Zilele trecute am avut plăcerea vizitei eminentului și prolificului jurnalist–senior al direcției de știri a Televiziunii Române, Gabriel Degeratu, în tolbă cu două publicații, adevărate capodopere, a căror autor este. În prima, plagiindu-i titlul de mai sus, am descoperit o fulminantă reușită publicistică, în trei volume, însumând 1334 pagini, cu o prezentare tipografică de excepție.
Aflăm, în introducere, alături de istoria fotbalului dâmbovițean, că apariția primei mingi de fotbal în București a fost în 1895, un an mai târziu decât în Transilvania, unde un medic arădean a adus-o întorcându-se de la studii din Anglia. De mare interes pentru noi sunt însă capitolele, extinse, despre cele două escapade ale lui Gicu Dobrin sub Turnul Chindiei.
La prima, în 1980, când C.S. Târgoviște se afla în divizia B, dorind să revină pentru a 3-a oară în A. Doresc să reproduc câteva detalii care mi se par de interes pentru istoria ilustrului nostru talent, declarate chiar de Dobrin: „Într-un an și jumătate cât am stat la Târgoviște am câștigat 500.000 lei, am luat prime duble și totul a fost OK. Cum a început totul? Halagian îmi propusese să devin secund la FC Argeș și trebuia să-mi notez tot ce făceau jucătorii la antrenamente și jocuri. Eram în tribună și notam reușitele și nereușitele la jocul școală care se disputa, când președintele Bebe Barbu a venit la stadion cu Titi Ionescu, organizatorul de competiții de la C.S. Târgoviște. Venise să-l ia pe Mișu Iatan de la noi. Atunci, așa, într-o doară, l-am întrebat de ce nu mă ia pe mine la Târgoviște. «Cum, vorbești serios? Vrei să vii la Târgoviște în Divizia B?», m-a întrebat Titi. I-am mai spus odată că vreau să vin ca antrenor-jucător. Pentru cei de la Târgoviște era un lucru extraordinar să antrenez și să joc eu la ei. Erau în B, dar aveau bani mulți și voiau să promoveze în prima divizie. A doua zi au venit la Pitești și cu cel care finanța echipa «Fugi, mă, Gicule, că tu glumești! Chiar vrei să vii la Târgoviște?», m-au mai întrebat ca să se convingă că nu-i o glumă. «Da, domnule, vreau să vin». S-a negociat, am mers la mine acasă, am semnat”. A urmat „bomba” campionatului: joi, 28 august 1980, la Federația Română de Forbal este înregistrat transferul celui mai bun fotbalist român, Nicolae Dobrin, de la F.C. Argeș Pitești la C.S. Târgoviște.
Citește și Pastila de frumos. Şi CEC-ul? De ce?
Ce a urmat: „Eram în vestiar, ne pregăteam pentru antrenamentul obișnuit, când ușa vestiarului s-a deschis larg, iar în încăpere au pătruns oficialii echipei și o persoană care semăna izbitor cu… Nicolae Dobrin. Ni s-a spus de către cei doi șefi că de azi înainte Gicu este colegul nostru și s-a lăsat tăcerea. A fost o perioadă de uluială care a durat spre o jumătate de oră, timp în care nimeni dintre noi nu a îndrăznit să scoată un cuvânt. Nu ne venea să credem că marele Dobrin era colegul nostru, uluiala a fost mare, iar momentul… copleșitor. După o tăcere apăsătoare, tot el a fost cel care ne-a scos din impas. «Gata, de acum suntem colegi, hai să ieșim la antrenament și după aceea mergem la un șpriț, să ne cunoaștem»”, își aduce aminte un coechipier.
La primul antrenament a fost puțină lume, dar de-a doua zi nu au mai lipsit cel puțin 5000! La meciuri, cel puțin 20.000 spectatori care îl aplaudau pe Dobrin la fiecare atingere a balonului. „Prințul din Trivale” a devenit „Regele” din Târgoviște, oferind prilejuri de a vedea execuții spectaculoase, pase „din prima”, fabuloase, deschideri pe extreme. Câte un recital care îi penaliza pe adversari, create de un magician al fotbalului, aplaudat de spectatori în deplasare! S-a reușit promovarea cu 55 de puncte; pe locul II, Petrolul Ploiești, cu 51 de puncte. Mă regăsesc și eu într-o fotografie alături de Dobrin într-o vizită a echipei la Stațiunea Voinești.
O a doua escapadă târgovișteană, dar acum ca antrenor la C.S. Târgoviște, în divizia B, se petrece în stagiunea 1991-1992, când este chemat pentru a o salva de la retrogadare, de data aceasta cu un eșec! Gabriel Degeratu închide capitolul cu următoarea remarcă:
„Trei zile mai târziu vine vestea că F.C. Argeș are un nou antrenor principal, în persoana lui… Nicolae Dobrin, dar Gicu va trăi cea mai mare deziluzie a vieții lui, formația piteșteană cu el principal și cu trei dâmbovițeni în lot, va retrograda în al doilea eșalon, cu simbolul ei la timonă”. Ediția viitoare, cealaltă realizare publicitară a lui Gabriel Degeratu.
Dr. ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. Nu ne-am definitivat, încă, o cale
0 Comentarii