# Ce reacţie au autorităţile la aparatul refuzat de Spitalul Judeţean # Sorina Honțaru, șefa de la DSP spune că spitalul ar fi trebuit să contribuie cu cel mult 790 milioane lei vechi la costul aparatului
Am stat de vorbă și cu doi oficiali ai județului vizavi de aparatul pentru tratarea afecțiunilor neurologice refuzat de Spitalul Județean Argeș. Sorina Honţaru, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, instituţia prin care urma să se deruleze achiziţia spune că aparatul costa 790 mii lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean era de maxim 10%. „Era un aparat de stimulare de înaltă performanţă pentru recuperare mai mult, bazat pe terapia durerii. Specialiştii de la Spitalul Judeţean au făcut caietul de sarcini, nu noi, şi au considerat că pentru un spital de urgenţă, cum este Spitalul Judeţean, nu ar fi util şi că ar fi mai util unui spital de cronici”, spune şefa DSP Argeş.
„Dacă medicii consideră că nu au nevoie de acest aparat, nu pot să le impun eu să îl aducem şi să nu-l folosim”
Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş, care ar fi trebuit să participe la achiziţie cu o sumă nesemnificativă de 395 milioane lei vechi, susţine că el este cel care a adus investiţia cu pricina în Argeş, după ce a militat la Ministerul Sănătăţii pentru dotarea Judeţeanului cu aparatură nouă. „Eu am avut propunerea repartizată de la Ministerul Sănătăţii şi am adus această investiţie în Argeş. Nu sunt decât trei aparate din acestea în ţară: la Cluj, la Iaşi şi la Timişoara. Al patrulea era aici. Nu m-am amestecat sub nicio formă, ca să nu se interpreteze că cine ştie ce interes am. V-am adus aparatul, nu vreţi să-l luaţi, să fiţi sănătoşi! Le-am spus faceţi discuţia la voi, nu la mine. Nu m-amestec că sunt probleme de specialitate. Medicii au zis că nu e pentru spitalul ăsta, care are profil de urgenţă”, ne-a spus şeful CJ. Tecău mai spune că Judeţeanul a acceptat însă alte două aparate, respectiv unul pentru secţia de Arşi, iar celălalt pentru tratarea durerilor reumatice. „Au fost aduse trei aparate. Celelalte două erau, unul pentru arşi, iar al doilea parcă pentru reumatism, pentru dureri de genul ăsta. Aparatele erau achiziţionate la Minister şi puteau să ni le dea fără bani, doar cu o contribuţie de 5%, pentru că noi suntem proprietari şi trebuia să dăm suma asta infimă. Medicii de la Judeţean au o listă de achiziţii mare, dar le va face Ministerul, nu noi. Din punct de vedere al comisiei, acest aparat nu putea fi adaptat la necesităţile spitalului, au considerat că nu putem să-l folosim. Dacă ei consideră că nu au nevoie de acest aparat, nu pot să le impun eu să îl aducem şi să nu-l folosim. S-ar putea să aibă şi ei dreptate şi acest aparat să necesite specialişti cu un grad mai ridicat de perfecţionare. Nu se pot înfiinţa nici alte secţii, că eşti limitat la numărul de posturi şi trebuie un specialist care să lucreze cu un asemenea aparat. Acolo au fost doi medici care şi-au spus cuvântul, şi anume şefii de secţie de la Neurochirurgie şi Neurologie. Cât de performant e şi câtă nevoie e de acest aparat, numai ei pot şti”, a mai declarat Florin Tecău.
Iustina Harco-Burcea
0 Comentarii