Web Analytics

A început epurarea directorilor liberali din învăţământ

de | 2.04.2014 20:09 | Actualitate

# Violeta Vlădău de la Liceul de Artă, nimeni alta decât soţia inspectorului şcolar Romu Vlădău, e primul director de liceu susţinut de liberali care a fost schimbat din funcţie # Pe moment, atribuţiile de director au fost preluate de adjunctul Victor Bunea, soţul purtătoarei de cuvânt a IŞJ Argeş, Doina Bunea. Timp de o săptămână, între 24 şi 28 martie, activitatea Liceului de Artă „Dinu Lipatti” a fost dată peste cap de controlul inopinat al unui consilier din cadrul Ministerului Educaţiei, venit să soluţioneze o reclamaţie a unor părinţi care priveau strict Asociaţia de părinţi „Pro Art” a liceului. Cert este că toate acuzele din reclamaţie s-au răsfrânt asupra directoarei Violeta Vlădău, nimeni alta decât soţia  lui Romu Vlădău, inspectorul şcolar pentru management, care face parte din aripa liberală a IŞJ Argeş. Cum era de aşteptat în asemenea circumstanţe, Violeta Vlădău şi-a prezentat demisia, iar prerogativele de director au fost preluate de adjunctul său, Victor Bunea (foto), soţul purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului, Doina Bunea. Noul director spune însă că nu intenţionează să rămână prea mult timp în funcţia pe care o ocupă.

Descindere în Argeş a consilierului ministrului Pricopie, cu demisia directoarei Vlădău sub braţ

Ceea ce a surprins foarte tare a fost modul cum a acţionat Ministerul Educaţiei în privinţa aspectelor semnalate de părinţii de la Liceul de Artă. Deşi de obicei reclamaţiile primite de Minister sunt expediate Inspectoratului Şcolar pentru a le soluţiona, în cazul de faţă, directorii de la „Dinu Lipatti” s-au trezit cu un control al Ministerului în şcoală. Poate şi pe fondul plecării „generalului” Florin Gardin în Olanda. Victor Bunea, actualul director, ne-a spus că, din ceea ce ştie, doi dintre membrii Asociaţiei de părinţi de la „Dinu Lipatti” au depus o sesizare la Federaţia Naţională a Asociaţiei de Părinţi, care vineri, pe 21 martie, a ajuns şi la Ministerul Educaţiei. În următoarea zi lucrătoare, adică luni, pe 24 martie, directorii de la Liceul de Artă s-au trezit, la ora opt fără un sfert, cu un control intempestiv al inspectorului Silviu Neacşu, consilier în Corpul de Control al Ministerului Educaţiei. Din ce am mai putut afla, Violeta Vlădău, fosta directoare, îşi dăduse demisia chiar dinainte de a ajunge reclamaţia la Ministerul Educaţiei şi ar fi trebuit să dureze în jur de o lună până ce demisia ar fi fost aprobată. Numai că inspectorul Silviu Neacşu a venit de la Bucureşti cu demisia directoarei Vlădău sub braţ, aprobată într-un timp record de doar câteva zile, detaliu care ridică şi ceva semne de întrebare.

Directorul Victor Bunea: „Nu ni s-a arătat reclamaţia, iar părinţii care au solicitat o copie au fost refuzaţi de domnii de la Minister”

Întrebat despre acuzaţiile aduse direcţiunii de către Asociaţia de părinţi, Victor Bunea a precizat că liceul nu dispune de textul reclamaţiei. „Nu ni s-a arătat reclamaţia. Ni s-au citit din ea doar fragmente, în ideea de a ne apăra. Ceilalţi părinţi, care nu au semnat reclamaţia şi nu au fost puşi la curent, au făcut solicitarea de a li se da o copie, dar au fost refuzaţi de domnii de la Minister. Timp de o săptămână s-a dat şcoala peste cap din toate punctele de vedere. Copiii simţeau că este ceva în neregulă, iar profesorii erau la un pas de revoltă, atât pentru că s-a făcut plângerea, nemotivată din punctul nostru de vedere, cât şi datorită modului cum aceasta s-a rezolvat. După ce ne-au ţinut în priză o săptămână, a venit şeful comisiei şi ne-a spus că o să ne trimită răspunsul la Inspectoratul Şcolar”, a declarat directorul Bunea. Acesta mai spune că nu intenţionează să rămână prea mult timp la conducerea Liceului de Artă. „Nu ştiu cine ce urmăreşte, dar nici eu nici Violeta Vlădău nu ţinem de acest scaun. Am făcut facultatea de profesor, nu de director. Problemele trebuiau rezolvate de Asociaţia de părinţi. Sunt nişte nelămuriri în acte de la fosta preşedintă a Asociaţiei de părinţi, dar treburile din actele lor au fost transferate asupra direcţiunii şcolii. În răspunsul care va fi trimis Inspectoratului vom vedea orientarea, poate şi motivaţia desantului de la Minister. Personal, indiferent de concluzii, mă simt jignit, dar nu sunt un om care să merg până în pânzele albe şi să fac rău liceului”, a mai adăugat Victor Bunea.

Violeta Vlădău: „Vreau să cred că a fost o coincidenţă controlul de la Minister”

Fosta directoare Violeta Vlădău, susţine că şi-a dat demisia cu mult înainte de controlul Ministerului şi că părăsirea scaunului de director nu are legătură cu scandalul izbucnit la Liceul de Artă. „Mi-am dat demisia din motive personale, mai ales de sănătate. Am un copil de clasa a treia care îşi face temele cu bunica, deşi eu sunt profesor de română. Sănătatea şi familia sunt din punctul meu de vedere pe primul loc. N-am ţinut la funcţie niciodată, a fost o experienţă. Nu pot mulţumi pe toată lumea, iar inspecţii de la Minister pot veni oricând. Vreau să cred că a fost o coincidenţă controlul de la Minister”, ne-a spus Violeta Vlădău.

Directorii Violeta Vlădău şi Victor Bunea au mai fost reclamaţi la Minister, la pachet cu jumătăţile lor de acasă

Cu doi ani în urmă, cei doi directori au mai fost nominalizaţi într-o reclamaţie făcută la Ministerul Educaţiei de un anume Paul Ionescu de la Şcoala „I.L. Caragiale”, care s-a dovedit a fi totuşi un personaj fictiv. Respectiva sesizare acuza existenţa unui raport de cauzalitate între numirea unor inspectori şi avansarea soţiilor sau soţilor acestora în funcţiile de directori ai şcolilor argeşene. Printre exemplele concrete se regăseau şi directorii Violeta Vlădău şi Victor Bunea care se aflau în raport de subordonare faţă de jumătăţile lor de acasă, inspectorii Romu Vlădău şi Doina Bunea, cei care ar fi trebuit să le cerceteze eventualele abateri disciplinare. Spre deosebire de reclamaţia din acest an, cea de acum doi ani nu s-a soldat cu o descindere în Argeş a Corpului de Control al Ministerului Educaţiei. Ba mai mult, timp de o lună, s-a plimbat de la Minister la IŞJ Argeş, de unde Ministerul a primit un răspuns, pe care ulterior l-a expediat către reclamant. Explicaţia dată la momentul respectiv de şeful IŞJ Argeş, Florin Gardin, a fost aceea că ar fi o discriminare în situaţia în care dacă un membru al familiei ar avea o funcţie, celălalt membru să nu mai aibă acces la o funcţie similară sau de subordonare.
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii