Web Analytics
scris joi, 04.06.2020

Lecția de drept. Taxele pentru dezbaterea succesiunii

Dezbaterea succesiunii se poate realiza fie la notarul public, fie la instanța de judecată și, în funcție de modalitatea aleasă, moștenitorii vor avea de achitat anumite taxe pentru demararea și finalizarea procedurii.
În procesele care au ca obiect dezbaterea succesiunii, deci atunci când se alege calea judecătorească, se vor achita anticipat la primaria de domiciliu urmatoarele taxe judiciare: taxa de timbru în suma de 50 lei pentru stabilirea calității de coproprietar și stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecarui coproprietar; taxa de timbru în cuantum de 3% din valoarea bunurilor ce urmează a fi partajate (valoarea masei succesorale), calculate la valoarea impozabilă.
Obiectul cererii și valoarea bunurilor mobile/imobile din masa succesorală vor fi estimate de reclamant, după prețuirea acestuia, precizând și modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare.
În cazul în care în masa partajabilă se regăsesc și imobile, valoarea acestora se determină în funcție de valoarea impozabilă, stabilită potrivit legislației fiscale.
De asemenea, dacă în fața instanței de judecată este necesară efectuarea unei expertize pentru evaluarea bunurilor și stabilirea loturilor, părțile vor achita onorariul expertului.
În situația în care nu s-a efectuat timbrarea ori cererea a fost timbrată insuficient, cererea de chemare în judecată având ca obiect partaj judiciar va fi anulată.
Atunci când reclamantul nu poate suporta cheltuielile cauzate de plata taxei de timbru, întrucat are venituri prea mici, poate solicita acordarea ajutorului public judiciar.
Prin hotărârea judecătorească, instanța de judecată se va pronunța inclusiv asupra cheltuielilor de judecată, obligând și ceilalți moștenitori la plata acestora, proporțional cu cota-parte din moștenire care i se cuvine fiecaruia.
Așadar, chiar dacă reclamantul este cel care trebuie să suporte efectiv plata taxei de timbru la introducerea cererii, după finalizarea procedurii și pronunțarea hotărârii judecatorești acesta își poate recupera o parte din taxele achitate de la ceilalți moștenitori.
În cazul în care succesiunea se dezbate la notarul public, cheltuielile se vor împărți între toți moștenitorii și constau în taxele notariale și, după caz, din impozitul datorat către stat.
Taxele notariale se calculează procentual prin raportare la valoarea totală a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile și imobile) potrivit grilei notariale, iar evaluarea unui imobil (casa, teren, apartament etc.) se va realiza întodeauna conform acesteia.
În cazul în care succesiunea se dezbate după doi ani de la data decesului, moștenitorii vor achita către stat și impozitul în cuantum de 1% din valoarea bunurilor imobile.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Lecția de drept. Taxele pentru dezbaterea succesiunii

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...