Web Analytics
scris joi, 31.08.2023

S-a votat! Pădurea Trivale devine pădure-parc și arie protejată

Proiectul de hotărâre privind transformarea Pădurii Trivale în pădure-parc a trecut la vot, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Înaintea ședinței, un protest a avut loc în fața Primăriei Pitești, în cadrul căruia cetățenii au spus că vor referendum pentru a stabili soarta pădurii.

S-a votat! Pădurea Trivale devine pădure-parc și arie protejată

Votul a fost dat după multe discuții aprinse, argumente din partea ambelor tabere, una formată din consilieri PNL și USR – în favoarea ariei protejate, și alta formată din consilierii PSD, PNL și PMP care au inițiat proiectul dezbătut și care militau în favoarea pădurii-parc și a ariei protejate.

Proiectul care a fost votat constă în trecerea unei suprafețe din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Pitesti. A fost inițiat de cei 13 consilieri de la PSD, PNL și PMP. Proiectul înseamnă că, din cele 335 de ha propuse instituire arie naturală protejată, 175 ha devin arie naturală protejată și o suprafață de 160 ha devine pădure-parc. În pădurea-parc sunt permise alei ecologice cu lățimea de maxim 2 m sau piste pentru biciclete, bănci, iluminat public, puncte de informare, toalete ecologice, construcții provizorii din lemn de 15 mp. Vezi, AICI, cum a explicat consilierul Tiberiu Irimia proiectul pădure-parc.

Exemple de UAT-uri din țară care au pădure-parc: 144 ha la Suceava, 519 ha la Timișoara, 177 ha la Buzău, 46 ha la Vâlcea, 20 ha la Călimănești.

Detalii despre proiect, aici: Primarul Cristian Gentea: „Avantajul pădurii-parc este că nu poate fi supusă retrocedării”

Alt argument al inițiatorilor proiectului a fost că, față de pădurea-parc, într-o arie naturală protejată vor exista restricții de circulație, adică vor fi delimitate zone de protecție integrală, iar amenzile pentru încălcarea acestora sunt de la 3000 – 6000 pentru persoane fizice și de la 25-50.000 pentru persoane juridice.

De asemenea, au spus că pădurea-parc este, de fapt, tot o arie protejată și că, în plus față de aria protejată, sunt eliminate toate punerile în posesie, deci retrocedările. „Primăria Pitești are pe rolul instanțelor încă 4 procese. Dacă vor fi pierdute, vor fi puse în posesie 94 ha de pădure în Trivale. Noi, prin pădure-parc, vom elimina aceste puneri în posesii. (…) Nimeni nu construiește în Pădurea Trivale decât conform legii și ce este permis, adică maxim foișoare, care sunt în pădure-parc. Nu construiește nimeni blocuri, niciun fel de construcție”, a spus viceprimarul Gelu Tofan, unul dintre inițiatorii proiectului.

De cealaltă parte, consilierul Mihai Coteț, unul dintre oponenții proiectului, a spus: „Nu se retrocedează suprafața de pădure în pădure-parc, da, de acord, dar poate fi pus sechestru executoriu, cum s-a întâmplat pe alte terenuri, și poate fi executată. Aria protejată este singura posibilitate de salvare și protejare a Pădurii Trivale. Dacă se retrocedează un hectar de pădure pe aria protejată, degeaba, nu poate să facă nicio investiție, nu poate să o folosească”.

Tabara opusă majorității a mai subliniat că, în scurt timp, ar putea să aibă hotărârea de Guvern și Pădurea Trivale să fie arie protejată, în urma efortului depus în ultimii 13 ani de mai mulți factori de decizie, dar că, în situația care s-a votat acum, cu noul proiect, se pleacă de la zero atât cu proiectul ariei naturale protejate pentru 170 de ha, cât și cu proiectul pădurii- parc pentru cele 160 ha, timp în care există probabilitatea să se facă retrocedări în pădure.

Liberalii au transmis un comunicat după ședința de CL, în care au spus că PNL Pitești va rămâne constant în decizia de a susține transformarea Pădurii Trivale în arie protejată:
„PNL Pitești va analiza toate posibilitățile legale pentru ca Pădurea Trivale să fie declarată, într-un final, arie protejată și cere organizarea unui Referendum. Pădurea Trivale este a piteștenilor. Ei trebuie informați corect și tot ei trebuie să decidă”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...