ACȚIUNE DE REÎMPĂDURIRE A TERENURILOR GRAV DEGRADATE DIN MUNȚII FĂGĂRAȘ DESFĂȘURATĂ DE FUNDAȚIA CONSERVATION CARPATHIA

de | 10.12.2020 | Actualitate, Home

Fundația Conservation Carpathia cu partenerul Asociația Ocolul Silvic Carpathia au finalizat reîmpădurirea de toamnă a unor terenuri grav degradate în Munții Făgăraș, adăugând încă 14 hectare celor 73 deja plantate în primăvară și totalizând un numar de 375.000 de puieți de fag, paltin, brad si molid. Toate lucrările silvice s-au desfășurat în condiții foarte dificile, atât primăvara cât și toamna, împreună cu aproximativ 200 de zilieri diferiți, organizați în echipe mici, oameni angajați din satele învecinate.

Specialiștii fundației au încheiat cu succes plantarea în 2020 pe 87 de hectare din Munții Făgăraș. În ultimii nouă ani conservaționiștii au umplut cu 2.9 milioane de puieți golurile lăsate în munte de exploatările agresive făcute în urmă cu 10-15 ani, pe un total de circa 830 de hectare, în munții Făgăraș, Iezer-Păpușa și Leaota.

Începând de anul trecut, datorită volumului mare de muncă au recurs și la externalizarea lucrărilor de reîmpădurire unui furnizor local din zona Rucăr, creând astfel mai multe locuri de muncă în zona rurală învecinată.

Ce presupune reconstrucția ecologică?

Cea mai vizibilă activitate și cea mai populară este plantarea. Dar puțini oameni din afara sistemului cunosc eforturile depuse pentru a avea o nouă pădure. Înainte de replantare, se face o inventariere a parcelelor forestiere pentru a afla nivelul de regenerare existent și pentru a înțelege compoziția inițială a speciilor, astfel încât măsurile să fie cel mai bine orientate către refacerea habitatelor originare. Lipsa speciilor cu importanță pentru biodiversitate, cum ar fi frasinul, ulmul, paltinul, scorușul sau tisa a condus la o degradare a calității ecologice a pădurilor.

CITEȘTE ȘI…Directorul Armand Chiriloiu şi soţia sa au Covid

Pentru a reface ecosistemului forestier inițial, fundația, prin ocolul silvic propriu, crește în cele nouă pepiniere și două solarii speciile care lipsesc și plantează puieți fără valoare din punct de vedere comercial, dar foarte importanți pentru biodiversitate. În funcție de specie, pentru a obține un puiet viabil, durează între 3 și 5 ani, la care se adaugă, în medie, 5 ani de îngrijire în munte, a puieților plantați: monitorizare, recompletare, dacă s-au uscat, tăierea ierbii din jurul lor, pentru a nu fi sufocați de vegetația care are un ritm mai alert de creștere.

Combaterea eroziunii solului este un pas foarte important în reconstrucția ecologică: ploile torențiale au spălat versanții dezgoliți, iar șanțurile pe care au fost târâți buștenii s-au transformat în ravene și de 3 metri adâncime. Noi umplem șanțurile cu resturi rămase din exploatările vechi și, cu ajutorul unor excavatoare mici, umplem cu pământ și refacem înclinația naturală a terenurilor, după care intervenim cu plantări, pentru fixare. Dacă nu s-a mai putut face dreptate pentru pădure, măcar să încercăm să reparăm greșelile altora din trecut. Natura are nevoie de respect. Și noi, oamenii, de natură. Un aspect foarte important este cel socio-economic. Peste 200 de zilieri angajați anual pentru diverse activități silvice au o sursă importantă de venit la sat. Ne bazăm pe ei – munca la pădure este departe de a fi una ușoară și este normal să fie bine plătită. Fondurile accesate de la Comisia Europeană, prin proiectul LIFE Nature, suplimentate de alte granturi/donații private (Fundația OAK, Mossy Earth, Forests without Frontiers, Zentiva, Agent Green etc.) ne ajută să cumpărăm și să refacem circa 100 de hectare anual”, a declarat Mihai Zotta, șef Ocolul Silvic CARPATHIA.

CITEȘTE ȘI…Arborii uscați din Parcul Lunca Argeșului vor fi eliminați

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Dacia deschide comenzile pentru modelul Jogger
Dacia deschide comenzile pentru modelul Jogger

Dacia Jogger, noul vehicul de familie al mărcii, poate fi comandat începând cu data de 1 Decembrie în întreaga reţea de agenţi autorizaţi, anunţă compania.  Maşina a fost prezentată în premieră mondială la începutul lunii septembrie la Salonul Internaţional al...

DACIA VA SCUMPI  MODELE SANDERO ȘI SANDERO STEPWAY DE LA 1 DECEMBRIE
DACIA VA SCUMPI MODELE SANDERO ȘI SANDERO STEPWAY DE LA 1 DECEMBRIE

Pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor și a costurilor de transport, mulți constructori din industria auto au început să scumpească mașinile pe care le produc. Dacia nu face excepție de la acest trend. Scumpirile vor viza toate versiunile în care este oferit...

Pitești. Decizie privind  organizarea Orășelului Copiilor, în acest an
Pitești. Decizie privind organizarea Orășelului Copiilor, în acest an

Primăria Pitești a hotărât ca în acest an, dar și în anii ce urmează să nu se mai organizeze “Orășelul Copiilor”. Nici anul trecut piteștenii nu au mai avut parte de distracție la Orășelul Copiilor, din cauza vremurilor pandemice. Ultima dată, acesta a fost organizat...