Web Analytics

A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. Doliu național

de | 15.09.2023 12:41 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. În ultimii ani, el a fost grav bolnav.

Citește și: Urs împușcat în curtea unui liceu! „Nu aveam opțiunea de a-l alunga sau tranchiliza”

Președinta Maia Sandu a adresat condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut și a cerut administrației prezidențiale să organizeze funeralii cu onoruri de stat pentru Mircea Snegur și să declare 16 septembrie zi de doliu național.

Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca omul care a stat la leagănul independenței Republicii Moldova”, este mesajul postat de Maia Sandu.

Născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, Snegur a devenit președinte al RSS Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit în funcție de Sovietul Suprem al fostei republici sovietice, după o carieră în Partidul Comunist.

Ca președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, sprijinea, un an mai devreme, la 31 august 1989, proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat.

A condus Republica Moldova spre independența proclamată la 27 august 1991, iar apoi, în timpul conflictului armat de pe Nistru, din 1992, încheiat printr-o înțelegere semnată de Snegur cu președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, pe 21 iulie 1992, potrivit celor de la Europa Liberă.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *