne-am străduit să ne modernizăm, să ne schimbăm, să ne întărim această parte de dreapta a eșichierului politic și, în principal, în jurul PNL. De ce? Pentru că în Argeș, înainte de comunism, s-a militat prin personalitățile politice care au fost în PNL, care au creat PNL în 1875, prin Ion. C. Brătianu, Ionel Brătianu, familia Brătianu, familia Golescu, care erau oameni de dreapta. Iar aderarea mea la această parte dreaptă și la PNL evident că a venit datorită valorilor în care am crezut și cred. Acestea au fost motivele mele și marile provocări și bătălii politice. Restul au fost punctuale.

Am candidat la președinția Consiliului Județean împotriva lui Constantin Nicolescu, am fost întotdeauna reclamat la Parchet de toți președinții PSD-ului. În schimb, eu niciodată nu am considerat că aceste bătălii trebuie duse pe acest tărâm, ci pe cel al ideilor și proiectelor pentru județul Argeș. Când am luat președinția PNL Argeș, în 2003, partidul avea 5% în sondaje. Participând la competiții succesive, am avut și victorii, cum a fost câștigarea alegerilor cu alianța DA, în 2004, și câștigarea prezidențialelor cu dl. Klaus Iohannis, în 2019. Dar am avut și dezamăgiri, din cauza noastră. O mai bună organizare la locale ar fi fost mai eficientă și găsirea unor lideri care să fie capabili să candideze pe structurile respective, în anumite localități, ar fi fost o șansă și un pas înainte. La alegerile parlamentare am avut un ghinion, pentru că și eu, și Dan Bica ne-am îmbolnăvit de COVID și două săptămâni, exact în perioada campaniei, n-am putut să facem campanie și asta ne-a costat câteva procente la alegeri.

# Cum ați înțeles să promovați oamenii din PNL Argeș?
– Resursa umană și capacitatea de a pune oamenii potriviți la locul potrivit este foarte dificilă. Pentru că, în primul rând, trebuie să ai în echipă și în partid oameni care să poată face față provocărilor profesionale respective, având garanția că există acea loialitate față de viziunea, proiectele Guvernului. Sigur, să ai întotdeauna în față capacitățile profesionale, competența oamenilor respectivi. În același timp, nu ai cum să nu promovezi oameni care au muncit și au luptat alături de tine în aceste bătălii, pentru că sunt oameni care, de 20-30 de ani, sunt în PNL. Iar atunci când n-am reușit și n-avem oameni în interiorul partidului, tocmai pentru a putea face față provocărilor profesionale, trebuie să găsești oameni din sistem, să îi poți coopta, să îi convingi să vină alături de tine pentru a putea promova și duce mai departe programul Guvernului. Nu întotdeauna poți să spui că reușești 100%, dar cel puțin în Argeș, în cele mai importante instituții pe care noi le-am propus, avem oameni capabili, care nu au fost promovați neapărat pe criterii politice. Pot să dau exemple: directorul general al Finanțelor Publice Argeș, inspectorul general de la Învățământ Argeș.

„De câte ori a fost nevoie, am fost cu primarii la Compania Națională de Investiții”

# Dacă tot suntem la resursa umană, cum îi promovați și ajutați pe primarii liberali?
– Un alt capitol extrem de important în orice partid îl reprezintă armata primarilor, care este o armată de lideri, de generali, de ofițeri superiori, care trebuie să fie în prima linie a bătăliilor în fiecare județ. Întotdeauna am considerat că este obligația mea, atât în calitate de președinte, cât și în calitate de parlamentar de Argeș, să îi pun în legătură cu miniștrii din Guvern pentru a-și promova și a-și susține proiectele. Motiv pentru care în Argeș au venit în ultimul an şi jumătate foarte mulți miniștri. De asemenea, de câte ori a fost nevoie, am mers împreună la minister și la Compania Națională de Investiții.

În Argeș, președintele PNL, Ludovic Orban, a venit de mai multe ori decât în oricare alt județ din țară și am fost un mediator și un organizator al acestor întâlniri. Pentru că am considerat că mesajele primarilor trebuie să ajungă la conducerea partidului, care avea și calitate de prim-ministru, pentru a putea într-adevăr să facem ceva în acest județ și a demara și a duce la capăt aceste mari proiecte. Mă refer la proiectele mari de infrastructură ale județului Argeș, pe care am reușit să le deblocăm anul trecut: Drumul Expres Pitești-Craiova, Autostrada Pitești-Sibiu, tronsonul Curtea de Argeș-Pitești, celelalte mari proiecte pe care le avem în lucru (Centura de Vest a Piteștiului, podul peste râul Argeș, Spitalul Municipal de Urgență). Toate acestea sunt proiectele Argeșului și, indiferent de culoarea politică, ar trebui să fie susținute. Până la urmă, eu am o deschidere față de toți primarii, indiferent de culoarea politică.

„Am fi incorecți dacă PNL Argeș nu l-ar susține pe Ludovic Orban”

# De ce ați optat să îl susțineți pe Ludovic Orban și care este relația cu acesta?
– O relație foarte bună, îmi permit să spun chiar o relație de prietenie. Mă cunosc cu dl. Orban de aproape 20 de ani, din anii 2004-2008, de când eram amândoi vicepreședinți ai PNL, dar și mai târziu, după ce a apărut acea disfuncționalitate cu USL. Atunci, atât eu, cât și Orban nu am fost de acord cu acea combinație cu PSD, în USL, considerând că ne va afecta, și am făcut un pas înapoi. Întotdeauna eu și Ludovic Orban am fost și suntem în aceeași echipă și am reușit să fac din el un prieten adevărat al Argeșului. În afară de București, unde locuiește, și Brașov, de unde este de loc, Argeșul a devenit județul de suflet al lui Ludovic Orban. Dovadă și că aici, fiind județul Brătienilor, am înființat Muzeul Național „Brătianu”, un alt obiectiv pe care ni l-am propus când am fost aleși.

Ludovic Orban este, după părerea mea, unul dintre cei mai experimentați și pregătiți politic președinți de partide din România. Prin comparație, dl. Florin Câțu, pe care îl respect și îl consider un coleg bun, nu este atât de experimentat și pregătit politic cum este Ludovic Orban. Aduc drept argumente negocierile pe care Orban le-a făcut pentru a aduce PNL la guvernare și faptul că prin negocierile purtate și conduse de el a picat acel Guvern al Vioricăi Dăncilă. Dacă Florin Câțu este astăzi prim-ministru, este datorită lui Ludovic Orban, care a reușit să aducă PNL la guvernare. Oamenii importanți și valoroși se văd în momente grele, în crize, în ani când nu îți e foarte ușor să conduci un partid, o țară. Iar eu, Adrian Miuțescu, spun public că trebuie să îl susținem pe Ludovic Orban. Și am fi incorecți și nu am avea coloană vertebrală dacă PNL Argeș nu ar susține un om care a fost alături de cele mai importante proiecte ale Argeșului.

# Pentru cât timp vă doriți să rămâneți la conducerea PNL Argeș?
– Nu îmi fac planuri de acest fel. Chiar în ianuarie-februarie-martie am trecut printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere al sănătății și îmi puneam problema să nu mai candidez și să îmi văd de treabă. Atâta timp cât sănătatea îmi va permite și pot să mă bat pentru aceste idei, poiecte, valori, am datoria să o fac, nu pot să stau de-o parte și să fiu spectator la ceea ce am început. Iar când aceste proiecte vor fi finalizate, atunci voi considera că mi-am încheiat misiunea.

Citește și ADRIAN MIUȚESCU: “PROIECTELE MAJORE ALE ARGEȘULUI SUNT COMUNE ȘI TREBUIE SĂ LE ÎMPINGEM ÎNAINTE”

Citește și Adrian Miuțescu : „Personal, m-am implicat pentru ca județul Argeș să beneficieze de aparatură medicală de top, în timpul pandemiei de coronavirus”

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii