Cunoscut în cele mai mari universități ale lumii, beneficiind de peste 20.000 de citări în volume și reviste de matematică și informatică, Gheorghe Păun (născut la 6 decembrie 1950, Cicănești, Argeș) este nu doar un mare matematician, informatician și om de cultură român, membru titular al Academiei Române și membru al Uniunii Scriitorilor, ci și omul care ține, de ani buni, la cel mai înalt nivel, și nu oficial, doar asumat, cârma culturii în Curtea de Argeș.
De la simpozioanele științifice internaționale pe care le organiza acum 20 de ani (pe tema „DNA computing, membrane computing”), a trecut la întâlniri culturale, la inițierea unei reviste cu caracter național, „Curtea de la Argeș”, unde sunt publicați mulți academicieni, la editarea de zeci de cărți ale… altora, la inițierea realizării unor busturi. Cum este cel al lui Mihai Eminescu, operă a sculptorului câmpulungean Radu Adrian, inaugurat la 16 iunie 2018 și înălțat în fața Casei de Cultură și Arte „George Topârceanu” din Curtea de Argeș. Colaborarea cu Radu Adrian a fost de bun augur, acesta realizând și un bust lui George Topârceanu și, în 2019, o placă memorială dedicată lui Urmuz, amplasată pe peretele unei locuințe pe locul căreia s-a aflat casa în care s-a născut premergătorul revoltei literare din întreaga lume.
Citește și Radu Baltazar, fost senator de Argeş şi fost director adjunct al Teatrului „Al. Davila” din Piteşti
Și mai e ceva. În fiecare an, acad. Gh. Păun ține să marcheze, de 12 ani încoace, Zilele revistei „Curtea de la Argeș”, invitând colaboratori din țară, din Basarabia și Serbia (eveniment întrerupt doi ani, din motive pandemice), să organizeze lansări de carte și să ofere spectacole muzicale. Anul acesta, evenimentul e programat peste o lună, dl. academician fiind ocupat până peste cap nu doar cu scrierea unei cărți (din care a și publicat, meticulos, fragmente) despre marele scriitor Urmuz (născut, cum se știe, la Curtea de Argeș, anul viitor împlinindu-se centenarul morții scriitorului Dimitrie Dim. Ionescu-Buzău, botezat Urmuz de către Arghezi, scriitorul argeșean recomandându-se prietenilor ca… Mitică), dar să-i realizeze și un monument reprezentativ. Autor, același Radu Adrian, de fonduri ocupându-se – cine altcineva? – același academician Gh. Păun. Nu degeaba s-a spus că omul sfințește locul. Și dacă nu a reușit, încă, să facă o celulă vie să răspundă la sistemul binar precum cuarțul, în rest i-au reușit toate proiectele!
0 Comentarii