Web Analytics

12 iulie 1493. A fost publicată Cronica de la Nuremberg, care confirmă latinitatea limbii române

de | 12.07.2020 11:48 | Cultură, Actualitate

 La data de 12 iulie 1493 a fost publicată Cronica de la Nuremberg, una dintre cele mai documentate cărți tipărite în Evul Mediu. 

 Este o parafrază biblică, incluzând povestiri și cronici ale mai multor orașe europene, scrisă în latină de către Hartmann Schedel, cu o versiune germană, tradusă de Georg Alt.
Compilând  mai  multe texte antice sau contemporane autorului, în carte este scrisă o poveste a lumii, bazată pe capitolul biblic Geneza și faptele care au avut loc de la nașterea lui Isus Cristos până la acea dată.

De asemenea, aceasta lucrare conține multe ilustrații ale orașelor europene, precum  și prima hartă tipărită a Germaniei.

Este un incunabul ilustrat scris în limba latină, cu caractere gotice. llustrațiile sunt variate, înfățișând regi, principi, papi, imagini ale orașelor cunoscute la acea dată etc.

Pentru români, lucrarea este deosebit de importantă și pentru faptul că  prezintă, la pagina 270, țara Valahia și dă  informații privind vechii locuitori, geții, care l-au pus pe fugă pe Darius, războaiele cu romanii, originea latină a limbii vorbite de valahi, precum și rolul lui Iancu de Hunedoara în victoriile asupra turcilor. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii