Web Analytics

A început postul Sfintei Marii

de | 2.08.2021 08:28 | Cultură, Actualitate

Cunoscut în popor și ca postul Sântmăriei, Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi din calendarul creștin. Se ține înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului și durează două săptămâni, având astfel o dată fixă.

Postul Sfintei Marii durează două săptămâni și se ține în fiecare an de către creștini. Se mai numește și Postul Sântmăriei și Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post îi pregătește pe creștini pentru sărbătoarea numită Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Acest post își are originea în secolul V, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului, iar durata lui era diferită pe atunci. Oamenii din Antiohia posteau o singură zi, în timp ce la Ierusalim se ținea postul timp de 8 zile. S-a decis durata postului pentru toți creștinii în secolul XIII, la sinodul local din Constantinopol, condus de Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca postul să înceapă la 1 august și să se termine pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Postul Sfintei Marii este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. Conform tradiției, în Postul Sfintei Mării oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul. În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică.

 

 

CITEȘTE ȘI: SEMNIFICAȚIA ZILEI. 2 august – Ziua Naţională şi Ziua Europeană de comemorarea Holocaustului împotriva romilor

 

 

 

În zilele de peste săptămână din post se slujește ori Paraclisul Mare al Maicii Domnului ori Al doilea paraclis al Maicii Domnului. Dacă ziua praznicului cade miercuri sau vineri, este dezlegare la pește. Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare arată că trebuie să ajunezi lunea, miercuri și vinerea până la ora 21.00, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte, fără ulei, iar sâmbăta și duminica, creștinii pot consuma untdelemn și vin. Pe 6 august este dezlegare la pește, untdelemn și vin cu ocazia Schimbării la Față. În timpul acestui post, în bisericile mănăstirești se citesc zilnic, alternativ, cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.
Postul Sfintei Marii este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă.

Conform tradiției, în Postul Sfintei Mării oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul. În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică. Conform calendarului creștin ortodox, postul Sfintei Marii în 2021 începe de la data de 1 august. În 2021, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii s-a făcut sâmbătă, 31 iulie.

Postul Sfintei Marii este ocazia perfectă pentru o cură de curățare, atât din punct de vedere alimentar și fizic, cât și din punct de vedere spiritual.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii