Web Analytics

A avut şi Argeşul Arthurii lui!

de | 12.05.2021 13:34 | Actualitate, Dezvăluiri

# Cum se pozau Chiriloiu, Istrătescu și oligarhii ruși cu urșii ciuruiți de gloanțe la Vidraru
Prințul Josef-Emmanuel von und zu Liechtensein a provocat un scandal internațional după ce a vânat cel mai mare urs brun din România. Fața regală a susținut tot timpul că a obținut legal permisul de vânătoare de la autorități și că a vânat un urs (o femelă agresivă) care crea probleme. Și că ursul ar fi fost „eliberat” pentru împușcare tocmai din acest motiv și în niciun caz nu ar fi fost vorba despre Arthur.
Pentru autorizația de vânătoare, Josef-Emmanuel von und zu Liechtensein a plătit autorităților din România suma de 7.000 de euro. Ambele afirmații sunt mai mult acuzații la această dată, când obținerea unei autorizații de vânătoare, chiar și în situații în care ursul atacă gospodării, a devenit extrem de dificilă. Dar să ne reamintim cum erau, până nu demult, vânătorile de urși cu ruși, în Argeș. Atunci când șeful peste vânătoare la Romsilva era Armand Chiriloiu, actualul șef al Direcției Silvice Argeș, care apare și într-o fotografie de arhivă cu oligarhii. O astfel de partidă de vânătoare a fost relatată, cu lux de amănunte, de site-ul jurnalul.ro.

O fotografie de colecție și povestea (de groază) vânătorească din spatele ei

„4 octombrie 2009. Cu noaptea în cap, pe Valea Argeșului, la Ocolul Silvic Vidraru s-a dat alarma pentru începerea uneia dintre cele mai mari partide de vânătoare organizate în județul Argeș. Rând pe rând, au coborât din mașină cinci vânători – Constantin Iavorski (fost ministru al Republicii Moldova), Serghei Nazarchin, Rodinovic N., Cheheekin N. și Calabina N. Toți străini. Pădurarii și-au încărcat armele de vânătoare, și-au luat fiecare câte trei-patru oameni pe post de gonaci și au dispărut în pădure pentru a lua urma urșilor. La rândul lor, vânătorii și-au încărcat carabinele, le-au pus pe umăr și s-au dus în fondul de vânătoare Cumpăna, aflat în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Fiecare vânător a fost luat în primire de un responsabil de vânătoare pentru a fi îndrumat către stand…”
Au fost vânați atunci trei urși. Restul Arthur-ilor care apar în fotografie a fost completat de gonacii argeșeni. Vedeți în continuare cum „la scurt timp după terminarea partidei, tot staff-ul vânătoresc s-a mutat în fondul Mușetești, administrat de Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv Argeș, condusă de Constantin Istrătescu. Gonacii au început din nou să alerge prin pădure după vânat. Unul dintre vânători a luat în vizor un urs speriat, pe care l-a ciuruit cu gloanțele din arma semiautomată. Plictisiți după o zi de vânat, lunetiștii s-au retras la o pensiune din comuna Corbeni. Imediat au ajuns și angajații Romsilva, cu cei trei urși uciși câteva ore mai devreme.
Urșii ucişi de «carabinieri» au fost așezaţi unul lângă altul în curtea interioară a pensiunii, iar responsabilii cu vânătoarea le-au pus frunze sub cap. Istrătescu a specificat că acest lucru reprezintă un ritual al mortului, care în cazul de față este vânatul. Odată îndeplinit ritualul, jupânul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, Neculai Șelaru, șeful compartimentului de vânătoare din cadrul Romsilva, Armand Chiriloiu, patronul firmei Dacrom, Ion Iacob, președintele AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu, și responsabilul cu vânătoarea în pădurile statului din Argeș, Moraru Ion, s-au fotografiat cu urșii ciuruiți de gloanțe. În fotografia de grup, deasupra puiului de urs s-a așezat o femeie cu carabina în spate, pesemne pentru a-și revendica trofeul. Curios, nimeni nu știe cine este femeia sovietică fără suflet care împușca ursuleții și care apare în fotografie”, a scris jurnalul.ro.

Ce se întâmplă acum în Argeș. „Noi am cerut derogare pentru un urs care ataca la Micești și nu am primit”, spune președintele AJVPS Argeș, Sergiu Chiriță

„Acum nu se vânează urși. Nu se dau autorizații. Nici prin derogare. Noi am cerut derogare pentru un urs care ataca la Micești, pe la sfârșitul lunii martie, o gospodărie și nu am primit. Am trimis și filmări, fotografii, pentru că poliția a insistat să luăm măsuri, dar nu am obținut autorizație. A omorât câteva animale și a atacat trei săptămâni la rând; numai noaptea venea. M-a sunat și jandarmeria. Numai ministerul, direct, poate da derogări. Din 2019 până în prezent au fost 340 de cereri pentru derogări și nu s-au aprobat decât o sută și ceva, a spus ministrul. Ce s-a întâmplat în cazul de la Covasna…?! A avut trei cereri de derogare asociația de acolo. Două au fost respinse și una s-a aprobat. S-a știut de exemplar, că au un exemplar deosebit, probabil. Nu știm noi, este o anchetă în curs, la Parchet. În orice caz, se vor înăspri măsurile, se dorește să nu se mai facă nicio vânătoare cu străini. Derogările se vor da doar pentru intervenție, unde atacă, unde omoară animale, oameni, dar nu se va mai împușca decât de către personalul angajat al asociației. Pentru noi, asociațiile, având în vedere situația economică actuală, era bine să se continue împușcarea de către străini, pentru că se plătea. La intervenție nu se plătește nimic, poate să fie și supertrofeu”, ne-a declarat actualul președinte al AJVPS Argeș, Sergiu Chiriță.
Citește și Văduva lui Sever Pahonţu îi creează insomnii lui Chiriloiu: „Copiii nu mai au tată, eu nu mai am soţ. (…) Au parcurs toate etapele de umilire a unui om”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii