# Continuă dosarele de mită la morga Spitalului Judeţean! # Patru dintre cei cinci autopsieri de la Judeţean sunt cercetaţi pentru luare de mită, unul dintre ei fiind trimis în judecată pentru a doua oară
După ce mai mulţi autopsieri de la Spitalul Judeţean Argeş au fost trimişi în judecată, oamenii au început să facă mai multe denunţuri împotriva lor. În luna martie a acestui an procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au trimis în judecată pentru luare de mită patru angajați de la morga Spitalului Județean Argeș. Dosarul a fost instrumentat ca urmare a numeroaselor plângeri și sesizări penale venite de la rude ale unor persoane decedate, care au spus că au trebuit să dea angajaților de la morgă bani și bunuri pentru pregătirea ori ridicarea cadavrelor. Printre cei care au făcut sesizări se numără și primarul Bebe Ivan de la Băbana. Cei patru autopsieri acuzați de luare de mită sunt Nedelcu Cristian, Maria Marinel, Stan Vasile și Păun Marian, toți cercetați în libertate într-un dosar înregistrat la Tribunalul Argeș. Totuși, pentru o parte din cei patru autopsieri „gluma se îngroașă” deoarece sunt anunțate noi disjungeri pe numele lor. Astfel, la sfârșitul lunii octombrie procurorii Tribunalului Argeș au decis să-l trimită din nou în judecată pe autopsierul Marinel Maria pentru săvârșirea unei noi infracțiuni de luare de mită.
Autopsierul a cerut 350 lei pentru eliberarea unui cadavru în regim de urgență
Văzând că celor patru autopsieri li s-au întocmit dosar penal, rudele persoanele decedate care au fost obligați să le dea bani angajaților de la morgă pentru ridicarea cadavrelor apropiaților au început să i-a măsuri împotriva abuzurilor provocate de către angajații Serviciului de Medicină Legală Argeș. Este și cazul unui argeșean care după ce a văzut că procurorii i-au trimis în judecată pe cei patru autopsieri a făcut un nou denunț, la aproape trei luni de zile de la trimiterea acestora în judecată, împotriva lui Marinel Maria pentru luare de mită.
Procurorii au decis disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor penale față de inculpatul Marinel Maria pentru că pe 26 iunie 2014 a pretins și a primit de la fiul unei persoane decedate suma de 350 de lei pentru urgentarea eliberării cadavrului. Cum în momentul decesului tatălui său acesta lucra în Germania, fiind interesat să se rezolve problemele înmormântării tatălui său cât mai repede cu putință pentru a se întoarce la muncă, a consultat o persoană de la o firmă de pompe funebre care i-a sugerat că în astfel de situații se obișnuiește să se dea o sumă de bani autopsierului. Situația s-a adeverit imediat după ce argeșeanul a discutat cu autopsierul Marinel Maria. Autopsierul a cerut suma de 350 de lei pentru eliberarea cadavrului, amintind acestuia să ia o decizie rapidă pentru că „se află mai multă lume care așteaptă”. După ce i-a dat banii într-o mapă în camera utilizată de angajatul de la SML, fiul bărbatului decedat a cerut chitanța spunându-i autopsierului că în străinătate, bărbatul lucra în acel moment în Germania, pentru orice sumă de bani dată se eliberează un document justificativ. Calm, autopsierul i-a reamintit clientului că România nu e Germania și că „Așa se procedează la noi”.
Angajaţii Primăriei Băbana, în frunte cu edilul Bebe Ivan, au făcut plângere împotriva autopsierului
De autopsierul Marinel Maria se leagă un alt caz pe care Jurnalul de Argeș vi l-a relatat într-un număr anterior. În primul dosar, din luna aprilie, în care a fost trimis în judecată, Marinel Maria este acuzat pentru săvârșirea altor cazuri de luare de mită. În ianuarie 2014, trei angajați de la Primăria Băbana – Adina Prodănel, Ion Șuță și Mihai Șchiopu – au mers să ridice un cadavru de la morgă deși acesta era caz social. Autopsierul Marinel Maria a primit de la aceștia 2,5 litri țuică și o sticlă de whisky, pentru eliberarea cadavrului. După ce a achitat taxa pentru eliberarea actului constatator de deces, angajații Primăriei Băbana i-au dat inculpatului Maria Marinel sticla de whisky, acesta primind-o cu observația „așa ceva beau numai tractoriștii”. După ce a primit și sticla de 2,5 litri cu țuică, apoi a eliberat cadavrul fără a îl mai spăla, doar îmbrăcându-l. La domiciliu, s-a observat că pentru a fi îmbrăcat mai repede, se tăiaseră hainele cadavrului nou cumpărate pentru înmormântare, atitudine contrară atribuțiilor de serviciu. După problemele avute cu autopsierii SML Argeș, angajații Primăriei Băbana în frunte cu primarul Bebe Ivan au făcut plângeri împotriva acestora.
Şefa de la Medicină Legală: „Autopsierii îşi desfăşoară în continuare activitatea”
În ceea ce privește dosarul din luna aprilie autopsierul Maria Marinel este acuzat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, Nedelcu Cristian pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită, Stan Vasile pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, respectiv Marian Păun pentru două infracţiuni de luare de mită. Mai mult, la termenul din 21 septembrie, unul dintre inculpați, respectiv autopsierul Cristian Nedelcu, a fost citat la adresa de domiciliu cu mandat de aducere, refuzând să se prezinte de bună voie la proces. Până la un rezultat final al dosarului, medicul Mihaela Popescu (foto), şefa serviciului de Medicină Legală Argeş, ne-a precizat că „autopsierii îşi desfăşoară în continuare activitatea la Spitalul Judeţean Argeş”, însă în ceea ce priveşte motivul pentru care au fost trimişi în judecată, aceasta nu a vrut să comenteze mergând pe principiul că fiecare şi-o face cu propria mână.
Dintre cei cinci autopsieri care lucrează la Spitalul Judeţean, patru sunt cercetaţi de procurori de luare de mită, doi de la Anatomie Patologică – Vasile Stan şi Marian Păun, respectiv doi de la Medicină Legală – Marinel Maria şi Nedelcu Cristian. Până la încheierea procesului, cei patru autopsieri solicită zile de concediu de la Spitalul Judeţean pentru a se prezenta la judecată unde sunt cercetaţi pentru luare de mită.
Material realizat de Alex Vlaicu
0 Comentarii