Social media afectează sănătatea mintală prin canalul recompensă (sau plăcere) din creier. Atunci când percepem ceva cu entuziasm, activăm producția de dopamină în creier, care declanșează serotonina. Această cascadă de neurotransmițători este cea care creează senzația de euforie la primirea unui stimul pozitiv.
Există dovezi care susțin beneficiile pentru creier atunci când social media este folosită cu moderație. Cercetările au descoperit o legătură între o rețea mare de social media și creșterea densității materiei cenușii. Densitatea materiei cenușii contribuie la capacitatea de a îndeplini sarcini complexe.
Pe de altă parte, există efecte negative care pot deveni în cele din urmă substanțiale dacă nu sunt controlate. Dorința crescută de a fi prezent pe rețelele de socializare și experiența de retragere atunci când nu este implicat creează stres asupra organismului. Pe măsură ce anxietatea crește, crește și cortizolul, care, în timp, devine toxic în sistemul imunitar.
Un alt motiv de îngrijorare este faptul că reduce capacitatea de atenție. Cu atât de multe opțiuni de vizualizare, scriere sau implicare, poate deveni din ce în ce mai dificil să rămâi concentrat. Studiile au arătat o corelație între utilizarea intensă a rețelelor sociale și depresie, anxietate, singurătate și idei suicidare. Platformele sunt concepute pentru a crea dependență, folosind algoritmi care alimentează utilizatorii cu conținut pe baza preferințelor și interacțiunilor acestora.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Cum recunoaştem depresia la persoanele în vârstă
Citește și Sfatul psihologului. 5 sfaturi pentru o afacere de familie de succes
0 Comentarii