Toată lumea o cunoaște pe d-na Filofteia Pally ca fiind, vreo 15 ani, fost director general la Conacul Golești (Muzeul Viticulturii și Pomiculturii). Dar d-na Pally, născută la Curtea de Argeș, și-a început cariera ca sociolog la Laboratorul de Psiho-Sociologie şi Ergonomie din Combinatul Metalurgic Câmpia Turzii – Cluj, după absolvirea Facultății de Sociologie din București (unde a avut profesori renumiți), unde aviza fiecare angajare, pe vremea când combinatul avea 35.000 de salariați (astăzi, acesta e în ruine).
Prin căsătorie (cu regretatul jurnalist de radio Mircea Pally) s-a stabilit la Pitești, avea de gând să lucreze la Petrochimie, tot ca sociolog, dar a ajuns, întâmplător, muzeograf la Golești. Aici s-a îndrăgostit iremediabil de muzeul în aer liber și de istoria Goleștilor, renunțând și la salariul mult mai mare de la Petrochimie.
Practic, în ce privește pe Radu Golescu, Iordache Golescu, Dinicu Golescu, Maria Golescu ori Zinca Golescu, pe urmașii acestora, d-na Pally este o adevărată enciclopedie. A publicat multe cărți despre aceștia și sute de studii în volume de specialitate. Prin volumul din 2012, „Goleştii. 500 de ani de istorie”, a dovedit, cu documente de arhivă, rolul acestei familii pentru istoria românească.
De la 1.09.2016 și până în prezent este cercetător științific și expert național în arta populară și etnografie românească. Are în lucru un volum despre istoria borangicului la români, după ce a descoperit, cu uimire, că în cultura noastră nu era scris nici măcar un articol despre borangic. Și cum să scrii despre costumele populare dacă nu știi care a fost rostul borangicului. Cultura cere și multă cercetare.
Dacă a reușit să sape două puțuri la Muzeu (nu avea nici apă!), să construiască latrine adecvate pentru turiști, să pună paratrăsnete pe fiecare gospodărie, să renoveze clădirea conacului ș.a.m.d. pe vremea când a condus instituția, nu a reușit să găsească fonduri pentru publicarea a… 74 de volume, scrise de mână, cuprinzând proverbe și zicători culese de Iordache Golescu. O adevărată comoară. Dar, cine știe, să sperăm că va reuși de acum încolo.
Pe scurt, d-na Pally e un nume de referință pentru cultura argeșeană.
Citește și Mihai Nistor: Portret al artistului la tinereţe (30)
Citește și Olga Greceanu: Portret al artistului la tinereţe (29)
0 Comentarii