Web Analytics
scris joi, 22.02.2024

Raport. Elevii români de clasa a VIII-a au încredere semnificativ mai multă în instituțiile europene decât în cele naționale

Raport. Elevii români de clasa a VIII-a au încredere semnificativ mai multă în instituțiile europene decât în cele naționale. Dintre ei, 94% se declară mândri de apartenența la UE.

Raport. Elevii români de clasa a VIII-a au încredere semnificativ mai multă în instituțiile europene decât în cele naționale

Citește și: A murit o figură legendară a Televiziunii Române

Raportul a fost realizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale, în cadrul raportului european al studiului International Civic and Citizenship Education Study 2022, și publicat de Ministerul Educației. Acesta a analizat datele strânse în urma consultării elevilor de clasa a VIII-a din 18 țări, inclusiv România. Scopul studiului este de a evalua competențele civice și pentru cetățenie ale elevilor de clasa a VIII-a.

Astfel, principalele concluzii, după întocmirea raportului au fost că elevii români au încredere mai mare în instituțiile europene decât în cele naționale: 69%, respectiv 68% dintre elevii români au încredere totală și ridicată în Comisia Europeană, respectiv Parlamentul European, și doar 44% acordă Guvernului român același nivel de încredere. Cu toate acestea, mai mult de jumătate se poziționează critic față de costurile instituțiilor europene, față de influența pe care o au țările bogate asupra politicilor europene și față de influența birocraților europeni.

De asemenea, s-a constatat că 82% dintre elevii români spun că au învățat într-o măsură ridicată și medie despre Uniunea Europeană la școală, iar 78% dintre profesorii români se simt pregătiți să predea elevilor despre Uniunea Europeană, ambele procente fiind peste media din studiu.

Aproape toți elevii români, (97%) se declară europeni și 94% sunt mândri de apartenența țării la UE. De asemenea, elevii de clasa a VIII-a din România susțin libertatea de circulație în UE și consideră că posibilitatea de a munci în afara țării aduce beneficii economiei naționale. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...