Web Analytics

A început campania de vaccinare anti- COVID-19 în Argeș. Cine sunt primele persoane

de | 31.12.2020 11:37 | Actualitate

Campania de vaccinare anti-Covid a început și în Argeș, în ultima zi a anului 2020, după ce ieri au fost primite primele doze de vaccin la sediul DSP Argeș. Primele cadre medicale s-au vaccinat la Spitalul Județean de Urgență Pitești și la Spitalul Municipal Câmpulung, în urma programărilor făcute pe platforma online. Primele persoane vaccinate sunt dr. Cristina Neculcea, de la SJU Pitești și medicul Mădălin Iordache, managerul Spitalului Câmpulung. „Conform programărilor, la ora 08.00 s-au vaccinat două persoane. Doamna Neculcea și dl. Iordache”, a precizat prefectul Emanuel Soare.

Dr. Copciag: „Cred că într-o săptămână vom încheia această campanie”

Dr. Gabriel Copciag, director medical al Spitalului Județean Argeș: „A fost o perioadă de pregătire intensă, este pentru prima dată când se execută o asemenea camanie, sub o asemenea strictețe, militarizată aproape, aș spune. La început, orice lucru este puțin mai greu. Am demarat această campanie. Am început cu medicii expuși în prima linie, am început cu cei de la Boli Infecțioase, urmează UPU, secția de ATI. În centrul nostru de vaccinare sunt arondate aproape 5000 de persoane din 11 centre, inclusiv spitalele noastre din Argeș. Va fi un efort destul de mare, avem și echipe mobile, care se vor deplasa în alte locații. Este dorință și cadrele medicale au înțeles că acest vaccin reprezintă o posibilitate de a eradica această boală, care este una fără tratament, care provoacă foarte multe decese.
Estimăm că vom vaccina în jur de 200, cu echipele mobile, chiar 300 de colegi pe zi și cred că într-o săptămână vom încheia această campanie. Doar 50 de doze avem până acum, având în vedere că astăzi este Revelionul. Au fost voluntari la această campanie, adică oamenii au venit, totuși, în ziua de Revelion. Nu știe nimeni ce urmări vor avea diseară și, totuși, au acceptat această luptă. Vom fi deschiși în continuare, mai puțin mâine. Vom avea o continuitate în privința vaccinării.
Este un prospect afișat, un consimțământ al pacientului, care a completat un chestionar cu indicațiile și contraindicațiile, toată lumea știe. Sunt câteva afecțiuni care contraindică acest vaccin și să ținem cont și de faptul că foarte mult personal din SJU a fost deja contaminat, a trecut prin boală și au o perioadă de interzicere a acestui vaccin.
Doar 40 % s-au înscris până acum. Ca la orice lucru de început, este puțină teamă, dar cred că exemplul colegilor din linia întâi va fi foarte bun. Noi credem și este ca o mare speranță și o mare bucurie că și noi beneficiem, împreună cu celelalte state europene, de această descoperire de eradicare a acestei boli. Să aibă încredere, noi, cei din linia întâi și partea medicală, am studiat foarte bine acest vaccin. Primii sunt numai medici care au acceptat, șefii de secții de la Cardiologie, Boli Infecțioase, UPU, ATI, sunt medici care au studiat foarte bine și au încredere în acest vaccin. Vaccinul este decongelat de la Institutul Cantacuzino, unde suntem arondați. Suntem aproape de București, vaccinul vine cu un transport cu urmărirea temperaturii și avem toate condițiile necesare să nu ieșim din limitele și indicațiile acestui vaccin. El se transportă între 2 și 8 grade și înainte de diluție se aduce la temperatura camerei de 25 de grade”.

Dr. Cristina Neculcea, de la secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Pitești

Prima persoană care s-a vaccinat  la SJU Pitești, dr. Cristina Neculcea: „A fost o experiență foarte plăcută, neașteptat de plăcută. În sfârșit, a venit ziua în care putem face vaccinul. Singurul mod prin care putem scăpa de această pandemie este vaccinarea și îndemn pe toată lumea să facă acest pas. Sunt emoționată și fericită că am ajuns aici. Absolut deloc n-a durut. Dacă am venit să mă vaccinez, înseamnă că am încredere maximă și, în orice viroză, aceasta este singura șansă ca să scăpăm, altă cale nu este. Să sperăm că totul va fi bine”.

Dr. Luminița Paul: „Câțiva și-au administrat în luna decembrie vaccinul antigripal și nu se încadrează, iar alții au fost influențați și așteaptă să vadă ce se întâmplă”

Dr. Luminița Paul, Serviciul de Ambulanță

Dr. Luminița Paul, SAJ Argeș, prima persoană vaccinată din cadrul SAJ: „Am programat un număr de 32 de colegi, în limita numărului de locuri disponibile. I-am programat în grupe de câte 5, să nu supraaglomerăm spitalul. Urmează să vină și ceilalți. Eu n-aș fi vrut să fiu prima, dar am fost prima vaccinată (prima din cadrul SAJ). A fost o înțepătură pe care nici n-am simțit-o. M-am vaccinat să limităm răspândirea acestui virus, Sars-Cov-2, și recomand tuturor să se vaccineze, în primul rând personalului sanitar, care este în prima linie, văd că nu este prea convins. Cei care vin astăzi sunt convinși, mai avem programări pentru datele 2, 4 și 5 și o să mai vină și alții. Dacă ei văd că ne vaccinăm, poate o să vină și alții. Avem câteva solicitări de amânare, câțiva și-au administrat în luna decembrie vaccinul antigripal și nu se încadrează, iar alții au fost influențați și așteaptă să vadă ce se întâmplă”.
Vaccinarea anti-Covid este gratuită și voluntară. În primă etapă sunt vaccinați lucrătorii din domeniile sănătății și social, atât din sistem public, cât și din cel privat. În etapa a doua va fi vaccinată populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, iar în etapa a treia- populația generală.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii