# Argeşeanca de la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate ne dă o veste proastă cu privire la Pădurea Trivale
A plecat din județ, iar acum conduce o importantă instituție națională -Agenția pentru Protecția Ariilor Protejate. Este vorba de Adriana Croitoru, cea care a fost o perioadă directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Pitești. Această instituție va prelua, pentru o mai bună administrare, toate zonele protejate din România și va avea structuri teritoriale în fiecare județ. Foarte curând și în Argeș, motiv pentru care i-am solicitat mai multe informații.
Adriana Croitoru: „În Argeș, avem 10 oameni, plus șeful de serviciu”
„Agenția a fost înființată la finalul anului 2016, pe 21 decembrie, tocmai pentru a avea un management unitar în administrarea ariilor protejate. După cum știți, în 2007, ca să intrăm în Uniunea Europeană, am negociat un procent de 22,68% arii naturale protejate. Pentru a face un management unitar al acestei arii naturale protejate era necesară înființarea unei instituții care să se ocupe de această administrare. Scopul ei este să înființeze în fiecare județ un serviciu teritorial, ceea ce s-a și întâmplat, acum, prin hotărârea de Guvern 867. Astfel, în fiecare județ avem un serviciu care nu face altceva decât să administreze ariile naturale protejate care aveau nevoie de custodie, nu cele care au custode de administrare. Cu acestea din urmă, agenția are contract de administrare, contract care a fost încredințat ca urmare a unei sesiuni de atribuire în administrare”, spune Adriana Croitoru.
În Argeș, acest serviciu teritorial al Agenției Naționale pentru Protecția Ariilor Protejate urmează să fie înființat.
„În fiecare județ, noi ne-am adresat, în primul rând, Consiliului Județean, ca să ne pună la dispoziție un spațiu. În Argeș avem 10 oameni + 1, care este șeful de serviciu. Structurile nu au personalitate juridică. Așteptăm de la Consiliul Județean să ne pună la dispoziție spațiul respectiv, două sau trei birouri. Aceste spații se pun la dispoziție după ce va trece solicitarea prin ședințele Consiliul Județean. Urmează să vedem, în această săptămână, dacă Consiliul Județean ne va oferi spațiu chiar în această clădire sau, dacă nu, într-o altă instituție deconcentrată care se află sub coordonarea Prefecturii”, ne informează președinta agenției.
„Știm exact unde vrem să ajungem”
În ultimii patru ani, Adriana Croitoru a deținut funcția de director la Direcția Biodiversitate a Ministerului Mediului. Cu o astfel de experiență, argeșeanca a fost numită în data de 6 iulie a.c. președinta Agenției Naționale pentru Protecția Ariilor Protejate, înlocuindu-l pe George Fazacaș.
„Era normal ca un om care s-a ocupat de înființarea instituției să ajungă să o și conducă, pentru că e firesc ca cel care știe managementul unei conduceri de instituție să vină și să pună în practică viziunea acesteia. Viziunea este foarte îndrăzneață. Noi avem mai mulți pași pe care îi facem. După cum știți, Ordonanța 75 a preluat de la custozi tot ce înseamnă arii naturale protejate care au fost date în custodie și le-a adus în administrarea acestei instituții. Noi facem această administrare și avem un grafic foarte strâns. Știm exact unde vrem să ajungem (…)”, adaugă Adriana Croitoru, care a vorbit și despre o inițiativă legislativă prin care supermarketurile să aibă obligația să introducă la vânzare produsele din ariile protejate: „Instituția va ajunge în următoarea jumătate de an să lucreze la tot ce înseamnă produs în arie protejată, pe care îl vom certifica brand de arie protejată. Aceste produse din ariile protejate vor veni și se vor vinde în supermarketurile noastre. Mai mult decât atât, noi ne dorim și vom pune în practică un gen de bursă a produselor din ariile protejate, produse care se vor vinde în toată Uniunea Europeană. Cam acesta este punctul zero în care trebuie să ajungă instituția până la jumătatea anului viitor”, continuă Adriana Croitoru.
„Ministerul urma să promoveze această hotărâre de guvern, dar aveam nevoie, în spate, de niște date pe care trebuia să ni le furnizeze Primăria Pitești”
Nu puteam să n-o întrebăm pe Adriana Croitoru, mai ales că e argeșeancă, despre situația proiectului prin care se solicită declararea Pădurii Trivale drept arie protejată și care acum este blocat. Documentaţia a fost depusă la Guvern, dar nu s-a făcut nimic ani la rând, motivul fiind acela că ea este incompletă.
„Cu riscul că se va supăra Primăria Piteștiului, vă pot spune că Ministerul Mediului a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care Pădurea Trivale să devină Rezervație Naturală. Ne-am oprit la Primărie, care, ca urmare a unei ședințe de consiliu local, nu ne-a transmis solicitările referitoare la suprafața Pădurii Trivale și multe alte cerințe pe care Ministerul Mediului le-a solicitat. Ministerul urma să promoveze această hotărâre de guvern, dar aveam nevoie, în spate, de niște date pe care trebuia să ni le furnizeze Primăria Pitești”, a încheiat Adriana Croitoru.
Doamna Croitoru, nu inteleg cum vreti sa faceti din ariile protejate comert ! Adica in loc sa protejam ne gandim direct la afaceri banoase. Si impunerea de conditii supermarketurilor este un abuz. Nu mai suntem in comunism. Mai bine vorbeati mai mult de padurea Trivale si propuneati o rezolvare ca de exemplu obligarea primarului Pitestiului sa deblocheze informatiile cerute de Ministerul Mediului,. Dar probabil ca nu vreti sa va puneti rau cu partidul PSD, se intelege.