Web Analytics
scris miercuri, 18.09.2024

18 Septembrie 1970: A murit chitaristul american Jimi Hendrix, declarat „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”

În ziua de 18 Septembrie 1970, chitaristul american Jimi Hendrix (James Marshall), a murit la doar 28 de ani, în urma unei supradoze  de droguri, în Londra.

18 Septembrie 1970: A murit chitaristul american Jimi Hendrix, declarat „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”

Hendrix s-a nascut in Seattle la  27 noiembrie 1942 si a inceput sa cante la chitara din copilarie, model fiindu-i  bluesman-ul Muddy Waters.

La inceputul anilor 1960, dupa ce a fost lasat la vatra din armata SUA, s-a mutat in New York, unde a inceput sa cante prin cafenele.

Intr-un asemenea local a fost remarcat de catre basistul trupei Animals, Bryan Chandler.

Acesta s-a oferit sa il ajute pe Hendrix. In 1966, chitaristul american s-a stabilit in Londra si a pus bazele formatiei Jimi Hendrix Experience, alaturi de basistul Noel Redding si bateristul Mitch Mitchell.

Primul sau single a fost “Hey Joe”, care a propulsat trupa in topurile britanice pana pe locul 6.

Un an mai tarziu, Hendrix a sustinut primul concert adevarat in tara natala, la festivalul de la Monterey, la finalul caruia i-a uimit pe toți cei prezenți cand și-a dat foc la chitară.

 De altfel, incendierea instrumentului a devenit un fel de marca a artistului si a fost preluata apoi de numerosi instrumentisti rock.

In urmatorii doi ani, trupa lui Hendrix a lansat “Purple Haze”, “Foxy Lady” si “The Wind Cries Mary”, devenite piese de rezistenta.

Albumele, printre care “Are You Experienced?” (1967), “Bold as Love” (1969) si “Electric Ladyland” (1969), au facut istorie. In 1969, trupa s-a destramat, dar faima lui Hendrix nu a pierit. In acelasi an, chitaristul a facut senzatie la Woodstock, unde a interpretat memorabil imnul Statelor Unite.

Citește și: „Ștrudele cu mămăligă”, o comedie nou-nouță la Teatrul Independent Pitești

La scurta vreme, el a format o noua trupa, “Band of Gypsies”, cu care a debutat in noaptea Anului Nou. Hendrix a sustinut ultimul concert in august 1970, la un festival rock britanic.

Un an mai tarziu a fost lansat un album solo al artistului, “The Cry of Love”, pe care acesta l-a inregistrat inainte de a muri. Legendă a muzicii rock; solist vocal, instrumentist, compozitor, a fost unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume.

Stilul său de interpretare  la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni.În 2003, Hendrix a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...