Web Analytics
scris joi, 10.05.2018

Jurnalul de Argeş universitar

18 florin tanase# Căpitanul FCSB a învăţat opt ani la Piteşti: „Am crezut în visul meu

Jurnalul de Argeş universitar

Florin Tănase, căpitanul echipei FCSB,  este legat afectiv de Pitești, acesta fiind locul copilăriei sale, dar și al celor mai frumoase amintiri.  Deși s-a născut la Găești, în 1994, el se consideră piteștean get-beget. 

# Ce amintiri te leagă de Pitești?   
– Este orașul meu de suflet, plin de amintiri frumoase, de neuitat.  Aveam trei ani, când am intrat cu  tatăl meu  pe terenul de fotbal din fața blocului în care locuiam.  Am rămas fascinat de băieții care  jucau fotbal și, din  acel moment,  terenul a devenit locul meu preferat de joacă.  Mai târziu, la șase ani, jucam deja într-o echipă organizată. Am studiat  la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, după care am plecat la Constanța, unde  am continuat studiile  și antrenamentele.                                   
De Pitești sunt foarte legat sentimental, pentru că aici am avut șansa să fiu descoperit de antrenorul Dumitru Ciolan, un om minunat, care  mi-a marcat parcursul sportiv, aruncându-mă efectiv în lumea fotbalului. Tot aici sunt și prietenii mei din copilărie,  așa că întotdeauna revin cu mare bucurie acasă.       
# Ce fotbalist ți-a marcat copilăria?   
– Idolul meu a fost Adrian Mutu, un jucător remarcabil, care a cunoscut succesul internațional. A jucat  la  FC Argeș și, datorită talentului său, a fost transferat  la  echipe valoroase precum: Inter Milano, Chelsea Londra, Juventus Torino, Fiorentina, Parma, Cesena și altele. Îl urmăream  și visam  să devin și eu  un fotbalist cunoscut.   
# Cine este cel mai înfocat fan al tău?  
– Tata, desigur! Este cel mai înfocat fan, dar și cel mai aspru critic. Vine la toate meciurile mele, inclusiv la cele din deplasare. Dacă e cazul mă laudă, dacă nu, îmi reproșează că nu am dat suficient pe teren. Încerc de fiecare dată să nu-l dezamăgesc și mă motivează atunci când îl știu în tribună.         
# În afara terenului, ce alte pasiuni mai are Florin Tănase?
– Aproape tot ceea ce fac este legat de sport. Desigur, am și zile în care ies la film sau beau o cafea cu prietenii mei în oraș.  Îmi place să merg la sală, urmăresc la televizor meciuri din cele mai tari campionate ale Europei și mă fascinează săriturile cu schiuri, sport pe care nu-l pot urmări decât iarna, din păcate. Când am vacanțe, prefer să plec în străinătate, să mă relaxez și să-mi încarc bateriile.  
# Ce calități  trebuie să aibă un fotbalist?   
– Să iubească ceea ce face, să se antreneze cât mai mult, să aibă un dezvoltat spirit de echipă. Sunt importante capacitatea de efort, disciplina și  creativitatea.
# În viitor la ce echipă ţi-ar plăcea să activezi?   
– Îmi vin în minte  multe echipe valoroase, dar o să-ti spun doar una dintre ele – Bayern Munchen. Este un drum lung, dar nu imposibil de atins. Trebuie să fiu concentrat pe ceea ce fac, să mă perfecţionez în continuare, să muncesc mult şi să cred în visul meu.     
Ileana Baibarac, Jurnalism  – anul II

*** *** ***

Medalia Centenarului, realizată la Piteşti

18 Dan Pavel02Anul 2018 este un an deosebit de important pentru istoria românilor, este Anul Centenarului. Un an bogat în evenimente care marchează 100 de ani de la formarea României Mari.

Cu această ocazie, piteșteanul Dan Pavel, abolvent de Arte, dar și al specializării Jurnalism de la Universitatea din Pitești, a creat un model de medalie unicat. Medalia are diametrul de 70 de mm, grosimea de 6 şi este realizată din tombac placat cu aur de 14 karate, având greutatea de aproximativ 200 de grame. Pe cant se află inscripţionat în latină dictonul „Amor Patriae Nostra Lex”, adică  „Dragostea de ţară este onoarea noastră!”.
Provocarea a început în urma unui telefon primit de la Cristian Pascu, preşedintele Societăţii Creştine Dorul din New York. Această societate are o vechime neîntreruptă de 115 ani, reprezintă una dintre cele mai active şi serioase entităţi cu deschidere în zone ale culturii de elită de peste Ocean. Președintele Societății a dorit ca tot ce ține de acest proiect să fie produs în România. „Vor fi doar 100 de medalii, iar Societatea Dorul le va oferi celor mai mari personalități ale lumii, printre care: preşedintelui României, Casei Regale a României, lui Donald Trump, Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cancelarului Germaniei, preşedintelui Franţei si altor personalităţi ale lumii”, a precizat Dan Pavel, realizatorul medaliei.
Medalia va fi însoțită de un pergament ce conține informații importante din istoria României. Singura cerință pe care a avut-o Dan Pavel a fost să i se ofere una dintre cele 100 de medalii. Așadar, medalia cu numărul 7 este în posesia autorului și  va fi expusă în curând la Galeria Ilfoveanu. Toți piteștenii sunt așteptați să viziteze galeria pentru a admira medalia Centenarului creată la Pitești de unul dintre absolvenții specializării Jurnalism.
Iulia Lişman, Jurnalism, anul II

*** *** ***

La facultate student, la sală profesor

18 cursuriCarmen Iordache, student în primul an la Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică la Universitatea din Pitești, în vârstă de 33 de ani, a reușit să-și atingă unul dintre visurile sale. Este antrenor de Cycling, Pump și Pilates la o sală de sport din Pitești. Când nu are cursuri își desfășoară activitatea împreună cu clienții, mulţi dintre ei devenindu-i prieteni.

A descoperit că are nevoie de mișcare în urma unui incident. „Mi-am descoperit pasiunea la vârsta de 25 de ani, destul de târziu, iar instructor sunt doar de doi ani. Până atunci nu am fost fanul mișcării. A fost un moment care m-a marcat. Eram la volan, mi-am pus centura de siguranță și, la un moment dat, am dat cu mașina într-o groapă, iar în momentul acela mi-am simțit abdomenul mișcându-se ca o piftie. Groapa din asfalt a fost cea care mi-a schimbat viața. Am început să mă informez, să urmăresc canale pe Youtube despre sport”, a precizat  Carmen.
Își împarte timpul între cursurile de la facultate, unde este student, și cursurile de la sală, unde este profesor. „Sunt un om perfecționist de fel. Am încercat întotdeauna să-mi dezvolt latura profesională, am investit foarte mult din toate punctele de vedere pentru a putea transmite oamenilor cât mai multe informații utile și pentru asta mi-am dedicat foarte mult timp. Viața mea personală a suferit din această cauză, însă am un soț care m-a susținut mereu. Ca să fii bun, trebuie să dai totul”.
Îi este util tot ce învață la facultate și pune mereu în practică la cursurile pe care le predă. ,,Când sunt la facultate, fac ce mi se spune, sunt profesori care mă inspiră. Datorită facultății, mă simt mai sigură pe mine”.
Cristina Stanciu, Jurnalism – anul II

*** *** ***

Amfiteatrul 307 de la UPIT poartă numele profesorului Gheorghe Ceauşu

18 CeausuUn amfiteatru de la Universitatea din Pitești poartă, din această primăvară, numele prof. univ. dr. Gheorghe Ceaușu. Filosof și teoretician al culturii, și-a dedicat viața cărților și artei spectacolului, fiind autorul a numeroase cărți, printre care ,,9 discipline şi 3 domenii”, ,,Pe drumul gândirii axiologice”, ,,Estetica operei de artă”.

La eveniment au participat Dan Puric, actor, eseist, autor,regizor de teatru, regizorul Mihai Constantin Ranin, actorul Bebe Cotimanis, rectorul Dumitru Chirleșan, profesorii și studenții universității.
Actorul Bebe Cotimanis a fost primul care a vorbit despre personalitatea lui Gheorghe Ceaușu. „De fiecare dată, profesorul nostru ne-a arătat adevărul, ne-a pus să gândim”. După discursul actorului, criticul de artă Ana Maria Nistor s-a arătat profund emoționată și a continuat să împărtășească cu cei prezenți amintirile cu profesorul Gheorghe Ceaușu. 
Maestrul Dan Puric a vorbit despre prietenul său în stilul deja consacrat. Prin poveștile spuse și simțul umorului a câștigat simpatia întregii săli.  Discursul său s-a încheiat cu emoție. „Gheorghe a murit spunându-mi așa: Dane, să-ți cânți aria după cum ți-o știi. Și atunci, o să zic și eu: Ghiță, tu ai murit drept, drept am să mor și eu”.
Evenimentul de la Universitate s-a încheiat cu tăierea panglicii de la amfiteatrul 307, care din acest moment îi poartă numele regretatului  prof. univ. dr. Gheorghe Ceaușu.
Organizatorii evenimentului și invitații au mers la Smei, locul de baștină  și de odihnă veșnică, să aprindă o lumânare la căpătâiul celui care a fost prof. univ. dr. Gheorghe Ceaușu.
Mădălina Stroe, Jurnalism , anul II

*** *** ***

UPIT a primit grad ridicat de încredere, cel mai înalt calificativ pentru universităţi

Universitatea din Pitești a primit grad ridicat de încredere. Acesta este calificativul primit în urma evaluării din noiembrie 2017 din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Grad de încredere ridicat reprezintă aprecierea și recunoașterea în cadrul comunității academice naționale și internaționale. Este cel mai înalt calificativ acordat de ARACIS universităților din România. Acesta dovedește faptul că Universitatea din Pitești este o instituție de învățământ de valoare și se înscrie în lista celor mai importante universități din țară.  Rectorul Universității, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, este încântat de această realizare. „Mulțumesc colegilor din UPIT pentru acest cadou. Mulțumită lor, visul a devenit realitate. Mulțumim ARACIS pentru profesionalism, obiectivitate și încredere”.
Iulia LIŞMAN, jurnalism – anul II

Rubrică realizată în parteneriat cu Universitatea din Piteşti

 

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...