Sâmbătă, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de când președintele rus Vladimir Putin anunța că începe o „operațiune specială militară” în Ucraina, țară condusă de Volodimir Zelenski. Bombardamentele asupra Ucrainei au început în dimineața zilei de 24 februarie 2022, după ce Vladimir Putin a anunțat că vrea „denazificarea” și „demilitarizarea” țării lui Zelenski. Atacurile continuă și astăzi, la doi ani de la începerea invaziei.
Astfel, după doi ani de lupte crâncene, bilanțul este devastator pentru populația din Ucraina, numărul victimelor fiind evaluat la peste 10.000 de civili uciși, inclusiv peste 560 de copii, și peste 18.500 de răniți, confrom unor statistici recent lansate de UNICEF. Cu toate acestea, numărul real este foarte posibil să fie mult mai mare. Din cauza războiului, amploarea nevoilor umanitare din Ucraina rămâne vastă, peste 14,6 milioane de persoane (aproximativ 40% din populația Ucrainei) având nevoie de o formă de asistență umanitară. Patru milioane de persoane, dintre care aproape un milion de copii, sunt încă strămutate în interiorul țării. Peste 6,3 milioane de persoane continuă să trăiască ca refugiați la nivel global, se mai arată în raportul organizației.
Tot după doi de conflict, infrastructura Ucrainei a suferit pagube uriașe. Un studiu realizat în februarie 2024 arată că reconstrucția și redresarea în Ucraina devastată de război ar costa 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu, față de 411 miliarde de dolari estimați cu un an în urmă.
Citește și: Agenta care l-a scos la pensie mai târziu pe comisarul Bucur a fost doar atenţionată
Luptele sângeroase din Ucraina sunt departe de a se încheia, deoarece niciuna dintre tabere nu poate ajunge la un numitor comun în ceea ce privește pacea. Totodată, este cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
0 Comentarii