Concurs de compoziție
Regretatul dirijor Moise Mitulescu propunea, acum 16-17 ani, ca Filarmonica Pitești să poarte numele de „George Stephănescu”. Alții propuneau alte denumiri, așa că a rămas denumirea simplă și mai puternică. De ce a avut Moise Mitulescu această propunere?
În satul Căpățânenii Ungureni, Comuna Arefu, județul Argeș, se află casa în care a locuit compozitorul George Ștefănescu. Aceasta a fost construită din cărămidă, în 1873, după planurile compozitorului. Are un plan dreptunghiular cu un corp de dependințe, parterul fiind format din 6 camere, terasă de piatră și prispă, iar mansarda – dintr-o singură cameră cu acces din terasă. Clădirea este declarată monument istoric, sub denumirea „Casa Gheorghe Stephănescu” (cu cod LMI AG-IV-m-B-13895). În fața casei se află o statuie a compozitorului George Stephănescu.
George Stephănescu (1843-1925) a fost compozitor, pedagog, dirijor, creatorul şcolii româneşti de canto. Este fondatorul trupei de Operă Română din cadrul Teatrului Naţional din Bucureşti (1885) şi organizator al Companiei lirice române (1892) şi al Societăţii lirice române (1902).
A fost inițiatorul reprezentațiilor de operă în limba română și fondatorul a trei societăți lirice premergătoare Operei române („Mama soacră”, „Cometa” și „Scaiul bărbaților”). Sufleur, copist, revizor şcolar, curier, bibliotecar, inspector general al învăţământului muzical pe toată ţara. A activat ca profesor de canto la Conservatorul din Bucureşti (1872-1904).
În casa sa de la Arefu nu doar a compus în liniște, ci și-a invitat și prieteni precum Iulia Hașdeu, Vasile Alecsandri, I.L. Caragiale, soprana Hariclea Darclée. B.Șt. Delavrancea sau C.I. Nottara și elevii săi.
De conacul lui George Stephanescu se leagă și numele celor doi fii ai săi iluștri, pictorul Gabriel Stephanescu-Arephy (nume luat din afecțiune pentru satul Arefu) și Victor G. Stephanescu, arhitectul Regelui Carol I, cel care a proiectat Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Moscheea “Regele Carol I” din Constanța, Biserica Anglicană din București, extinderea Gării de Nord…
După 1990, „Casa Gheorghe Stephănescu”, monument istoric, a fost revendicată de moștenitori. Aceasta se află în proprietatea doamnei Ilinca Stephănescu-Neagu, strănepoata compozitorului, care a și făcut reparațiile necesare. În 2020 era plănuit un concert acolo, dar pandemia nu a permis.
Până la urmă, la 22 mai 2022, trio-ul SoNoRo a susținut, un recital cameral acolo, în organizarea doamnei Ilinca Stephănescu-Neagu și a Primăriei Arefu, recital la care au participat, în public, și doi piteșteni. Din păcate, nu s-a făcut o promovare eficientă, e și greu de ajuns la Arefu.
Conacul compozitorului George Stephanescu este scos la vânzare pentru suma de 700.000 de euro, cu tot cu obiectele de patrimoniu din interior. Și cu statuia care numai ea valorează 100.000 de euro. Ministerul Culturii din România nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. Bani pentru chirii la Londra pentru vreo gagică și aiurea se găsesc…
Dar și așa, scos la licitație, probabil și după vânzare, vor fi evenimente aici. Momentan, d-na Ilinca Stephănescu-Neagu va organiza ediția a patra a Concursului Internațional de Compoziție „George Ștephănescu”, director artistic fiind pianistul și compozitorul celebru albanez Piro Gaqi (la 1 mai a.c. s-a finalizat termenul de trimitere a manuscriselor). Prima ediție a fost în 2021, în pandemie.
Concursul este împărțit în două secțiuni: 1) Compoziție pentru voce și pian, care să fie cuprinsă între 3 – 5 minute, cu textul în limba română. Textul poate fi compus special pentru această competiție sau preluat de compozitor din texte deja existente, după ce compozitorul s-a asigurat de drepturile de autor; 2) Compoziție pentru voce și pian, care să fie cuprinsă între 3 – 5 minute, cu textul în limba albaneză.
Citește și Semnal editorial. „Apendicele lui Kempis”, de Ovidiu E. Moţ
Citește și Bădeşti, Brădetu şi Bughea de Sus, staţiuni argeşene cu ape termale
0 Comentarii