Web Analytics
scris miercuri, 09.10.2024

Sfatul psihologului. Ce este defăimarea în public?

Fenomen intercultural atemporal, “linșajul” public a fost observată de către istorici ca un instrument de propagandă, influență socială și coerciție timp de veacuri. A fost enunțată teoria inițial de activistul și sociologul american Jerome Davis în colecția sa de eseuri privind pericolele campaniilor de defăimare etnică și politică.

Sfatul psihologului. Ce este defăimarea în public?

Cuvintele și imaginile negative au pătat și distrus reputația unor persoane publice cum ar fi: conducători, președinți și celebrități. În democrațiile așa zis liberale, atacurile la persoană sunt considerate în mod tradițional ca făcând parte din strategiile electorale care definesc competițiile pentru putere. Atacurile la persoană pot contribui la scăderea numărului de votanți în sondaje ale unui candidat aflat într-o cursă strânsă sau pot distruge șansele unui om politic de a-și păstra mandatul.
Abuzul verbal, ca formă de denigrare, este larg răspândit și în conversațiile online, unde politicienii, jurnaliștii și oamenii de știință sunt deseori descriși ca fiind de neîncredere, corupți sau decăzuți moral. Lipsa de civilitate în exprimarea publică și politică are consecințe negative asupra dezbaterii deschise, promovând la rândul său neîncrederea publicului în instituțiile democratice precum partidele politice și mass-media.

Psihologia politică examinează interacțiunea complexă dintre lumea politică, pe de o parte, și experiența și comportamentul oamenilor, pe de altă parte.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Cum apare isteria în masă?

Citește și Sfatul psihologului. Psihologia publicităţii electorale

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită