# Dezvăluiri în dosarul „Mită la Laboratorul de Sănătate Mintală” # Cei doi medici psihiatri, împreună cu două asistente medicale, au fost trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată # Ei au internat fictiv sute de persoane dornice să se pensioneze pe caz de boală
În această toamnă, la Tribunalul Argeş va începe procesul în care patru cadre medicale de la Laboratorul de Sănătate Mintală Argeş sunt judecate pentru că au luat mită de la sute de persoane care voiau să se pensioneze. Este vorba de medicii psihiatri Valerian Azamfire şi Eli Morman, precum şi de asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu.
Medicul Valerian Azamfire este acuzat de cele mai multe infracţiuni de luare de mită, nu mai puţin de 483. Potrivit procurorilor, în schimbul unei spăgi ce putea ajunge până la 500 de lei, medicii dădeau documente medicale care să ateste grade de invaliditate mintală unor persoane sănătoase sau care ar fi trebuit încadrate la alte grade de invaliditate mai puţin grave. În baza documentelor, aceste persoane au obţinut ilegal pensii anticipate pe caz de boală.
Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi medici au făcut internări fictive pentru zeci de pacienţi. Aceştia au fost internaţi fictiv timp de câteva sute de zile şi astfel s-a produs o pagubă de peste 100.000 lei Fondului de asigurări de sănătate. Iar la acest prejudiciu se adaugă numeroasele pensii de invaliditate încasate pe nedrept de pacienţii care au dat mită. „Prin acordarea acestor decizii şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt”, spun procurorii.
Şpaga consta în bani sau produse primite de la pacienți
După cum scrie în rechizitoriu, „inculpaţii Azamfire Valerian şi Morman Eli, în perioada 27.04-23.06.2015, în calitate de medici în cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au procedat contra unor sume de bani: la diagnosticarea, la internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-au eliberat documente medicale unele şi necesare pentru încadrarea/ menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu suferă de afecţiunile respective, fie la eliberarea unor reţete medicale unor pacienţi sau la avizarea programelor de recuperare, documentele fiind necesare şi pentru comisia de expertiză medicală.
În aceeaşi perioadă, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu au primit sume de bani sau alte produse de la pacienţi cu ocazia menţionării în registrul de consultaţii sau pentru eliberarea unor documente medicale/ avizarea programelor de recuperare. De menţionat că acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat.
Trebuie avut în vedere şi cutuma instituită în rândul pacienţilor de a oferi sume de bani medicului pentru eliberarea oricărui document medical, chiar şi pentru o viză lunară de tratament, banii fiind în marea lor majoritate puşi de către pacienţi în carnetele de sănătate”.
„Trebuie remarcată apetenţa asistentelor de a primi sume de bani”
Tot procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte mai spun: „Trebuie remarcată şi apetenţa asistentelor de a primi sume de bani, pentru eliberarea unor documente medicale cunoscând că acestea sunt semnate de către cei doi doctori în mod fictiv. Asistentele erau cele care intermediau relaţia dintre pacient – medic, existând situaţii când acestea interveneau pe lângă medic pentru eliberarea unor astfel de documente la cererea unor pacienţi, care nu erau consultaţi în mod efectiv de către medic”.
Ca să nu fie supuşi unor examinări medicale suplimentare, unii pacienţi nu au recunoscut că au dat mită
Fiind audiaţi unii pacienţi au recunoscut faptul că au dat sume de bani medicului, sume modeste între 10-100 de lei, iar alţii nu au recunoscut acest fapt, de teama de a nu le fi afectat dreptul de a încasa pensie de invaliditate şi de a nu fi supuşi unor examinări medicale suplimentare, în condiţiile în care – conform procurorilor – „unii dintre aceştia, din redările ambientale a reieşit faptul că au obţinut acest drept la pensie în mod fraudulos, în baza unor documente care nu reflectă realitatea medicală (internări şi diagnostice fictive)”.
Tot în rechizitoriul întocmit, procurorii mai precizează că „banii obţinuţi de către inculpatul Azafmire Valerian din comiterea celor 483 de acte materiale de luare de mită pentru care este trimis în judecată în prezenta cauză, respectiv circa 7.245 de lei (1.770 de lei declaraţi de către pacienţi, restul prin estimare şi anume 483 pacienţi x l5 lei în medie) , urmează a fi confiscaţi”.
Medicul Azamfire a primit mită de 24 de ori într-o singură zi
Procurorii au obţinut autorizaţie de la instanţă şi pe 25 aprilie 2015 au reuşit să monteze camere video în cabinetele medicilor Valerian Azamfire şi Eli Morman. Aşa au putut constata că numai într-o singură zi, pe 27 aprilie, „la cabinetul medicului psihiatru Valerian Azamfire s-au prezentat 49 de pacienţi, iar medicul a primit de la 24 dintre aceştia sume de bani în lei şi valută, în plicuri sau în bancnote înmânate direct, iar asistenta Eleonora Stoicescu a primit bani de la un număr de 5 pacienţi“.
Riscă ani buni de puşcărie
Chiar dacă sunt anchetaţi şi judecaţi în libertate şi chiar dacă valoarea cumulată a mitei nu este una foarte mare, medicii riscă să primească ani grei de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Potrivit Noului Cod de Procedura Penală, pedepsele se cumulează dacă există mai multe infracţiuni. Aşa s-a ajuns de exemplu ca judecătorul Mircea Moldovan să fie condamnat la 22 de ani de închisoare. Instanţa i-a aplicat pedepse de aproape şase ani pentru fiecare faptă de care a fost acuzat. În urma contopirii pedepselor, Moldovan a fost condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare, la care a adăugat un spor de 15 ani şi două luni de închisoare, ceea ce reprezintă o treime din totalul celorlalte pedepse. În același mod s-a ajuns ca regizorul pedofil Mihnea Columbeanu să fie condamnat la 26 de ani de detenţie.
Asistentele, între ele: „Șpăgară ordinară!“
Procurorii au interceptat o discuţie între asistenta Cristina Constantinescu şi o persoană rămasă neidentificată:
„Asistenta Cristina Constantinescu: Şi mi-au sărit în cap mie!
Interlocutor: Deci aia să nu mai mănânce c…t, că-i dau cu pila pe dinţi când vrea ea de… spăgară ordinară! (se referea la cealaltă asistentă, Eleonora Stoicescu)“.
Material realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii