Web Analytics

Acarul Păun din incendiul de la Global Eco Center a primit o amendă de 3.000 de lei

de | 26.01.2017 16:13 | Dezvăluiri

14 01

# Reprezentanţii firmei nu au ajuns nici până acum în instanţă
Trei dosare penale legate de firma cu deşeurile de la ARO şi de incendiul din 2013 au fost sau încă sunt instrumentate de către procurori, însă doar unul a ajuns la final. Un final surprinzător ca o ironie la adresa celor prinşi în sistem, în condiţiile în care de vină pentru focul de acum trei ani şi jumătate este un tânăr angajat aflat atunci la faţa locului.

În anul 2014, la doar câteva luni de la producerea incendiului de la depozitul de deşeuri al Global Eco Center Iaşi, firmă chiriaşă pe fosta platformă ARO, procurorii s-au sesizat din oficiu, astfel că la Parchetul Câmpulung s-a instrumentat un dosar complex, cu mai multe capete de acuzare, fiind vorba de săvârşirea unor fapte penale precum vătămarea corporală din culpă, infectarea apei, traficul de produse sau substanţe toxice, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, poluarea mediului şi distrugere din culpă. La începutul lui 2015 s-a dispus clasarea cauzei, dar cercetările au continuat. S-a constituit un nou dosar având ca material de iniţiere cauza clasată, cei de la Poliţia Câmpulung au făcut cercetări, la solicitarea Parchetului, iar pe 2 aprilie 2015 s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Răzvan Ionuţ Dogioiu pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă. Din toate acuzaţiile, a rămas doar una, din toţi cei implicaţi, a rămas doar unul!
Tânărul, în vârstă de 27 de ani la acea dată, a fost printre primii acuzaţi la care s-a aplicat noua procedură prevăzută de legislaţia penală, sesizarea instanţei cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei. Răzvan Ionuţ Dogioiu şi-a recunoscut fapta, putând beneficia de reducerea eventualei pedepse aplicate. S-a ajuns în instanţă în octombrie 2015, iar la finalul acelui an s-a dat şi soluţia. Magistraţii de la Judecătoria Câmpulung au respins acordul încheiat de inculpat cu procurorul de caz şi a dispus continuarea urmăririi penale. Parchetul a făcut apel, dar calea de atac a fost respinsă. A rămas în aşteptare o nouă soluţie a procurorilor…
La finalul anului trecut, dosarul fiind completat, a fost sesizată din nou instanţa sub aceeaşi formă a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. Procesul a durat puţin, iar în această lună a apărut şi hotărârea judecătorească. De data aceasta, acordul a fost acceptat, iar Dogioiu şi-a primit pedeapsa: amendă penală în cuantum de 3.000 de lei! Şi va mai scoate din buzunare alte 200 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. În ambele cauze s-a aflat şi Landmark Management, proprietarul spaţiului afectat de incendiu, în calitate de parte civilă, însă instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea acestei firme, astfel că, deocamdată, cel condamnat nu va plăti nimic către cei păgubiţi de foc.

Tofan şi firma încă nu au intrat la judecată

Firma Global Eco Center a scăpat de dosarul prin care s-a ajuns doar la Dogioiu, dar se confruntă cu alte acţiuni judiciare. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş avea în lucru o cauză legată de săvârşirea de către angajaţii Global Eco Center şi funcţionari ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu a infracţiunilor de infectare a apei şi traficul de substanţe toxice. Iniţierea a fost făcută imediat după incendiu, însă firma din Iaşi şi patronul acesteia, Vasile Tofan, se aflau dinainte în atenţia anchetatorilor pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. Anul trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată a firmei şi a lui Tofan, procesul urmând să fie instrumentat de Judecătoria Câmpulung.

Mii de tone de deşeuri au rămas neevacuate

Pe 3 octombrie 2013, la depozitul de deşeuri al Global Eco Center a izbucnit un incendiu puternic care a distrus mare parte din hala folosită şi închiriată de la Landmark Management. Neregulile constatate au determinat autorităţile de mediu să dispună, în aprilie 2014, anularea autorizaţiei de mediu a firmei ieşene. Depozitul a fost sigilat şi s-a stabilit un calendar de activităţi care să ducă la eliminarea integrală a deşeurilor periculoase şi nepericuloase rămase în depozit. Numai că s-a împlinit deja termenul de evacuare a substanţelor, iar acolo continuă să zacă mii de tone de deşeuri. În plus, controale periodice au evidenţiat faptul că nu sunt respectate măsuri importante de asigurare a stabilităţii şi protecţiei recipientelor din hală. Landmark Management încearcă acum să scape de răul din curte apelând la firmele furnizoare ale deşeurilor depozitate la Câmpulung.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii