Web Analytics
scris joi, 18.04.2024

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATOconcert extraordinar la care sunt așteptați sute de români și americani și dineu de gală în care vor fi celebrate personalitățile care au susținut și sprijinit procesul de aderarea al țării noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

                România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W. Mellon Auditorium, chiar în sala în care s-a semnat Tratatul prin care a luat ființă NATO cu 75 de ani în urmă. De asemenea, la National Press Club din capitala americană, Ambasada României va organiza o seară de celebrare a personalităților americane și române care au susținut și sprijinit procesul de aderare a țării noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

                Concertul, intitulat “Faith, Freedom and Friendship. Celebrating 20 years of Romania’s NATO membership”, va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2024, fiind organizat în parteneriat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Asociația “Procred Music”, cu sprijinul unor sponsori generoși.

                La eveniment și-au confirmat prezența reprezentanți ai Congresului american, Departamentului de Stat, Pentagonului, membri ai corpului diplomatic acreditat la Washington, reprezentanți ai organizațiilor religioase din Statele Unite și ai bisericilor românești de toate confesiunile din America, ai mediului asociativ și de think-tank, precum și numeros public american și româno-american.

                Concertul reunește zeci de artiști excepționali ai Corului „Procred”, National Philarmonica din Statele Unite, nouă soliști: Alexandra Crișan, Diana Rad, Luminița Anghel, Nico Matei, Gabriel Henrique, Remus Alăzăroae, Nick Casciaro, Kurt Davies și Emanuel Cîrstea, alături de dirijorii George Natsis și Andrei Tudor. Concertul va fi televizat în direct în România, de la ora 21:00.

                Evenimentul va omagia trăinicia Alianței din care facem parte, evidențiind contribuția României la garanțiile de pace și securitate de care se bucură fiecare stat membru NATO. Apartenența la NATO a marcat revenirea României la comunitatea occidentală, confirmând apartenența la valorile comune și oferind cetățenilor români cele mai solide garanții de securitate din istorie.

                Concertul va fi precedat vineri, 19 aprilie 2024, de un dineu de gală în care vor fi omagiate o serie de personalități române și americane care au contribuit la procesul de aderare a României la NATO.

                Invitat special la cele două evenimente va fi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, el însuși unul dintre promotorii accederii României în Alianța Nord-Atlantică, atât în calitate de ambasador al României în SUA cât și de ministru de externe, cu 20 de ani în urmă.

                “Cele două evenimente sunt menite să marcheze unul dintre cele mai importante momente din istoria României: revenirea țării noastre în familia democrațiilor țărilor occidentale, din care a fost brutal îndepărtată de instaurarea comunismului după cel de al doilea Război Mondial. Românii au împărtășit dintotdeauna valorile libertății, democrației și statului de drept.

                Acum, România este și va rămâne un Aliat de nădejde, un important contributor la securitatea Alianței Nord-Atlantice și un important bastion al Flancului Estic, mai ales într-o regiune de o asemenea semnificație geostrategică care are parte de o multitudine de provocări de securitate.

                În acest demers istoric de realiniere la civilizația occidentală, Statele Unite ale Americii au stat cu fermitate alături de România. De la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral în 1997 la București, prin invitația la Summit-ul NATO de la Praga din 2002 și aderarea ulterioară în 2004 și până după aceea, Statele Unite și România au lucrat împreună pentru a dezvolta un parteneriat și o alianță transatlantică sigură și prosperă”, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

              Citește și:

                România a fost primul stat fost comunist care a aderat, în 1994, la Parteneriatul pentru Pace (PfP), format complex de cooperare al NATO cu state partenere, aderare de la care s-au împlinit anul acesta 30 de ani.

                La 29 martie 2004, a avut loc, la Washington, depunerea instrumentului de ratificare a aderării țării noastre la NATO, urmată de ceremonia arborării drapelului României în fața Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004.

                Totodată, anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, 25 de ani de la aderarea Poloniei, Cehiei și Ungariei și 20 ani de la aderarea Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei și Sloveniei.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită