Web Analytics
scris joi, 01.08.2024

Semnal editorial. Leo Butnaru, la o nouă carte

Grație internetului, rubrica aceasta a depășit granițele țării. Așteptând cărți de la Pitești (unii ne ocolesc intenționat, ținem minte), ne-am pomenit cu una venită de la Chișinău. Ce e drept, autorul, Leo Butnaru, e un apropiat al Piteștiului, aici publicându-i-se, acum trei ani, o carte de traduceri.

Semnal editorial. Leo Butnaru, la o nouă carte

E mult (și „captivant”) spațiu de mediație între biografie și textul artistic… Deoarece, ca persoană istorică, adică (și) fizică, scriitorul este, precum ceilalți oameni, cel din actele civile, din cronologiile timpului său, în care a studiat, a scris, a publicat, a ieșit – dacă a!… – la pensie, a… Dar ca personalitate scriitorul este construcția operei sale, precum și opera sa este construcția scriitorului. E o mutualitate de edificare și autoedificare, de construire (formare) a ceva care, la rându-i, te construiește (te formează) pe tine. Personalitatea și opera ei nu țin de o interpretare biografistă, ci de una, mai mult sau mai puțin, intimistă. Scriitorul nu este, cum s-a mai spus, o „ființă-de-hârtie”, ci ființa din hârtie, din hârtii (cărți, biblioteci), dar, bineînțeles, ființa-personalitatea (dacă a ajuns așa ceva) din… spirit – de cititor, exeget literar; în genere, ființa din memoria cultural-istorică a neamului său.

E o carte de mărturisiri, un fel de autobiografie, axată pe anumite momente din viață. Citești ca dintr-un roman de aventuri. „Nu se știe cât timp ne aflăm în neliniștita perioadă a debutului, nici când ieșim din ea. (Cineva spunea că scriitorul debutează cu fiecare nouă scriere a sa…) Însă vin momente/situații, mai mult sau mai puțin conștientizate limpede, în care, ca de la sine (mai bine zis: din sine), ți se luminează (afirmativ, încurajator…) conștiința înzestrării artistice, care ți-a fost hărăzită și care, ani și ani, te-a servit latent, exprimându te în și întru devenire, împlinire și purcedere la maturizare profesională. Literatura „apare” pe lume drept exteriorizare a unei interiorități esențiale personale, „de autor”, în autoplăsmuirile și mișcările ei subiacente”.
Căutați cartea! Sau mi-o puteți cere! Mare scriitor și prolific mai e și Leo Butnaru aista!

Citește și Pitești. Festival de filme în aer liber în Lunca Argeșului. Programul proiecțiilor de seară

Citește și Castrul Roman Jidova a intrat în Patrimoniul UNESCO

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită