Web Analytics

Absurd de ilegal! Primăria Piteşti, prin decizia primarului, modifică mai multe legi

de | 27.08.2020 13:25 | Dezvăluiri

În toamna anului trecut, Jurnalul de Argeș a fost dat în judecată, pentru solicitare de daune, de către constructorul Titidan srl, proprietarul blocului de locuințe construit în locul clădirii cumpărate de la OMV Petrom, după demolare. Să avem în vedere faptul că în actul de cumpărare a terenului și imobilului se specifică negru pe alb că orice intervenție asupra imobilului, construcție sau desființare (demolare) se face „doar cu aprobarea Ministerului Culturii”, aprobare care – din motive absurde și imposibil de explicat – nu există. Ca o paranteză, Jurnalul de Argeș a câștigat, în primă instanță, conflictul juridic cu dezvoltatorul imobiliar SC Titidan srl. Menționăm că nici până în ziua de azi nu am intrat în posesia autorizației, ilegale în opinia mea și a Ministerului Culturii, de demolare a construcției.
În consecință, autorizația de construire fiind deja publică, iar gradul de ilegalitate la eliberarea celor două documente fiind egal, în toamna anului trecut am solicitat de la Primăria Pitești autorizația de desființare (demolare) a clădirii cumpărate de la Petrom, prin următoarea adresă:

„În atenţia primarului Municipiului Pitești,
Cornel Ionică, și a arhitectului-șef al Primăriei Pitești, Cătălin Ghiță

Bună ziua,

Ziarul Jurnalul de Argeș revine cu o solicitare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, solicitare referitoare la fostul imobil al OMV Petrom din b-dul I.C. Brătianu nr. 54, municipiul Pitești, vândut de fostul proprietar către SC Titidan și demolat ulterior.
Vă rugăm să ne puneți la dispoziție o copie a autorizației de desființare a clădirii.

Vă mulțumim!
Redacția Jurnalul de Argeș”

În demersul nostru ne bazam pe faptul că Legea autorizațiilor în construcții nr. 50/1991, la art. 7, alin. (21), specifică: „Autorizația de construire și anexele acesteia au caracter public și se pun la dispoziția publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autorității administrației publice emitente sau prin afișare la sediul acesteia, după caz”. Iar Legea 544, la art 13, specifică faptul că în astfel de situații documentele sunt întotdeauna publice: „Informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituție publică nu pot fi incluse în categoria informațiilor clasificate și constituie informații de interes public”.

Cu toate că legea obligă în mod clar funcționarii publici să pună la dispoziția publicului astfel de documente, am primit de la Primăria Pitești două răspunsuri care se completează reciproc și arată nivelul uriaș la care a ajuns încălcarea legii în această autoritate publică. Iată răspunsul nr. 1:

„Nr. 57189/26.11.2019

Către,
«Jurnal de Argeș» – jurnaldearges@gmail.com

În urma cererii dumneavoastră înregistrate la Primăria Municipiului Pitești sub nr. 57189/20.11.2019, prin care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, solicitați eliberarea unei copii a autorizației de demolare a imobilului din Pitești, b-dul I.C. Brătianu nr. 54, vă înaintăm răspunsul formulat de către direcția de specialitate – Direcția Arhitect-șef.
ȘEF SERVICIU ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ LOCALĂ
Bianca Maria Nițu

SECRETAR GENERAL AL MUNICIPIULUI PITEȘTI
Andrei Cătălin Călugăru”

precum și răspunsul nr. 2, prin care se recunoaște existența unor fapte foarte grave, cum ar fi modificarea unor legi prin decizia primarului:

„PRIMĂRIA MUNICIPIULUI PITEȘTI
Arhitect-șef
Nr. 571 din 25.11.2019
CĂTRE

Compartimentul Relații Publice

Urmare a solicitării publicației Jurnalul de Argeș transmisă prin email,
înregistrată la Primăria Municipiului Pitești sub numărul de mai sus, prin care solicită, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, o copie a autorizației de desființare a fostului imobil al OMV Petrom din b-dul I.C. Brătianu nr. 54, Municipiul Pitești, vă informăm că, în conformitate cu prevederile Dispoziției Primarului Municipiului Pitești nr. 442/2013, aceste acte se exceptează de la liberul acces la informație al cetățenilor, în sensul că nu pot fi consultate în original și/sau în copii și nu se pot elibera copii după acestea.

ȘEF SERVICIU
Urbanism și Autorizații de Construire
CRISTIAN GLOCOJEANU”

Și ca și cum nu este destul de evidentă ilegalitatea modificării unei legi prin dispoziția primarului, se anexează și o „listă a documentelor exceptate de la liberul acces”, care la art. 6 arată nivelul la care se încălcau legile în Primăria Pitești încă de pe vremea primarului din 2013, Tudor Pendiuc:

„Anexă la Dispoziția 442/26.02.2013

LISTA documentelor emise și gestionate de aparatul de specialitate al primarului care se exceptează de la liberul acces la informație”, unde la punctul 6 scrie negru pe alb:
„Autorizații de construire/desființare, împreună cu documentația anexă prevăzută de lege pentru eliberare, închidere și regularizare, precum și cererile prin care au fost solicitate, cu excepția planurilor de situație”.

În încheiere, parcă mai ciudat decât încălcarea flagrantă și asumată a legii printr-o dispoziție a primarului de atunci este menținerea în vigoare și la ora actuală. De asemenea, merită menționat faptul că, deși adresa ziarului a fost, punctual, către primarul Cornel Ionică și arhitectul-șef Cătălin Ghiță, persoanele cele mai potrivite, am primit răspunsuri semnate de alți funcționari publici, evident sacrificați sau incompetenți grav.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii