Web Analytics

A murit actorul Dumitru Drăgan, Fiu al Argeșului și Muscelului

de | 16.07.2018 13:30 | Actualitate

Doliu în lumea teatrului românesc. A murit actorul Dumitru Drăgan, stabilit în Pitești. În această dimineață, un echipaj ISU a fost solicitat să intervină la o locuință dintr-un bloc situat lângă Teatrul “Alexandru Davila” Pitești. Aici a fost confirmat decesul actorului care avea 79 de ani.

A fost găsit cu rigiditate cadaverică, era mort de ceva vreme”, ne spune Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeș. Vecinii susțin că actorul, octogenar, nu a mai fost văzut de câteva zile. Cauza decesului se va afla după necropsie.

Cred că s-a întâmplat ieri sau alaltăieri. De dimineață a fost făcut un apel de vecinii de pe scară. Au venit pompierii și l-au găsit mort în baie, așa am înțeles. Era pensionar. Are trei copii, dar locuia singur în blocul din fața teatrului”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Marian Jinga, de la Teatrul „Al. Davila”.

Dumitru Drăgan- coleg de promoție cu actori celebri: Stela Popescu, Sebastian Papaiani și alții

Născut pe 2 decembrie 1939 în București, Dumitru Drăgan a fost absolvent al Colegiului Național „I.L. Caragiale”, promoția 1956 și a fost admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. A fost coleg de promoție cu Stela Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Sebastian Papaiani, Anda Caropol și mulți alții.

A primit Titlul de Fiu al Argeșului și Muscelului în anul 2011

A jucat pe scena teatrelor din București, Brașov, Baia Mare, Piatra Neamț și Constanța din anul 1973 până în anul 2010. A interpretat peste 150 de roluri și a obținut numeroase diplome de onoare, de merit și de excelenţă, dar și Titlul de Fiu al Argeșului și Muscelului în anul 2011.

Dumitru Drăgan- 37 de ani pe scena Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești

La Teatrul Alexandru Davila, în perioada 1973-2010, Dumitru Drăgan a interpretat multe roluri, dintre care menționăm Neznamov din „Vinovaţi fără vină” de Ostrovski, 1966 (foto), Iulius Caesar Varano – „Nunta din Perugia” de Al. Kirițescu, Comisarul – „Omul cu piciorul bandajat” de Francisc Munteanu,  Hamza Pașa – „Moartea lui Vlad Țepeș” de Dan Tărchilă, Dragomir – „Năpasta” de Ion Luca Caragiale sau Chiriac – „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale.

Dumitru Drăgan a jucat şi în filme româneşti celebre, cum ar fi: „Dragoste lungă de o seară”, 1964, „Pentru patrie”, 1977, „Clipa”, 1979, „Vlad Țepeș”, 1979 și multe altele.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii