În toamna anului 2004, la iniţiativa unor consilieri locali liberali, în frunte cu Marius Postelnicescu, Consiliul Local al Municipiului Piteşti a votat, în unanimitate, aprobarea, pentru 2005, a obiectivului de investiţii ,,Statuie I.C. Brătianu”.
A doua zi, presa locală a consemnat evenimentul, numai că jumătate din ziare a titrat că se va face statuia lui I.C. Brătianu, iar cealaltă jumătate – statuia lui I.I.C. Brătianu! Marius Postelnicescu era intrigat. Propusese realizarea statuii lui Ionel (I.I.C. Brătianu), nu a tatălui, Ion C. Brătianu. Ce se întâmplase? În focul discuţiilor din Consiliul Local, s-a pierdut un… ,,I” pe drum, iar hotărârea de consiliu a ieşit cum a ieşit. Oricum, liberalii nu au cerut o rectificare a h.c.l., existau şi alte opinii, de altfel, fiind mulţumiţi că se va face, totuşi, statuia unui uriaş om de stat, creatorul României moderne, piteşteanul Ion Brătianu.
După realizarea licitației (a câștigat sculptorul Lucian Irimescu), a statuii în gips și a turnării ei în bronz, au început disputele. Statuia nu semăna cu Ion C. Brătianu. În apărarea sa, sculptorul Irimescu a precizat: ,,Se cunosc câteva portrete ale lui I.C. Brătianu. Două din perioada de tinereţe, două din perioada maturităţii. Am decis să aleg un portret care-l înfăţişează pe I. C. Brătianu ca un bărbat viguros, în plină putere, a unui bărbat între cel de la 27 de ani şi cel de la 55 ani. Adică imaginea acelui bărbat care participa la Revoluţia din 1848 şi a celui care fonda PNL-ul în România sau a celui care devenea ministru, mai apoi prim-ministru etc. Am decis să-l înfăţişez cu o «haină» inedită, mai puţin cunoscută, dar puternică, şi la mijlocul dintre ani, cu ideea despre «eternitate», nu spre apogeul unei vârste biologice.
Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (123)
0 Comentarii