Traversăm o perioadă tensionată pe scena politică internațională, iar asta se simte și în sectorul sanitar. După ani în care am făcut și facem parte din NATO și din UE, parcă au intrat dracii în exagerat de mulți români care ajung la consultații de rutină sau de urgență în cabinetele medicale.
Aparțin corpului medical românesc de peste cinci decenii. Lucrurile, atât ca dotare, cât și ca organizare sau empatia personalului față de pacienți, s-au schimbat cu mult în bine față de cum stăteam la începutul carierei mele. Am destui pacienți argeșeni, care, cu sau fără carte de muncă, lucrează de ani de zile prin toată Europa.
În privința asistenței medicale, nici pe acolo n-au parte doar de lapte, miere și prețuri mici la consultații sau medicamente. Când revin în țară, de Crăciun, de Paște sau în vacanțe scurte de câteva zile, mă caută la cabinet spunându-mi că mă preferă atât din punct de vedere al expertizei profesionale, cât și al modului în care, fără ifose, discut cu ei.
Dar apare și reversul, îndeosebi când este aglomerație mare la ușa cabinetului, când le spui că nu mai avem locuri la consultație, pentru că numărul acestora este conform unui contract ferm cu CAS, sau că sistemul informatic nu mai funcționează, brusc, din cauza calculatorului care se blochează când nu te aștepți. Atunci începe nebunia. Numai în ultimele săptămâni, pe holul plin de lume, cu ochii bulbucați de furie, mi s-a strigat: „Hoților, mincinoșilor, vă bateți joc de noi!”; „Să vă fie rușine, trăiți din banii noștri!”; „Nu la cabinete, la sapă și la munca de jos cu voi!”
Dr. Viorel Pătraşcu
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Amintiri din „Epoca de Aur”
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Coautor la istoria clipei
0 Comentarii