Web Analytics
scris joi, 04.01.2024

Arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă de la Catedrala Patriarhală, fost student al Facultăţii de Teologie Piteşti

Catedrala Patriarhală din București înscrie în galeria marilor cântăreți și imnografi și pe unii psalți tineri care s‑au afirmat de timpuriu în slujirea Bisericii și a cântării liturgice. Între aceștia se numără și părintele Mihail Bucă, sau Buchet, supranume pe care l‑a primit într‑un moment al slujirii sale, făcându‑se astfel referire la mulțimea florilor care se strâng într‑un frumos buchet, cum se întâmplă cu numeroșii tineri care‑L laudă pe Dumnezeu în Grupul Tronos, condus de părintele arhidiacon Mihail. Privind dintr‑o altă perspectivă, numele de Buchet se poate înțelege ca analogie la cartea de cântări psaltice a Sfintei Liturghii, aidoma părintelui Mihail, care adună cântările și le transpune în melosuri pe care inima, când le ascultă, tresaltă în Duhul.

Arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă de la Catedrala Patriarhală, fost student al Facultăţii de Teologie Piteşti

A studiat la Facultatea de Teologie „Sfânta Muceniță Filofteia” din Pitești

Părintele Mihail Bucă s‑a născut la 27 septembrie 1975 în București, unde a urmat studiile primare, apoi Școala de cântăreți din cadrul Seminarului Ortodox din Capitală (1994‑1997) și a studiat la Facultatea de Teologie „Sfânta Muceniță Filofteia” din Pitești. De timpuriu s‑a adăugat celor de la Catedrala Patriarhală, unde s‑a afirmat într‑o vreme în care era lipsă de personal. Părintele arhimandrit Rafael Ghiță mărturisea cum l‑a primit la Catedrală, fiind descoperit, după mărturisirea părintelui Mihail, de către Episcopul Teodosie Snagoveanul, atunci vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Între cântăreții de atunci se număra și Vasile Ioana, care a devenit apoi diacon la Catedrala Patriarhală și ulterior preot la Biserica „Sfântul Nicolae”‑Dintr‑o zi. Într‑o perioadă în care erau puțini cântăreți, iar activitatea misionară era deosebit de importantă, Mihail Bucă a schimbat duhul și a stăruit mult, adunând în jurul lui numeroși tineri dornici de cântare. A avut o deosebită deschidere față de alți protopsalți, români și străini, pe care i‑a audiat în cadrul unor concerte ori slujbe urmărind în format audio multe înregistrări cu ei.

Citește și Prozatorul Dumitru Augustin Doman, la 70 de ani, prima carte de poezie

Mihail Bucă a devenit un reper în muzica bisericească

Cunoscutul protopsalt Theodoros Vassilikos din Atena era încântat de faptul că Mihail Bucă împrumutase de la el anumite tehnici și formule de cântare, iar ulterior îi mărturisise că l‑a ascultat ani la rând, mai ales seara, în ceasurile de liniște, învățând așa cum învață ucenicii de la marii lor dascăli. Părintele Mihail provine dintr‑o familie cu tradiție sacerdotală. Tatăl părintelui Mihail a fost cântăreț, iar printre rudeniile lui se regăsesc monahi și mulți iubitori de Dumnezeu. Crescut într‑o astfel de atmosferă, arhidiaconul Mihail Bucă a îmbrățișat cu toată inima cântarea bisericească. O vocație autentică, pe care mulți au văzut‑o ca un dar al lui Dumnezeu. Mihail Bucă a devenit într‑o lungă perioadă de timp un reper în muzica bisericească. Sunt și mulți alți cântăreți în mănăstiri și parohii, unii dintre ei buni cunoscători ai tehnicii muzicale, ai teoriei, dar nu au reușit o asemenea performanță, aceea de a strânge în jurul lor mulțime de ucenici și tineri învățăcei iubitori de psaltichie. Părintele Mihail a creat în jurul lui o adevărată școală. Cel puțin periodic, o astfel de pedagogie muzicală funcționează înainte de evenimentele importante ale cetății Bucureștilor, la hramul Catedralei, la sărbătoarea Nașterii Domnului, sau înainte de unele momente importante, când dirijorul își adună ucenicii și lucrează îndelung pentru slujbe, concerte sau manifestări importante care au în programul lor prezența Corului Tronos.

Citește și Film documentar artistic despre Cornel Chiriac

25 de ani de când psalmodiază în strana Catedralei Patriarhale

La început în număr restrâns, apoi tot mai mare, Grupul Psaltic, care avea șase, opt, 15 sau chiar 100 de membri, a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel numele Tronos, făcând o paralelă cu Bizanțul, întrucât, la Patriarhia Ecumenică, psalții de altădată ai preafrumoaselor biserici încântau mulțimile, iar slujirea de acolo părea să nu fie din lumea aceasta. În perioada în care a activat ca psalt la Catedrala Patriarhală, până în anul 2007, s‑a observat o revigorare a cântării psaltice prin osârdia celui care, nu după mult timp, avea să fie hirotonit diacon. S‑a diversificat în mod surprinzător și demn de toată admirația după anul 2007 până în prezent, astfel încât putem spune că într‑o perioadă de 25 de ani, de când psalmodiază în strana Catedralei Patriarhale, părintele Mihail Bucă a devenit dacă nu cel mai cunoscut și apreciat protopsalt, cu siguranță unul dintre ei, fiind prezent în mod frecvent în țară și străinătate, oferind adevărate momente de trăire înaltă prin cântare și prin modelul pe care‑l propune. Are și creații muzicale proprii, Răspunsurile Mari, glas V, după modelul oferit de Ștefanache Popescu; Câți în Hristos, glasul I; Răspunsurile Mari, glas I, adaptate după Mihail Hagiatanasios; La râul Babilonului, glas V și mai multe prelucrări și traduceri, între care amintim cele după Theodoros Vassilikos și ale lui Athanasios Karamanis, compoziții proprii cu slujbe de la Prohodul Domnului, de la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, ori a Sfântului Nicolae, Paraclisul Maicii Domnului, Prohodul Domnului și altele, multe fiind înregistrate pe casete și CD‑uri, care s‑au bucurat de o largă apreciere.

Deosebit de apreciat la fiecare ediție a concertului anual de colinde „Răsăritul cel de Sus”

A fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale la 25 decembrie 2007 și hirotesit arhidiacon la 22 iulie 2013 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, primind numeroase aprecieri din partea Patriarhiei Române și ale altor eparhii din țară și străinătate, care i‑au oferit ordine, distincții și diplome. Deosebit de apreciat la fiecare ediție a concertului anual de colinde, Răsăritul cel de Sus, desfășurat la Palatul Patriarhiei, Corul Tronos, condus cu multă dăruire de arhidiaconul Mihail, bucură inimile celor iubitori de muzică și cânt bisericesc. În mod special amintim de prestația Grupului Psaltic Tronos în cadrul Concertului vocal simfonic organizat cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, la Ateneul Român, care a adus corului și dirijorului unanime elogii.
Sursa: www.ziarullumina.ro

Citește și Lili Jurcă, din „La Bloc”, îşi lansează o carte la Piteşti

Citește și 28 de cercetaşi din Argeş au adus Lumina Păcii de la Bethleem în judeţ

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită