Certificatul (adeverința) de celibat sau anexa 9 la certificatul de naștere reprezintă un document care attestă stărea civilă actuală și este valabil șase luni din momentul eliberării.
Certificatul de celibat este necesar cetățenilor români atunci când trebuie să probeze în fața autoritățile străine faptul că nu sunt căsătoriți.
De cele mai multe ori, atunci când doriți să încheiați o căsătorie în străinătate, va trebui să prezentați în mod obligatoriu acest document.
Mai poate fi necesar pentru realizarea diverselor formalități pentru obținerea actelor de rezidență sau cetățenie, în funcție de specificul fiecărei tări.
Pentru încheierea unei căsătorii în străinătate vor fi necesare și certificatele de naștere al ambilor viitori soți.
În cazul cetățenilor români, certificatul de naștere trebuie să fie de tip nou (albastru), tradus și legalizat corespunzător (apostilat sau supralegalizat).
Adeverința de celibate se eliberează în baza actului de naștere (întocmit în registrul actelor de naștere), precum și a menţiunilor înscrise pe marginea acestuia.
Cererea pentru eliberarea adeverinţei de celibat se poate depune la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea, sau de la domiciliul petiţionarului, personal, sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată.
Certificatului de celibat se eliberează în maxim 30 de zile și NU SE PERCEPE NICIO TAXĂ DE ELIBERARE.
Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de naștere al solicitantului, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.
Dacă cererea se face prin împuternicit cu procură specială aceasta se prezintă în original. Procura se poate face la un notar public din ţară ori din străinătate sau de oficiul consular român. În cazul în care este eliberată de un notar din străinătate aceasta trebuie să poarte apostila/supralegalizarea și să aibă traducere legalizată.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
Citește și Lecția de drept. Despre ordinul de protecție extins și cum îl poți obține
Citește și Lecția de drept. Cum se împart la divorț dividendele și părțile sociale?
0 Comentarii