Web Analytics
scris joi, 01.08.2024

Blocurile industriaşilor Badea şi Pănescu, respinse în Comisia de Urbanism a Primăriei Piteşti

„Dacă era o firmă străină, semnau cu ambele mâini. Dacă e o firmă românească, nu se semnează, deși o să le demonstrez că mall-ul l-au semnat la prima strigare”, spune omul de afaceri Constantin Pănescu (foto dreapta), după ce proiectul său de blocuri lângă Argeș Mall a fost respins

„Monumentul istoric trebuie respectat, dar tot ei au acceptat acolo restaurante, și înauntru, și pe lângă. E un paradox”, ne-a declarat și Gheorghe Badea, care vrea să ridice două blocuri în centru, vizavi de Tribunalul Argeș

Două proiecte imobiliare au fost respinse de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism Pitești în ședința din 24 iulie a.c. Unul prevedea construcția a două blocuri pe strada Lânăriei, adică în vecinătatea noului mall, iar celălalt – două blocuri în centrul Piteștiului, în zona Tribunalului Argeș. Inițiatorii proiectelor sunt cunoscuții oameni de afaceri Constantin Pănescu și Gheorghe Badea, cei care, acum câțiva ani, au vândut câteva hectare pentru construcția noului mall din Tudor Vladimirescu.

Blocurile industriaşilor Badea şi Pănescu, respinse în Comisia de Urbanism a Primăriei Piteşti

Constantin Pănescu: „E specific administrației noastre să respingă proiectele de anvergură”

SC METABET C.F. SA a cerut aviz de oportunitate pentru elaborare PUZ „Construire locuințe colective și spațiu multifuncțional” pe o suprafață de 21 429 mp, formată din două terenuri având categoria de folosință – curți construcții, aflate în zona de protecție CFR și cu deschidere directă la strada Lânăriei. Constantin Pănescu voia să construiască două blocuri, unul cu parter, șapte etaje și un etaj retras și celălalt cu parter și cinci etaje, plus 200 locuri de parcare și spații verzi. Proiectul a fost respins.
„Din păcate. N-am înțeles de ce. Nu mi-au dat nimic scris. Eram plecat în concediu. N-am fost în ședință și nu știu să spun mai multe, dar e specific administrației noastre să respingă proiectele de anvergură care nu-i implică cu nimic, din păcate, numai că ei așa sunt obișnuiți, să respingă proiectele de anvergură. Trebuie să găsească nod în papură. Asta e ce mă dezamăgește. Dacă era o firmă străină, semnau cu ambele mâini. Dacă e o firmă românească, nu se semnează, deși o să le demonstrez că mall-ul l-au semnat la prima strigare și dacă vrei să faci un complex locuințe, plus spații edilitare, comerciale și tot ce înseamnă, și de agrement…. mai trebuie să așteptăm. Din păcate, în loc să zică: da, domne, haideți să facem și pe fiecare parcurs, era vorba de un PUZ, vedem ce înseamnă autorizația de construcție. Eu n-am nimic și respect urbanismul și respect tot din punct de vedere arhitectural, că sunt unul dintre oamenii care cred că au făcut ceva pentru acest oraș, mai mult decât au făcut cei care ne conduc”, ne-a declarat Constantin Pănescu.

Citește și Din nou amânare în procesul lui Sorin Balaş & Co privind un jaf silvic de acum 10 ani! Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, scapă de judecata penală, prin prescrierea faptei!

Cele două construcții care se regăsesc pe terenurile de la Metabet – o instalație oxigen de 862 mp și o stație de pompare de 27 mp vor fi demolate. „Le-am și relocat de mult. Sunt spații care stau goale, care trebuie demolate, pentru că erau cu tehnologii din anii ’70. Am făcut cu tehnologii din 2020. Erau energofage (mari consumatoare de energie, n. red.). Știu că e normal să facem lucrul acesta, investiții, dar administrația municipiului Pitești nu știe că Grupul Alcadibo are peste 600 de angajați care plătesc dările la Stat. Sunt tratat ca și … Am avut până la 1200 (angajați, n.r.) la un moment dat, dar nu-i interesează pe domnii administratori”, a mai precizat omul de afaceri.
L-am întrebat și dacă mai rămân fabrici în zona industrială Metabet. „În spatele blocurilor nu există industrie. Este pe la vreo 200 de metri de blocuri industrie, care este o industrie nu poluantă, este o industrie care face structuri metalice și prefabricate din beton care nu poluează, conform autorizației de mediu pe care o avem, dar asta e. Ar fi culmea să renunț”, a încheiat într-o notă optimistă Constantin Pănescu, care spune că va reveni cu proiectul în următoarea ședință a CTATU.

Gheorghe Badea: „E a treia oară când încerc și voi încerca în continuare”

Cum spuneam, celălalt proiect este prevăzut chiar în centrul Piteștiului, pe Bulevardul I. C. Brătianu, nr. 27C și FN. Inițiatori sunt BACSI INVESTMENT GROUP SRL (firma industriașului Gheorghe Badea) și GREEN ZONE BRATIANU SRL, care au cerut elaborarea unui PUZ pentru construirea unei clădiri de birouri (2S+P+2-5Er) și a unei clădiri cu spațiu comercial și locuințe (2S+P+2E+3-6Er), plus spații verzi.
Terenurile sunt situate în zonă protejată cu valoare istorico-arhitecturală, mai exact în raza de protecție a monumentelor istorice „Casa Mărtoiu”, „Casa Panțurescu” și „Casa I.I. Purcăreanu, ulterior Ateneul Popular”. L-am întrebat pe Gheorghe Badea ce argumente au adus membrii comisiei și dacă accesul la proprietate și casele istorice pun probleme. „E de mare raționament realitatea care lovește în comunitatea locală. Ce să mai zic?! E a treia oară când încerc și voi încerca în continuare. Monumentul istoric trebuie respectat, înțelegem foarte bine, avem conștiința colectivității, a societății, a respectării monumentelor, dar ei fac atâta uz și tot ei au acceptat acolo restaurante și înauntru și pe lângă. E un paradox. Eu n-am văzut în tot mapamondul proprietate să n-aibă acces la stradă sau la bulevard. Sunt 8-9 inși în comisia de urbanism, fiecare își dă cu părerea și de aici iese decizia CTATU-ului anilor ’80. Arhitectul-șef al orașului și al județului au un condei atât de mare și o răspundere mai mare decât primarul și președintele Consiliului Județean. Județul sau localitatea se dezvoltă și dezvoltarea stă în mâna unui om, a unei femei pe postul acela. Poate să blocheze dezvoltarea județului, poate să o ajute, să o împingă în progres, dar asta nu înseamnă să încalc procedurile și legislația, dar când sunt mai catolic decât papa de la Roma nu e bine…”, ne-a declarat omul de afaceri Gheorghe Badea.

Citește și Preot acuzat de agresivitate în trafic. Părintele Ionescu spune că nu a înjurat, ci doar a făcut poze

Consilierul local Sorin Apostoliceanu: „Nu se poate prin mijlocul unei zone industriale să facem apartamente”

„Cu proiectul de pe Lânăriei, eu, cel puțin, nu am fost de acord pentru că este o zonă industrială. Ei asta voiau să modifice din zonă industrială în zonă de locuit, ceea ce nu este un lucru rău, pentru că acea zonă trebuie foarte clar adusă în locuire. Numai că în spate este o firmă, nu am înțeles clar dacă e vorba de aceeași firmă Metabet sau altă firmă care a luat proiecte pe fonduri europene să își facă hală sau o investiție în utilaje și atunci, cel puțin cinci ani, acea industrie va fi în continuare acolo. Noi am avut foarte multe probleme, de exemplu, la Ștefănești, unde am avut stația de asfalt. La fel, mai demult, populația a zis că face case prin jur. Li s-a dat autorizația și apoi, după ce s-au făcut casele, au făcut toți adresă la DSV ca să plece stația de acolo. Nu e în regulă. Vă dați seama ce ar însemna să fie 200 de apartamente și să fie zgomot? Acolo vin camioane noaptea să descarce, se fac poduri metalice, e zgomot, nu e în regulă. Mai era un râu sau o scurgere/canalizare și nu au rezolvat-o. A rămas să îl retragă și să revină cu altă soluție. Ca idee, este o zonă extraordinar de bună, mai ales cu noul mall, dar nu așa, nu se poate așa, pur și simplu, pe oriunde, prin mijlocul unei zone industriale să facem apartamente, chiar nu e în regulă”, a declarat consilierul local Sorin Apostoliceanu, membru în CTATU Pitești.

Deși stația de pompare și instalația de oxigen vor fi demolate, Apostoliceanu spune că programul de liniște de la blocuri nu va coincide cu orarul de muncă de la firma din zonă. „În spate rămâne totuși o industrie, clădirea aceea mare cât blocurile rămâne în continuare. Se vedea foarte urât. Acum s-a schimbat legislația și între 13 și 15 este program de liniște la toate blocurile. Cum să îi spună fabricii că între 13 și 15 nu faci zgomot că sunt aici apartamente. Nu e normal. Dacă se ducea toată industria de acolo și se făceau blocuri, era super ok. Repet, e o zonă foarte bună, e o priveliște extraordinară, e acolo barajul, e mall-ul. În mod normal, industriile trebuie scoase în afara orașului, dar dacă oamenii au luat fonduri europene și fac investiție acolo, n-ai ce să faci”.

Citește și Primarul Bebe Ivan dă din casă cu sponsorizările de la Târgul de Sfântul Ilie

„Să îşi facă oamenii, sunt total de acord, dar să pună în valoare şi casa monument istoric”

Despre proiectul celor două blocuri de pe bulevardul Brătianu, Apostoliceanu a spus: „Acum au venit și au discutat cu cei de acolo și au făcut un proiect pe cele două parcele, exact peste drum de Tribunal, cum ar fi. Într-adevăr, este destul de bine, numai că, la fel, nu au gândit foarte bine accesul acolo. Vă dați seama, o grămadă de mașini. Mai este monument istoric, iarăși să ții șase etaje lângă, trebuie gândit mult mai bine. Să își facă oamenii, sunt total de acord, n-am nimic împotrivă. Acum s-au unit cei doi agenți comerciali (firmele controlate de Gheorghe Badea și Bogdan Despa – n.red.), care sunt proprietari pe teren, dar să nu deranjeze nici casa monument, să pună și casa în valoare. Acolo m-am abținut, dar nu a trecut sau chiar l-au retras de pe ordinea de zi ca să revină cu altă soluție”, a explicat Sorin Apostoliceanu.

Citește și Scandal. „Fabrica lui Moş Crăciun”, condiţionată de o sponsorizare, la Zilele Municipiului Câmpulung

Citește și Muzica Ilincăi Din îţi intră la suflet! Cea mai bună naistă din Argeş a strălucit şi la Bac, unde a luat 9,86

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...