Țigănilă își otrăvea victimele cu un cocktail de țuică, antigel și somnifere, apoi le arunca trupurile în fântâni sau canale de irigație
Argeșeanului Iulian Țigănilă, criminalul în serie care a îngrozit România în anii ’90, i-a fost respinsă cererea de liberare condiționată. Închis de 24 de ani și condamnat inițial la detenție pe viață, deținutul a făcut cerere de liberare condiționată anul trecut, iar Tribunalul București i-a înlocuit pedeapsa închisorii pe viaţă cu detenție timp de 25 de ani.
Decizia a rămas definitivă în martie, la Curtea de Apel București. Însă pe 23 mai s-a judecat cererea sa de liberare condiționată la Judecătoria Sectorului 5 București. „Respinge cererea de liberare condiţionată a petentului condamnat Ţigănilă Iulian în raport de procesul-verbal nr. 11/20.03.2024 emis de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată pe portalul instanței. Până în prezent, condamnatul nu a atacat sentința.
Reamintim că bărbatul a fost, pe 26 martie, în permisie la mama sa, în comuna Ungheni, acolo unde va și locui după ce va fi eliberat. Așa cum am prezentat în aprilie, în comuna argeșeană sunt și oameni speriați de întoarcerea lui Iulian Țigănilă, mai ales cei care i-au fost prieteni.
Vă prezentăm, în continuare, detalii din rechizitoriul din 2013 al procurorilor. Victimele lui Țigănilă erau persoane singuratice, cu patima beției. Modul de operare era același, erau ucise în scopul însuşirii bunurilor acestora, cadavrele erau ascunse în fântâni sau în canale de irigații, iar membrii familiilor primeau scrisori din care rezulta că persoanele erau în viaţă.
Prietenii lui Țigănilă dispăreau pe rând
Prima victimă a fost găsită pe 8 septembrie 2000, într-o fântână părăsită din satul Strâmbeni, comuna Căldăraru. Ion Burcică era din Ungheni şi avea 57 de ani. În ziua morții sale, 23 februarie 2000, a mers într-un bar din Ungheni împreună cu Țigănilă, zis „Țiganu”, și alt bărbat. Apoi s-au deplasat la locuința mamei lui Țigănilă. Acolo, bărbatul i-a servit cu o băutură portocalie, spunându-le că este vişinată cu ţuică. Martorului i s-a făcut rău și s-a internat la Spitalul Judeţean Argeş, cu „intoxicaţie alcoolică cu o substanţă necunoscută”. Moartea lui Ion Burcică a fost însă violentă. Anchetatorii au stabilit că Țigănilă l-a lovit cu niște corpuri dure, repetat, după ce a băut și a adormit, pentru a-i fura un televizor color şi 300 de bonuri de pâine din locuința acestuia. Încercând să-l găsească pe autor, anchetatorii au realizat că lipsesc mai multe persoane din anturajul lui Țigănilă, mai exact Elena Spătaru, Cornel Albu, Ion Oprea și Janea Bucoveanu. În 2004, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Țigănilă la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi la 10 ani închisoare pentru tâlhărie.
Pe 10 septembrie 2002, în ţevile metalice ale unui sistem de irigaţii dezafectat din comuna Brebeni, judeţul Olt, au fost găsite fragmentele osoase ale Elenei Spătaru, o piteșteancă născută în anul 1968. În 2005 au fost trimiși în judecată Iulian Țigănilă și Ion Barbu, un vecin din Ungheni, zis „Chioru” (care a murit între timp), reţinându-se că, în luna martie din anul 1999, cei doi au ucis-o pe Elena Spătaru pentru a-i vinde apartamentul. În 2007, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Țigănilă la 22 de ani închisoare pentru omor calificat, iar pe Ion Barbu la 20 de ani închisoare.
Citește și Încă două crime în serie, în contul cuplului Iulian Ţigănilă-Barbu „Chioru”
Partenerul lui Țigănilă s-a lăudat cu crimele în închisoare, iar un deținut l-a turnat
În iulie 2009, un deținut a declarat că în timp ce se afla în penitenciarul Colibaşi, Ion Barbu (foto), colegul său de celulă, i-a povestit cum a ucis mai multe persoane împreună cu Iulian Țigănilă, de la care şi-au însuşit diverse bunuri. Acele persoane erau Cornel Albu, Ion Burcică, Ion Oprea și Gheorghe Țârcu. Despre una dintre victime, Ion Barbu i-a povestit colegului că au ucis-o printr-un amestec de ţuică, antigel şi somnifere, iar apoi i-au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită de lângă un arbore secular, aflată în apropierea Haltei CFR Colţu, din comuna Ungheni. Pe 22 iulie 2009 s-a făcut o cercetare de amploare, iar în interiorul fântânii s-au găsit un craniu uman, dar și scheletul unui bărbat într-un cearşaf legat. Era vorba despre Cornel Albu, din Bârla, cu domiciliul în Pitești. Rudele îl văzuseră ultima oară în viață pe 14 august 1998. Pe 22 septembrie 1998 sau în intervalul de timp imediat următor, a și fost omorât pentru mașina sa. Tribunalul Argeş, în 2013, l-a condamnat pe Țigănilă la 20 de ani de închisoare pentru moartea lui Cornel Albu şi la 10 ani de închisoare pentru tâlhărie, iar pe Barbu la 18, respectiv 8 ani de închisoare pentru aceleași infracțiuni.
Pe 5 octombrie 2012 s-au reluat căutările și în fântâna unde s-a descoperit primul cadavru. În a doua zi de căutări au fost scoase mai multe fragmente de cadavru, oase și obiecte de îmbrăcăminte care aparțineau lui Janea Bucoveanu din Căldăraru, dar erau și oasele unei femei care până în prezent nu a putut fi identificată. Janea Bucoveanu, fost coleg de serviciu cu Țigănilă, fusese dat dispărut de fratele acestuia pe 14 iunie 1999. Însă probele au arătat că, încă din 8 decembrie 1998 sau în zilele următoare, Țigănilă și Barbu l-au ucis tot cu premeditare, la locuința din Bascov a lui Țigănilă, tot cu o băutură alcoolică cu antigel şi somnifere, pentru a-i vinde apartamentul din Pitești. Inculpații i-au transportat cadavrul cu mașina lui Cornel Albu și l-au aruncat în fântâna din Căldăraru. Apoi, Țigănilă a pus doi martori să scrie scrisori din care să rezulte că bărbatul era în viață și voia să fie lăsat în pace de familie.
De asemenea, a mai rezultat că inculpații, la o săptămână după data de 24 mai 1998 sau în perioada imediat următoare, l-au ucis și pe Ion Oprea, din comuna Ungheni. Martorii au povestit că Țigănilă a plecat la Pitești cu Ion Oprea pentru a-l ajuta să își vândă garsoniera și de atunci nu a mai fost văzut. În realitate, cei doi inculpați l-au ucis cu o băutură cu antigel şi somnifere și au ascuns cadavrul într-un loc până în prezent nedescoperit. Înainte de vinde garsoniera, Țigănilă i-a cărat mobila cu mașina victimei Cornel Albu, condusă de celălalt inculpat, Ion Barbu, întrucât Țigănilă avea permisul suspendat. Țigănilă le spunea vecinilor că Ion Oprea a plecat la lucru în Constanța și i-a pus pe doi martori să scrie scrisori pentru familie din care rezulta că acesta este în Grecia, la muncă, că s-a însurat și are un copil. În decembrie 1999, fratele victimei s-a prins însă că scrisorile au fost plăsmuite și a sesizat dispariția bărbatului. Judecătoria Pitești l-a condamnat, în 2001, pe Iulian Țigănilă pentru că a vândut garsoniera în mod fraudulos.
Conform expertizei, criminalii au avut discernământ
Expertizele medico-legale psihiatrice efectuate de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” în 2013 au arătat că bărbații au avut discernământ când au comis crimele. Tot în 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-au trimis în judecată pe „Țiganu” și „Chioru” pentru moartea lui Ion Oprea și a lui Janea Bucoveanu. A intervenit însă prescripția în cazul infracțiunii de profanare a mormintelor celor două victime. Nu au fost condamnați nici pentru sustragerea mobilei din apartamentul lui Ion Oprea, întrucât a intervenit prescripţia. S-a dispus continuarea cercetărilor în cazul femeii necunoscute care a fost găsită în fântâna din Căldăraru, în 2012.
0 Comentarii