Web Analytics
scris vineri, 03.05.2024

Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, un nou termen: „I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”

Acum doi ani, un bărbat în vârstă de 63 de ani a murit după ce a fost imobilizat de polițiști și jandarmi. Dosarul a fost deschis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, însă această instanță și-a declinat competența, în decembrie 2022, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. 

Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, un nou termen: „I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”

Citește și: Bacterii periculoase, descoperite în mâncarea consumată de fetiţa de 4 ani care a murit împreună cu bunica ei

În dimineaţa zilei de 16 aprilie 2021, după ce petrecuse multe ore pe o terasă din cadrul Autogării Sud Piteşti, unde venise încă din seara precedentă, Zaharia Barbu, un pensionar care a lucrat mai multe decenii la Arpechim, nu a vrut să plece atunci când la respectiva terasă a izbucnit un incendiu. După mai multe refuzuri, Zaharia Barbu a fost trântit la pământ de un poliţist, în timp ce un altul i-a pus piciorul pe spate. Bărbatul a decedat după câteva zeci de secunde, cauza decesului fiind, aşa cum a arătat clar autopsia, asfixie mecanică. Daniel-Petruţ Drăghici şi Florea Ilie, poliţiştii care l-au imobilizat violent pe pensionar, au stat doar şase zile în arest preventiv. Ulterior, aceştia au fost plasaţi mai multe luni în arest la domiciliu, fiind cercetaţi în libertate din toamna lui 2021.

Citește și: Fosta contabilă a Primăriei Corbi, condamnată la 6 ani de închisoare. „Am venit să discutăm şi să mă iertaţi. Şi să mă ajutaţi să scap de asta. Pun banii înapoi, tot”

Dosarul penal în care sunt cercetați Drăghici și Florea, nr. 4699/109/2023, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș în septembrie anul trecut. La primul termen, din martie 2024, instanța a decis amânarea. Apoi, la termenul din 1 aprilie, Florea, care este acuzat doar pentru purtare abuzivă, a solicitat judecarea prin procedură simplificată. În schimb, Drăghici n-a vrut să fie aplicată în cazul lui procedura privind recunoașterea învinuirii. El a contestat toate probele administrate în faza de urmărire penală și a cerut reaudierea tuturor martorilor din rechizitoriu. La termenul din 29 aprilie, au fost audiați doi martori din rechizitoriu, Ilie Cristian și Tălpigă Florian, care se aflau în apropiere de locul faptei. La începutul ședinței, avocatul lui Florea Ilie a cerut „încetarea procesului penal în ceea ce-l privește” pe clientul său, „având în vedere data săvârșirii faptelor și termenul de prescripție. Fapta a fost săvârșită la data de 16.04.2021, astăzi suntem în data de 29.04.2024. Având în vedere dispozițiile art. 154, alineatul 1, litera e (n.red. – din Noul Cod Penal), pentru această faptă, legea prevede un termen de 3 ani de prescripție. Noi considerăm că, la acest moment, pentru acest inculpat, fapta de purtare abuzivă, prevăzută de articolul 296, alineatul 1, este prescrisă. ”

Citește și: Acuzații: Operații fictive la Spitalul Pantelimon

Pe durata audierilor, magistratul Ionuț Cristea a încercat să afle de la martori „dacă inculpatul Florea Ilie a adresat expresii jignitoare victimei”, dacă victima consumase alcool și cât de tare a apăsat Drăghici cu genunchiul pe gâtul inginerului pensionar. „Drăghici a venit din spate, de undeva din spatele autogării. Nea Barbu ăsta se pusese pe un scaun, se ridicase. Nu prea avea stare. Inculpatul a venit prin spate, l-a prins (n.red. – face gestul de luat în brațe), l-a ridicat pe piept și a dat cu el jos. El a căzut cu burta pe pământ. În continuare, au venit jandarmii și mai mulți polițiști, el încerca să se ridice în patru labe, cu ei în spate. I-au tras mâinile, i-au pus o cătușă la o mână, dar nu mai ajungeau la mâna ailaltă. I-au pus un rând de cătușe și la cealaltă mână. El era cu capul întors, așa, într-o parte, și făcea cu gura așa (n.red. – deschide gura de mai multe ori), nu mai avea aer. Inculpatul îi pusese genunchiul pe gât, pe jugulară, aicea”, a spus martorul.  „Din ce v-ați dat seama, îl apăsa cu genunchiul?”, a întrebat judecătorul. „Îl apăsa, se lăsase cu toată greutatea. I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc. Cineva de prin împrejurimi a strigat: «Lăsați-l, că l-ați omorât!», l-au întors cu fața în sus. El deja începuse să urineze pe el și asta a fost. A mai dat de două ori din gură și atât”, potrivit libertatea.ro.

Citește și: Site-ul Lensa.ro, amendat cu 2000 de euro pentru nerespectarea prevederilor GDPR

Martorul a precizat că Florea Ilie „nu l-a înjurat” pe Barbu, „i-a vorbit pe un ton mai răstit. Nea Barbu avea o sticlă de sticlă în mână, n-am văzut dacă de bere sau de apă. Erau vreo trei-patru inși care s-au urcat pe el, cu tot cu cei doi inculpați. Drăghici era cu genunchiul pe gâtul lui”.  Avocata familiei l-a întrebat pe Cristian Ilie cum apreciază comportamentul polițiștilor față de victimă. Martorul a răspuns: „Polițiștii ăștia au avut un comportament… adică… Pe undeva, poate că era și el vinovat, decedatul ăsta. Că l-a căutat pe dracul, m-ați înțeles? N-a fost violent, dar se tot ducea și dădea din mâini, explica acolo, ce explica, nu știu. Nu s-a îmbrâncit cu polițiștii, nu i-a împins, nu l-am auzit pe nea Barbu înjurând sau… Nu, nu. Tot îi spunea ospătărița: «Lasă-ne, măi, nene, în pace!». Nu pot să spun dacă era în stare de ebrietate, nu știu dacă era băut sau nu era băut. Dar avea poftă de vorbă, vorbea întruna. Se ducea peste ei acolo, în local, peste ospătăriță”. Următorul termen al procesului, la care vor fi audiați alți martori, a fost fixat pentru 27 mai.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită