Web Analytics
scris vineri, 01.11.2019

Demolarea caselor de pe situl arheologic de la Cetățeni va continua în ciuda protestelor romilor

Jandarmii și polițiștii, alături de un preot și executorul judecătoresc, au început în forță eliberarea sitului arheologic de la Cetățeni, un perimetru cu vestigii ce datează din vremea dacilor, acolo unde comunitatea formată preponderent din romi şi-a construit ilegal locuințe.
Intervenția demarată joi s-a soldat cu demolarea primei case. Deși oamenii se plâng că sunt daţi afară în pragul iernii, acțiunea va continua.

Demolarea caselor de pe situl arheologic de la Cetățeni  va continua în ciuda protestelor romilor

Romii spun că stau aici de aproape trei decenii, recunosc și că n-au acte , dar spun că habar n-au avut că s-au așezat pe un teren cu valoare istorică. Autorităţile nu prea i-au deranjat, deși știau că romii n-au nicio autorizaţie.
Adevărata amenințare pentru ei a avenit după ce terenul a fost donat de Primăria Cetățeni, Mănăstirii Cetăţuia, care i-a învederat din toamna anului trecut că trebuie să elibereze situl.
Cele 150 de familii care locuiesc în zonă au crezut că sunt doar vorbe și au înțeles că treaba e serioasă abia când au văzut buldozerele.
Prima casă, una dintre cele mai mari din comunitate. a fost pusă joi la pâmânt, iar acțiunea va continua în baza mandatului de executare, în ciuda protestelor comunității.

Comuna Cetăţeni apare în lista localităţilor cu o concentraţie foarte mare a patrimoniului naţional. „Prin cercetările arheologice s-a relevat existenţa, aici, a unei aşezări şi fortificaţii geto-dacice, funcţională în perioada secolelor III î.Hr – I d. Hr, dar şi a unor vestigii din perioada medievală – aşezare, fortificaţie, necropolă şi cimitir, datate din intervalul secolelor XIII-XVII“, spune istoricul Dragoş Măn¬descu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.
Cu valoare excepţională pot fi enumerate, pe lângă microrelieful carstic, biserica rupestră Schitul Cetăţuia (situată mai sus, într-o zonă nepopulată), fortificaţia şi aşezarea getodacică, fortificaţia medievală şi vestigiile provenind de la trei biserici – în punctul „Cetăţuia“, unde se află cătunul cu cele 30 de familii amintinte.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...