Web Analytics

Acuzaţii referitoare la inginerii financiare cu imobilele ALPROM

de | 17.01.2019 13:33 | Dezvăluiri

# Toate locuinţele fabricii sunt închiriate sau vândute, dar banii nu apar în rapoartele depuse la buletinele de insolvenţă

Încurcate sunt căile financiare la insolvenţa fabriciii de mobilă ALPROM, acolo unde ițele pare să le tragă nu fantoma controversatului om de afaceri Cătălin Chelu, mort la scurt timp după condamnarea sa în dosarul “Mită la MAI”, ci oamenii care-i reprezentau interesele înainte de deces și despre care nimeni nu mai e sigur ale cui interese le reprezintă la acest moment. Greu de crezut că ale fabricii, pentru că cel puțin locuințele din blocurile fabricii fac obiectul unor tranzacții asupra cărora o parte dintre acționari mărturisesc că au dubii. Dacă ne referim doar la cele din fostul cămin de nefamiliști de lângă ALPROM (blocul 5), toate locuințele sunt fie închiriate, fie vândute. Cu toate acestea, în rapoartele din Buletinul procedurilor din insolvență, aceste venituri din chirii nu se regăsesc. O spun acționari care de ani buni se luptă în instanță cu actualul management al fabricii și care, în pofida unor evidențe sau a unor hotărâri judecătorești care le recunosc drepturile, n-au încă niciun cuvânt de spus și se tem că până la rezolvarea acestor aspecte nu vor mai avea ce să mai aleagă din activele ALPROM, a căror devalizare a început încă de pe vremea lui Cătălin Chelu.

Blocul 5 din zona Nord – un imobil pe profilul comunist al căminelor de nefamiliști de odinioară – e încă proprietatea ALPROM. Sau cel puțin parțial, pentru că o parte dintre aceste locuințe, în fapt niște camere simple, au ieșit din patrimoniul fabricii. O confirmă chiar administratorul blocului, Florea Popescu, care, în plus, spune că în imobil nu mai e nicio cameră disponibilă, pentru că locuințele nevândute sunt deja închiriate.
Că blocul e plin o confirmă și tabelul cu datoriile locatarilor la întreținere afișat la avizierul de la intrarea în imobil.
Pe orice logică economică, chiriile (200 de lei/cameră) reprezintă niște sume care ar trebui să se regăsească în veniturile ALPROM. Dar tocmai aici e problema semnalată de acționarii îngrijoraţi de soarta activelor fabricii: banii nu apar în rapoartele depuse la Buletinul de insolvenţă, iar cei care semnalează aceste aspecte cred că la mijloc ar putea fi vorba nu doar de evaziune fiscală, ci și de păgubirea ALPROM, firmă la a cărei masă credală așteaptă nu doar firme controversate de care și-a legat numele Cătălin Chelu, ci și foști parteneri de bună-credință, care încă speră în recuperarea sumelor pe care fabrica li le datorează.
„Vedeți dumneavoastră, se iau chirii, dar banii nu se văd ca venituri la ALPROM. Nu se știe cum se închiriază și nici cum se vând aceste garsoniere, apartamente, camere. Una dintre locuințele care deja nu mai aparțin ALPROM e pe numele soției inginerului Florin Stoiculescu. Ar fi cumpărat-o înainte de a se căsători cu el… Cum a luat locuința și pe ce bani nu se știe… Are ieșire direct în stradă, separat de ceilalți locatari…”, a declarat, pentru ”Jurnalul de Argeș”, Mihai Antonescu, acționar și fost angajat al fabricii.
Nu e singurul care suspectează nereguli cu aceste chirii. „Știu cazuri de oameni care au cumpărat sau au închiriat aceste spații, dar nu vedem veniturile în ALPROM. Din 2014, de când este în insolvență, nu există niciun accept al judecătorului sindic de a vinde active și totuși… Printre cumpărătorii sau chiriaşii locuinţelor ALPROM sunt persoane care nu sunt nici măcar salariate ale ALPROM. Banii nu se regăsesc în Alprom, nici cei din vânzare, nici cei din chirii. Probabil că niște băieți deștepți îşi trag banii acasă de ani de zile, pentru că sumele acestea nu apar în rapoartele depuse la buletinele de insolvență”, spune un alt acționar.
Cei care vorbesc de o mafie a chiriilor cu locuințele ALPROM sugerează că procedura implică, în cazul celor care au legături contractuale cu firma, și o formă de control asupra unor angajați.
„Inginerul Stoiculescu, a cărui soție a cumpărat înainte de mariaj o astfel de locuință de la Alprom, e șef la aprovizionare în ALPROM – care, după cum se știe, produce mobilă – iar el are un atelier particular care produce tot mobilă. Eu sunt convins că mai scapă lucruri dintr-o parte în alta”, explică acționarul ALPROM.

Ce spune inginerul Stoiculescu

„Cum să mă aibă pe mine la mână cu apartamentul soției mele? E dobândit înainte să ne cunoaștem. Noi ne-am căsătorit în 2016. Mie, prin 2013-2014, mi s-a oferit o locuință de serviciu și atunci am cunoscut-o pe actuala soție, care avea deja locuința. Soția mea a cumpărat acea locuință în 2009, când nu eram căsătoriți. ALPROM avea voie să vândă… Nici nu sunt apartamente, sunt niște camere de cămin… A fost vorba de 12 astfel de camere pe care fosta conducere ALPROM, fostul patronat, le-a scos la vânzare. Atunci director general și președinte CA era domnul Dumitru Petcu. Că ulterior una dintre proprietare a devenit soția mea e pură întâmplare. Când ea a cumpărat acel apartament, nici măcar nu ne cunoșteam. Acel acționar care v-a spus asta să-și vadă de treabă!”, a declarat, pentru ”Jurnalul se Argeș”, inginerul Stoiculescu.

Ce spune administratorul special al Alprom

Am încercat să aflăm de la Cristinel Antonel Bunu, administrator special al Alprom, de ce veniturile din chirii nu apar în rapoartele depuse la buletinele de insolvență.
„Nu e obiect principal de activitate și poate de asta nu s-a identificat în mod clar, dar este cont în contabilitate. Îmi apar alte venituri și aici sunt încadrate și aceste încasări din chirii. În condițiile în care se solicită, se dă defalcarea acestui cont. Încasările din chirii nu sunt obiect principal de activitate, să facă obiectul unui raport, în mod concret. Ele apar la «alte venituri». Activitatea noastră principală este fabricarea de mobilier. (…) Cel puțin în ultimii ani, n-am închiriat absolut nimic. Sunt niște contracte vechi în derulare, de pe vremea fostei conduceri. ALPROM încasează chirii, dovadă stau documente contabile. Afirmația este eronată. Contractele sunt vechi, doar le-am prelungit perioada de valabilitate. Din aceste chirii se suportă inclusiv cheltuielile aferente acelor spații… Este o persoană desemnată care se ocupă de acest lucru, care încasează, Popescu Florea”, spune Cristinel Antonel Bunu, administrator special al Alprom.

Administratorul special Alprom ne-a transmis un tabel neştampilat

Administratorul special al Alprom a făcut referiri la regimul închirierilor locuinţelor ALPROM , dar n-a putut preciza cu exactitate câte locuinţe mai are, la acest moment, ALPROM.
„N-aș putea să vă spun câte apartamente mai are ALPROM. De ordinul zecilor. (…) ALPROM este acum în procedură de reorganizare. E total eronat că n-avem voie să închiriem. Păi, ce facem acum, închidem activitatea? Din 2014, de la intrarea în procedură, și până acum nu am vândut apartamente. Nu avem voie decât cu aprobarea creditorilor, ceea ce nu s-a întâmplat deocamdată”, a mai precizat Cristinel Antonel Bunu, administrator special al Alprom.

După ce ”Jurnalul de Argeş” a solicitat punerea la dispoziţie a unei dovezi din care să reiasă că aceste chirii sunt înregistrate în contabilitate, administratorul special a transmis un simplu tabel neştampilat şi nesemnat, cu titlul „Situaţia încasărilor şi plăţilor predate administratorului judiciar în luna decembrie 2018”.
Una peste alta, aceste venituri la care face referire Cristinel Bunu sunt greu de urmărit. Site-ul Ministerului Finanțelor nu publică defalcat aceste venituri, astfel încât acționarii în cauză nu pot afla din nicio sursă dacă chiriile respective apar sau nu în veniturile firmei, iar rapoartele depuse la Buletinul procedurilor de insolvență nu fac referire la venituri din închirieri de imobile.
„Jurnal de Argeș” a stat de vorbă și cu Florea Popescu, administratorul blocului 5, cel care încasează efectiv chiriile și care a încercat să explice cum stă treaba cu locuițele din respectivul bloc.

Florea Popescu: Unele locuințe sunt cu chirie, altele, cumpărate… de 10 ani de zile.
„Jurnalul de Argeș”: Cine sunt proprietarii?
Florea Popescu: Cine a cumpărat camerele, o parte din salariații ALPROM, o parte cine a avut bani să cumpere… Aici sunt în jur de 70 de camere.
”Jurnalul de Argeș”: Care este regimul în care se închiriază aceste spații?
Florea Popescu: Cum adică?
”Jurnalul de Argeș”: Adică, dacă cineva vrea să închirieze o cameră în acest bloc, cum procedează?
Florea Popescu: Se face contract de închiriere cu SC ALPROM, trebuie mers acolo, discutat dacă sunt camere disponibile… Dar nu sunt camere disponibile.
”Jurnalul de Argeș”: Chiria cât este?
Florea Popescu: Două milioane (n.red. – 200 de lei) pe cameră… Este o proprietate privată, în care nu pot eu să dau detalii… Patronul poate să dea… Domnul Bunu… Eu sunt prea mărunt.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii