Web Analytics

Caleidoscop

de | 23.08.2018 14:00 | Cultură

Nicolae Mavrocordat a incendiat conacul Goleştilor

În timpul războaielor ruso-austro-turce, oraşele Piteşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung au fost ţinta atacurilor trupelor otomane, întrucât aici se aflau punctele de concentrare şi aprovizionare a trupelor imperiale austriece. În timpul războiului dintre anii 1716-1718, boierii din divan conduşi de marele spătar Radu Golescu şi de logofătul Grigore Băleanu au organizat un complot pentru înlăturarea lui Nicolae Mavrocordat, primul domn fanariot. Cătanele nemţeşti au fost găzduite la Mănăstirea Vieroşi, care era ctitoria Goleştilor, şi la conacul Goleşti. Pentru înlăturarea trupelor austriece de la Goleşti, Nicolae Mavrocordat a incendiat conacul, trimiţând trupe formate din turci, tătari şi români.

Căpitanii argeşeni l-au părăsit pe Tudor Vladimirescu

În timpul Revoluţiei din 1821, ţăranii din Argeş conduşi de căpitanii Alexandru Corbu şi Iancu Cociubei s-au alăturat oştii conduse de Tudor Vladimirescu. La 21 mai 1821, Tudor Vladimirescu a fost părăsit de căpitanii săi, fiind arestat de Iordache Olimpiotul la Goleşti şi executat la Târgovişte. Printre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească s-au numărat şi câţiva membri ai familiilor Golescu şi Brătianu: Dumitru Brătianu, I.C. Brătianu, Ştefan Golescu, Al. G. Golescu şi Radu Golescu.

Ciprian Manolescu devine Cetățean de Onoare al Piteștiului

1996, septembrie 12. Este conferit, prin Hotărâre a Consiliului Local, Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Pitești elevului Ciprian Manolescu, pentru excelente rezultate olimpice.

Vizita delegației din orașul italian Caserta

1996, noiembrie 8-13. Vizita delegației din orașul italian Caserta, condusă de viceprimar, realizarea unui proiect de protocol pentru reluarea și diversificarea relațiilor de colaborare.

Simfonia lalelelor, ediția XX

1997, mai 9-11. Ediția XX, jubiliară, a Simfoniei lalelelor, au participat 37 de unități dendro-floricole din România. La deschidere personalități marcante ale vieții politice românești și străine.

Școlii Nr. 11 i se atribuie numele Mihai Eminescu

1998, ianuarie 15. Școlii Nr. 11 din cartierul Craiovei, Pitești, i se atribuie numele poetului național Mihai Eminescu.

Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii