Proiect pentru transformarea Pădurii Trivale în pădure-parc. Treisprezece consilieri locali (3 de la PNL, 2 de la PMP și 8 de la PSD) au inițiat un proiect prin care solicită transmiterea unei suprafețe de 160 ha din Pădurea Trivale din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Pitești și administrarea Consiliului Local al Municipiului Pitești, pentru a realiza o pădure parc, în timp ce alte 175 ha rămân pentru arie protejată. Proiectul este contestat de alți consilieri piteșteni, de la PNL și USR, care vor realizarea unei arii protejate în Pădurea Trivale.
Primarul Cristian Gentea a spus, în conferința de astăzi, că în pădurea-parc vor fi realizate zone de agrement: „Sunt convins că, de fapt, toată lumea, și noi, și contestatarii, avem în cap același lucru, să protejăm pădurea. Cine spune că Gentea împarte pădurea și se vor face vile și blocuri … nu cred nici ei, dar așa se întâmplă, trebuie să fiu atacat în fiecare zi. Noi nu vom putea face în această pădure- parc decât ceea ce scrie în lege: alei realizate din materiale ecologice, cu lățimea de 2 mp piste pentru biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice și construcții provizorii din lemn cu suprafața de maxim 15 mp. Avantajul pădurii-parc este și că nu poate fi supusă retrocedării. În schimb, la arie protejată se pot face retrocedări și nu poți să intri într-o arie protejată așa cum îți dorești. Practic, nu facem altceva decât activități de recreere”. Vezi, AICI, cum a explicat consilierul Tiberiu Irimia proiectul pădure-parc.
Citește și Exclusiv. Dr. Tiberiu Irimia explică în premieră proiectul „Trivale: pădure-parc”
În țară mai sunt UAT-uri care au finalizat procedurile de amenajare pădure-parc: 144 ha la Suceava, 513 ha la Timișoara, 177 ha la Buzău, 46 ha la Vâlcea, 20 ha la Călimănești. Mai sunt în curs de definitivare la Bârlad, la Novaci, la Chiajna, la Târgu-Mureș, la Neptun. Sunt și suprafețe de păduri retrocedate și transformate în păduri-parc la Bistrița, la Giurgiu, Piatra-Neamț. Cea mai mare pădure-parc este la Brașov, peste 1000 ha.
Citește și Sanctuarul de urşi de la Zărneşti a vrut să preia doi urşi de pe Transfăgărăşan. Direcţia Silvică Argeş n-a fost de acord
Proiectul care va fi dezbătut la ședința de Consiliu Local de astăzi, 31 august, este inițiat de consilierii locali Bănică Iuliu-Radu, Coman Sorina Marilena, Costescu Cătălin, Dinu Dănuț, Dumitrescu Dan-Mihai, Ionică Constantin-Cornel, Irimia Tiberiu-Gabriel, Matei Ion, Stan Ana, Șerb Dragos-Andrei, Tofan Gelu, Tudorache Robert Iulian și Tudosoiu Dumitru.
0 Comentarii