„Adevărata umilinţă a lui Traian Băsescu este gradul infim de absorbţie a fondurilor europene”

de | 15.03.2012 19:26 | Politica si Administratie

# Deputatul Mircea Drăghici dă iar şah la rege. Intrigat de recentele declarații ale lui Traian Băsescu, atunci când acesta a spus că se simte umilit de cât a fost jignit în perioada de când este președinte, deputatul PSD Mircea Drăghici i-a dat o replică printr-o declarație politică. În care apreciază că adevărata umilință ar trebui s-o simtă președintele față de gradul incredibil de mic pe care România îl înregistrează la absorbția fondurilor europene.
Dar iată argumentația adusă de deputatul social-democrat care reprezintă colegiul Curtea de Argeș: „Preşedintele Băsescu a declarat recent că s-a simţit umilit în fotoliul de la Cotroceni! Ei bine, nu a spus nicio clipă că s-a simţit umilit atunci când şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, i-a atras atenţia că România nu face suficiente eforturi pentru a accelera procesul de absorbţie a fondurilor structurale. Iată un subiect la care Traian Basescu ar fi trebuit să reflecteze temeinic şi să treacă la măsuri, pentru ca România, nu domnia sa, să nu mai fie umilită în Europa! În ciuda importanţei acestor instrumente structurale, ţara noastră nu s-a dovedit pregatită şi interesată pentru îndeplinirea responsabilităţilor luate în faţa Comisiei Europene. Între 2000-2007, pentru fondurile de pre-aderare alocate României, gradul de contractare a fost de 94%, iar rata de absorbţie de 86%, în timp ce în perioada 2007-2013, rata de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune este foarte scăzută, atingând doar 6,3% (1,21 miliarde de euro). Dacă actualul Guvern nu se trezeşte şi nu ia măsuri concrete, viitorul fondurilor europene în România nu sună deloc bine. Mai mult, pentru o mai bună implementare a Strategiei 2020, Comisia Europeană a propus deja crearea unui Cadru Strategic Comun pentru cele mai importante cinci fonduri structurale. Aceste instrumente (FEDR, FSE, Fondul de coeziune, FEADR, FEPM) vor însuma aproximativ 42% din bugetul pentru perioada 2014 -2020. Documentul prezintă orientările generale ale UE pentru gestionarea banilor europeni, iar ca noutate, responsabilizarea autorităţilor publice se va face sub forma unui Contract de Parteneriat, semnat de fiecare stat membru în parte. Având în vedere aceste noi direcţii europene, precum şi nivelul extrem de scăzut de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de la noi, trag un semnal de alarmă astfel încât actualul premier să pregătească din timp România pentru schimbările instituţionale necesare noului cadru financiar multianual 2014-2020. Dacă acest lucru nu se va intampla, România nu-şi va respecta din nou angajamentele faţă de instituţiile europene, ceea ce înseamnă cu adevărat, umilinţă! Restul poveştilor despre umilinţe sunt simple repetiţii de teatru ieftin, exersate în faţa cetaţeanului umilit de preşedintele jucător. Ca să nu mai vorbim de iminenta dezangajare a fondurilor structurale ca pedeapsă a incompetenţei guvernărilor PDL-UDMR-UNPR!” (M.B.)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....