În septembrie 2024 a fost montată o cușcă pentru capturarea și relocarea urșilor „cerșetori” de pe Transfăgărășan. De ani de zile, animalele au devenit o adevărată atracție pentru turiștii care se opresc, îi fotografiază și le oferă mâncare, punându-și în pericol viața, deși sunt lucruri pedepsite de lege. Ministerul Mediului a emis în toamnă ordinul necesar pentru capturarea și mutarea mamiferelor, iar ministrul Mircea Fechet a venit în Argeș și a anunțat demararea procedurilor de relocare. O femelă care a devenit mai agresivă și puiul ei au fost primii pe listă. Se vorbea despre mutarea lor la Sanctuarul de la Zărnești, dar despre operațiunea mult mediatizată atunci nu s-a mai auzit nimic. Despre aceasta am vorbit cu Mihai Coman, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Vidraru din cadrul Direcției Silvice Argeș.
„Nu s-a reușit prinderea ei până în momentul în care au plecat urșii în pădure sau la hibernare. În momentul când vor ieși din nou pe Transfăgărășan vom relua acțiunea de capturare și relocare. Probabil în momentul când va începe din nou circulația pe Transfăgărășan. Deocamdată, ei, și dacă ies din hibernare, stau liniștiți în pădure, mănâncă ce au, merg la punctele de hrană pentru celelalte animale. Ies de acolo doar pentru supliment, pentru dulciuri, ceea ce nu găsesc în pădure. Ei sunt niște oportuniști, ca să zic așa, orice e în plus e bun. Deocamdată, nu sunt semne că ar ieși”, ne-a declarat Mihai Coman.
„Am avut și niște probleme cu turiștii”
Momentan, cușca a rămas la punctul stabilit în toamnă, adică în zona Barajului Vidraru. Bețe-n roate au pus și intervențiile turiștilor din 12 septembrie, care au vrut să fotografieze ursoaica, încurcând operațiunea personalului silvic, dar și documentațiile realizate tardiv. „Documentația pentru relocare și permisiunea pentru locul unde trebuia relocată au durat ceva timp și a fost cam târziu. Am avut și niște probleme cu turiștii. Până s-au pus la punct mai multe lucruri care să ne sprijine și pe noi în acțiunea aceasta deja era târziu, trecusem de jumătatea lunii septembrie și urșii, imediat cum a scăzut traficul pe Transfăgărășan, s-au dus în pădure. A fost fructificație abundentă anul acesta, n-au mai ieșit în stradă”, ne-a mai explicat inginerul.
Citește și Cei care hrănesc urşii pe Transfăgărăşan vor fi amendaţi de două ori
0 Comentarii