A avut colonelul Dina complici?

de | 18.11.2010 16:12 | Dezvăluiri

# Fostul SRI-ist prins la braconaj nu putea căra singur trei capre negre, de la peste 2.000 m altitudine. Nicolae Dina, un fost ofiţer SRI în vârstă de 55 de ani, din Curtea de Argeş, a fost reţinut, duminică, pentru braconaj şi uz ilegal de armă de vânătoare. El a fost prins în flagrant cu trei capre negre vânate în zona Capra, din nordul judeţului, vânatul fiind evaluat la 24.000 de euro. Bărbatul a fost reţinut şi dus pentru o noapte în arestul IPJ Argeş, după care procurorii au dispus măsura interdicţiei de a părăsi oraşul Curtea de Argeş, localitatea de domiciliu a presupusului braconier, pentru 29 de zile.

Incidentul a fost sesizat la 112

Incidentul a fost sesizat iniţial sâmbătă, în jurul orelor 11,00, de către un salvamontist argeşean şi de fratele său aflaţi în zona de deasupra Cabanei Capra, sub vârful Muşeteica. Aceştia au telefonat la Serviciul Salvamont Argeş, care a reclamat cazul la 112. În mai puţin de 45 de minute, mai mulţi poliţişti, între care Ionel Ispir, şeful Poliţiei Curtea de Argeş, Florescu de la Barajul Vidraru, şefii de post de la Corbeni şi Căpăţâneni, plus o echipă de criminalişti, au plecat pe urmele lui Nicolae Dina. Trebuie spus că fostul ofiţer SRI a fost urmărit timp de câteva ore, atât de poliţişti cât şi de oamenii muntelui, în speranţa că vor descoperi şi alţi tovarăşi de vânătoare de-ai săi. Apropierea serii, dar şi teama că Nicolae Dina ar putea să dispară pe un alt drum, dacă ar observa că este urmărit, i-au făcut pe poliţişti să treacă la acţiune, astfel că l-au găsit pe bărbat cu vânatul lângă el, trei capre negre împuşcate, una dintre ele fiind eviscerată. Dina deţine legal arma de vânătoare, o carabină cu lunetă, de producţie rusească, şi este membru al AJVPS Argeş. În această perioadă este permisă vânătoarea caprelor negre, dar numai cu autorizaţia obţinută de la Ministerul Agriculturii, document pe care fostul ofiţer SRI nu îl deţinea. Valoarea de vânzare a unui exemplar matur de capră neagră este de aproximativ 8.000 de euro, iar valoarea animalelor braconate este de 24.000 de euro. Nicolae Dina riscă o pedeapsă cu închisoarea între doi şi şapte ani sau amendă penală, cu o valoare între cinci mii si douăzeci şi cinci mii lei. Bărbatul deţine legal arma de vânătoare, o puşcă cu lunetă, şi este membru al Asociaţiei de Vânătoare din judeţul Argeş.

Semne de întrebare

În ciuda declaraţiilor date de  reprezentanţii IPJ, există mai multe date contradictorii în legătură cu posibilitatea ca Nicolae Dina să mai fi fost însoţit şi de alte persoane. Cel mai important semn de întrebare se leagă de faptul că vânătoarea a avut loc la o altitudine cuprinsă între 2.100-2.150 de metri şi i-ar fi fost extrem de greu fostului ofiţer SRI să opereze de unul singur. Adică să împuşte caprele, să le care la maşină şi apoi să le tranşeze. De reţinut că exemplarele de capră neagră împuşcate de Nicolae Dina cântăreau aproximativ 40 de kilograme fiecare.

Constantin Istrătescu, director AJVPS Argeş: „Nu ştiu dacă e vinovat pentru toate cele trei capre împuşcate”

Constantin Istrătescu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş, ne-a oferit o variantă foarte interesantă, sugerând că fostul ofiţer SRI n-ar fi fost la vânătoare de unul singur. „Este membru AJVPS de peste 20 de ani, cred că era locotenent când a venit la noi. Am aflat şi eu ce i s-a întâmplat, dar nu ştiu dacă e vinovat el singur pentru toate trei caprele. Un tip corect, iar eu îl ştiu pe Dina un tip corect, nu împuşcă trei capre deodată. Nu poţi să te privezi de plăcerea de a împuşca astfel de exemplare pe parcursul a mai multe săptămâni. Deci eu am îndoieli în ceea ce priveşte faptul că fostul ofiţer SRI a fost singur. Probabil că şi-a asumat el răspunderea, pentru că asta e regula atunci când te duci la furat. Vina lui este că nu şi-a luat autorizaţie. E un tip cu bani, e educat, n-o să înţeleg niciodată de ce a procedat aşa”, ne-a spus Constantin Istrătescu, directorul AJVPS Argeş.

Comisarul şef Ionel Ispir spune că Nicolae Dina a fost singur

Pe de altă parte, comisarul şef Ionel Ispir, comandantul Poliţiei Curtea de Argeş, a exclus posibilitatea ca Nicolae Dina să mai fi braconat cu cineva. „Am auzit şi eu această variantă, dar să ştiţi că nu se susţine. Dina a fost urmărit pas cu pas, e clar că a vânat de unul singur”, ne-a spus şeful Poliţiei din Curtea de Argeş. (Neluţu DINU)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii