Web Analytics

Actorul Mircea Diaconu: ”A venit un timp al lui «Nu se mai poate!»”

de | 19.07.2017 12:57 | Actualitate

 DIACONU
 
Europarlamentarul și actorul Mircea Diaconu și jurnalistul Bogdan Ficeac au prezentat, miercuri, la conferinţa de presă a CJ Argeş, evenimentul ce va avea loc sâmbără, 22 iulie, la Muzeul Golești: lansarea proiectului ”Respect pentru valorile naționale”.
 
”Ideea acestui proiect a pornit de la o discuție informală, cu domnul președinte Manu. Cred că această inițiativă vine în întâmpinarea unei necesități a multor concetățeni de-ai noștri, mai ales tineri, de a reconstitui la un mod informal, dar profund și cu sinceritate respectul pentru valorile naționale, indiferent din ce generație fac parte sau din ce domeniu, de a consolida identitatea națională și de a reveni la acel sentiment de comuniune socială, care trebuie să ne reunească pe toți în jurul unor valori comune. În aces sens, a luat ființă un grup de inițiativă format la inceputul lunii  iunie, tot la Golești, grup deschis tuturor celor care au idei, care doresc să se alăturie cu gândul și cu fapta, cu acțiuni care să vină în sprijinul acestei idei”, a declarat jurnalistul Bogdan Ficeac.

”În primul rând, prin acest demers ne adresăm tinerei generații, de a cunoaște valorile naționale, pentru că atunci când le cunoști, le și respecți. Am constat că există o lacună mare în procesul educativ, la școală, în care pur și simplu nu se cunosc valorile naționale. Scopul nostru este și acela de a informa generațiile tinere, în legătură cu ce s-a întâmplat pe aceste meleaguri, după care urmează pasul al doilea, de respect față de valorile naționale” , a precizat preşedintele CJ Argeș, Dan Manu.

”A venit un timp al lui «Nu se mai poate!». Fără aceste repere, ești un nimeni, nu te cheamă în niciun fel. Poți să fii un tip eficient, absolut genial, dar atât! În rest, nu exiști, dacă nu ai identitate națională. Prin simplu fapt că începem să discutăm despre aceste lucruri, putem spune că ele deja există. Dacă discutăm între noi, în familie, nu contează. Dacă discutăm mai mulți, încep să conteze. E un fel de conșiință de sine, de nație, pe care trebuie să o trezești. Motive, argumente și repere sunt, doar că nu le folosim.  (…) Cam asta cred că este tema principală a cestui gen de inițiativă . Poate că avem o șansă, mare, nu singuri, ci în măsura doar în care acest gen de poveste, strânsă și argumentată și cu nume mari din toate domeniile, să ne revenim. (…) Soluția de securitate a Europei, pe viitor, este exact să-și refacă valorile, acest gen de valori. Și dacă noi, la rându-ne, în fiecare stat membru, facem același gen de muncă, de  refacere a identității și a valorilor respective care te pot apăra mult mai bine decât armatele” , a explicat Mircea Diaconu – europarlamentar și actor.

Inițiativei conducerii Consiliului Județean Argeș i s-a alăturat o serie de personalități ale vieții culturale și științifice românești, cu scopul de a redescoperi și readuce în atenția publică a valorilor naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc.

La lansarea proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale” vor participa:
•             Prof. conf. Dan Manu – Președinte C.J. Argeș
•             Prof. univ. dr. Șerban Valeca – Senator Argeș
•             Șerban Marinescu – regizor
•             Acad. Răzvan Theodorescu
•             Acad. Nicolae Panin
•             Acad. Eugen Simion
•             Acad. Gheorghe Păun
•             Bogdan Ficeac – jurnalist
•             Mircea Diaconu – europarlamentar și actor
•             Prof. univ. dr. Mircea Beuran – președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”
•             Prof. univ. dr. Alexandru Rafila – președinte Societatea Română de Microbiologie, expert OMS
•             Prof. univ. dr. Teodor Trăistaru – președinte Societatea Română de Protetică Dentară şi Maxilo-Facială, vicepreședinte Societatea Română Dentară
•             Elisabeta Bostan – regizor și scenarist
•             Lucia Hossu Longin – realizatoare TV
•             Dan Pița – regizor și scenarist
•             Dan Necșulea – regizor și producător
•             Laurențiu Damian- regizor și scenarist
•             Comitetul de Excelență pentru Argeș:
o             Filofteia Pally
o             Denisa Popescu
o             Dumitru Chirleșan
o             Ovidiu Puiu
o             Traian Ulmeanu
•             Olimpici argeșeni

Membru fondator al Grupului de Inițiativă, jurnalistul Bogdan Ficeac, originar din Argeș, a relevat esența acestui proiect de suflet și spirit românesc prin intermediul unui manifest – un apel la unitate, la trezirea conștiinței naționale, apel adresat tuturor celor ce doresc să se alăture sau să sprijine aceast demers:
«Anul 2018 va marca centenarul Marii Uniri, anul împlinirii idealurilor de unitate ale românilor de pretutindeni. România a avut și are mari valori, mari personalități, care pot și trebuie să redevină reperele de moralitate și de încredere în procesul atât de necesar al reconstruirii identității naționale, al consolidării unei culturi bazate pe norme și pe valori perene. În România și în lume sunt peste douăzeci de milioane de oameni care simt românește, care doresc revenirea la normalitatea specifică oricărei națiuni civilizate. Este necesară cristalizarea unei mișcări naționale, care să adune ideile și propunerile menite să sprijine renașterea culturală a țării, care să genereze o presiune publică majoră pentru concretizarea lor în politici publice coerente și de perspectivă, apoi în politici sectoriale menite să protejeze și să promoveze valorile, indiferent de domeniile sau de generațiile cărora le aparțin. Liantul acestei inițiative este respectul pentru valorile naționale. Respectul pentru cei care au fost întemeietori de țară și de cultură românească, respect pentru cei dedicați culturii, pentru cei care ocrotesc și promovează creatorii, respect pentru cei ce vor duce mai departe idealurile comune. Respect pentru toți cei care cred în viitorul României și care contribuie cu gândul sau cu fapta la renașterea culturii române și la consolidarea identității naționale. Acesta este un manifest programatic, dar și un apel sincer al Grupului de inițiativă reunit la Golești – Argeș în iunie 2017, apel adresat tuturor celor ce doresc să se alăture sau să sprijine această inițiativă.»

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii